Κίσινγκερ: “Η Ουκρανία να παραχωρηθεί εδάφη για να τελειώσει ο πόλεμος”

1092

Ο «γκουρού» της διπλωματίας επαναφέρει την Δύση στην τάξη

O Χένρι Α. Κίσινγκερ δήλωσε ότι η Ουκρανία θα πρέπει να παραχωρήσει εδάφη στη Ρωσία για να τερματιστεί ο τρίμηνος πόλεμος.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, ο Κίσινγκερ προέτρεψε τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Δύση να ξεχάσουν το σχέδιο τους για μία «ντροπιαστική ήττα» της Ρωσίας στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσε αυτό θα επιδεινώσει τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα της Ευρώπης.

Άλλωστε τα πεδία των μαχών δείχνουν πως αυτό δεν μπορεί να συμβεί πλέον και ίσως δεν μπορούσε να γίνει ποτέ.

Αφού σημείωσε ότι οι δυτικές χώρες θα πρέπει να θυμούνται τη σημασία της Ρωσίας για την Ευρώπη και να μην παρασυρθούν «από τη διάθεση της στιγμής», ο Κίσινγκερ πίεσε επίσης τη Δύση να αναγκάσει την Ουκρανία να αποδεχθεί τις διαπραγματεύσεις με ένα «status quo ante».

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να ξεκινήσουν τους επόμενους δύο μήνες προτού δημιουργηθούν ανατροπές και εντάσεις που δεν θα ξεπεραστούν εύκολα. Στην ιδανική περίπτωση, η διαχωριστική γραμμή θα πρέπει να είναι η επιστροφή στο status quo ante», δήλωσε ο 98χρονος Κίσινγκερ.

«Η συνέχιση του πολέμου πέρα ​​από αυτό το σημείο δεν θα αφορούσε την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά έναν νέο πόλεμο εναντίον της ίδιας της Ρωσίας».

Ο Χένρι Κίσινγκερ θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πραγματιστές διπλωμάτες.

Λέει αυτό που βλέπει και συνήθως βλέπει ψυχρά αυτό που γίνεται.

Βέβαια εδώ προτείνει την επιστροφή στο πρότερο καθεστώς, με την Κριμαία να ανήκει επισήμως στην Ρωσία και το Ντόμπας να ελέγχεται ανεπισήμως από την Μόσχα μέχρι την πρότερη γραμμή επαφής.

Αυτά όμως έχουν αλλάξει. Οι Ρώσοι δεν πρόκειται να επιστρέψουν την Χερσώνα η οποία εξασφαλίζει την υδροδότηση της Κριμαίας και την προστατεύει από ουκρανικές επιθέσεις, δίνοντάς της στρατηγικό βάθος.

Δεν πρόκειται να επιστρέψει την Μαριούπολη η οποία καταλήφθηκε με βαρύ φόρο αίματος και δίνει χερσαία ένωση της Κριμαίας με την Ρωσική Ομοσπονδία.

Δεν πρόκειται να επιστρέψει ότι έθεσε υπό έλεγχο στο Ντόνμπας καθώς της προσφέρει βαθιά στρατηγική διείσδυση στην κεντρική Ουκρανία και επί της ουσίας ελέγχει εκ του σύνεγγυς τις μελλοντικές κινήσεις του Κιέβου από απόσταση «αναπνοής».

Αναμένεται άλλωστε η πτώση του Ντόνμπας να προσφέρει εύκολη πτώση και της Ζαπορίζιε, της 6ης μεγαλύτερης ουκρανικής πόλης.

Ο Χένρι Κίσινγκερ αυτά τα γνωρίζει και θέλει να τα προλάβει την στιγμή που στην Δύση πετούν… χαρταετό αναπαυμένοι πάνω στις αυταπάτες τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας