Κίνηση – ματ από Ρωσία: Θωρακίζει το Ιράν για πόλεμο μακράς πνοής

1047

Αλλάζουν τα πάντα στη Μέση Ανατολή, τρόμος στο Ισραήλ

Η Τεχεράνη κινείται σταθερά και μεθοδικά για να καλύψει τα κενά ασφαλείας, αξιοποιώντας το μεγαλύτερο διπλωματικό της όπλο: τις συμμαχίες στο πλαίσιο των BRICS
ετά το ιρανικό φιάσκο ασφαλείας, που επέτρεψε τη δολοφονία του Ismail Haniyeh στην καρδιά της Τεχεράνης, η Ισλαμική Δημοκρατία αποφάσισε να στραφεί στη Ρωσία για να προμηθευθεί όχι μόνον συστήματα αεράμυνας, αλλά και συνολικότερα τεχνογνωσία αμυντικής πολιτικής.
Προετοιμάζοντας την απάντησή του στα αδίστακτα χτυπήματα του Ισραήλ σε Τεχεράνη και Βηρυτό, το Ιράν τώρα θέλει -όχι απλά να προμηθευθεί με επιθετικά όπλα μεγάλης εμβελείας- αλλά κυρίως να θωρακιστεί για έναν πόλεμο μακράς πνοής με το εβραϊκό κράτος.
Σε αυτό το πλαίσιο στρατηγικής συμμαχίας του Ιράν με τη Ρωσία, δεν είναι καθόλου τυχαία η συνάντηση του νέου Ιρανού προέδρου Masoud Pezeshkian με τον γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας και πρώην ΥΠΑΜ της Μόσχας Sergei Shoigu.

4502961-1767365912.jpg

Προηγμένα συστήματα αεράμυνας από τη Ρωσία στο Ιράν – Ραντάρ και S-400 στην Τεχεράνη

Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η Ρωσία έχει ήδη αρχίσει να παραδίδει προηγμένο εξοπλισμό αεράμυνας και ραντάρ στο Ιράν αφού η Τεχεράνη ζήτησε από το Κρεμλίνο τα σχετικά αμυντικά συστήματα, μετέδωσαν οι New York Times χθες 6/8.
Ενώ τα τοπικά ιρανικά ΜΜΕ επεσήμαναν ότι η Τεχεράνη είχε ζητήσει τον εξοπλισμό, ένα μέλος του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης και ένας άλλος αξιωματούχος επιβεβαίωσαν στους Times ότι όχι μόνο είχε υποβληθεί το αίτημα, αλλά ότι οι παραδόσεις είχαν ξεκινήσει.
To ρεπορτάζ των Times δεν ανέφερε ποιος εξοπλισμός είχε ζητήσει το Ιράν από τη Ρωσία ή τι ακριβώς …. συνόδευσε τον Shoigu κατά την επίσκεψή του στην Τεχεράνη.

2_544.JPG

Άλλωστε, είναι γνωστό ότι το Ιράν διαθέτει ήδη ορισμένα ρωσικής κατασκευής συστήματα αεράμυνας S-300, αν και η Μόσχα έχει τώρα το πιο προηγμένο σύστημα S-400…

2d.JPG

Με οδηγό το χτύπημα του Απριλίου το Ιράν – Έχει «κλειδώσει» την επίθεσή του και προετοιμάζεται για τα ισραηλινά αντίμετρα

Όλοι οι οιωνοί δείχνουν ότι το Ιράν έχει «κλειδώσει» το επιθετικό του χτύπημα προς το εβραϊκό κράτος και σκέφετεται ήδη πως θα προστατευθεί από τα επακόλουθα ισραηλινά αντίποινα.
Οδηγός σε αυτή την αμυντική επιχείρηση θα είναι αναπόφευκτα τα εκατέρωθεν χτυπήματα από αέρος μεταξύ Ιράν και Ισραήλ τον περασμένο Απρίλιο.
Εκεί άλλωστε αναδείχθηκαν οι αδυναμίες, τα κενά ασφαλείας και οι επιχειρησιακές δυνατότητες αμφότερων των πλευρών.
Θυμίζουμε, ότι ως απάντηση στη δολοφονία ενός ανώτερου διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης στη Δαμασκό, η Τεχεράνη εξαπέλυσε τότε ένα κύμα από περίπου 300 drones πυραύλους προς το Τελ Αβίβ και άλλες ισραηλινές πόλεις.

Iran-Attack-on-Israel.jpg

Η επίθεση αναχαιτίστηκε σχεδόν εξ ολοκλήρου από τα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους του εβραϊκού κράτους.
Προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές, και μόνο μια νεαρή κοπέλα τραυματίστηκε σοβαρά από την πτώση των θραυσμάτων.
Ακολούθως, το Ισραήλ απάντησε άμεσα χτυπώντας, ένα σύστημα S-300 κοντά σε πυρηνική τοποθεσία στο Ιράν.
Αυτό ακριβώς το χτύπημα-μήνυμα ήταν που θορύβησε την Τεχεράνη, καθώς -από κοινού με τα χειρουργικά χτυπήματα του Ισραήλ κατά σιιτών αξιωματούχων- ανέδειξε τις δομικές αδυναμίες της ιρανικής άμυνας.
Και πλέον η Τεχεράνη κινείται σταθερά και μεθοδικά για να καλύψει τα εν λόγω κενά, αξιοποιώντας το μεγαλύτερο διπλωματικό της όπλο: τις συμμαχίες στο πλαίσιο των BRICS.

Ιράν και Ρωσία βλέπουν πόλεμο μακράς πνοής στη Μέση Ανατολή

Ως είθισται το Ιράν αρέσκεται να παίζει διπλωματικό και στρατηγικό παιχνίδι που θυμίζει μαραθώνιο, όχι σπριντ.
Για τον λόγο αυτό, ξέρει ότι το δύσκολο κομμάτι του σχεδίου δεν είναι το άμεσο πλήγμα κατά του Ισραήλ, αλλά το πως θα θωρακιστεί σε πιθανές απαντήσεις απέναντι σε αυτό.
Διότι η κυβέρνηση Netanyahu δεν θα διστάσει να σύρει όλη την περιοχή σε έναν πόλεμο μακράς πνοής.
Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά και η Ρωσία, η οποία για τους δικούς της λόγους, εμβαθύνει τη στρατηγική συμμαχία με την Τεχεράνη.
Τη σχετική προσέγγιση της Μόσχας περί πολέμου μακράς πνοής στη Μέση Ανατολή, επιβεβαίωσε με πρόσφατες δηλώσεις, και η εκπρόσωπος της Μόσχας Maria Zakharova.
Περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ Ισραήλ και Ιράν θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν «μεγάλο πόλεμο», τόνισε χαρακτηριστικά.

ζα.jpg

«Έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι τέτοια προκλητικά βήματα φέρνουν τη Μέση Ανατολή σε ένα νέο επικίνδυνο σημείο, μέχρι σε έναν… μεγάλο πόλεμο.
Η πιθανότητα ενός τέτοιου δραματικού σεναρίου είναι υψηλή» επεσήμανε η ρωσίδα διπλωμάτισσα σε δραματικό τόνο.
Η Μόσχα βλέπει λοιπόν τη μεταφορά της σύγκρουσης στο θέατρο της Μέσης Ανατολής και στέλνει μήνυμα σε Ισραήλ, Δύση και φυσικά ΗΠΑ: θα έχουμε ρόλο στις εξελίξεις της επόμενης και της … μεθεπόμενης ημέρας και μάλιστα με μια καθαρή θέση υπέρ της Τεχεράνης.
Όχι απλά για λόγους εμπορικούς ή καιροσκοπικούς, αλλά πολύ απλά διότι σε αυτή τη σύγκρουση το Ιράν εκπροσωπεί τις δυνάμεις των BRICS και της νέας πολυπολικής κατανομής ισχύος στον πλανήτη.
Απεναντίας, το Ισραήλ σε αυτό το δίπολο έχει λάβει σαφή θέση με το «παλαιό καθεστώς», δηλαδή την αρχιτεκτονική εξουσίας της δυτικής ηγεμονίας, που φαίνεται, τώρα, να καταρρέει με πάταγο…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας