«Κίνημα πετσέτας»-«Με εκσκαφικό έβγαζε τα βράχια μέσα από θάλασσα στη Νάξο»

733

Κάθε λογής αυθαιρεσία και παράβαση λαμβάνει χώρα στις ελληνικές παραλίες στο βωμό της τουριστικής ανάπτυξης. Πλέον, μετά τις δυναμικές κινητοποιήσεις των κατοίκων στην Πάρο που διεκδικούν ελεύθερες παραλίες και έχουν φέρει καρπούς, το «κίνημα της πετσέτας» παίρνει μεγάλες διαστάσεις και οι καταγγελίες που γίνονται δεν πέφτουν στο κενό.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Νάξος όπου η κίνηση «Σώστε τις παραλίες της Νάξου» έχει προχωρήσει σε κινητοποιήσεις και μέσα σε τρεις εβδομάδες έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 3.500 υπογραφές ενώ δηλώνει αποφασισμένη να μην επιτρέψει να συνεχιστεί το όργιο των παραβάσεων.

Η κ. Ελένη Ανδριανοπούλου, μέλος της κίνησης, μιλώντας για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί περιέγραψε μία εικόνα που λίγο πολύ επιχειρηματίες προβαίνουν σε καταφανώς παράνομες ενέργειες χωρίς να τους σταματά κανείς.

Στη Νάξο υπάρχει το πρόβλημα με τα ομπρελοκαθίσματα που παρατηρείται σε όλα τα νησιά, και αφορά την κατάληψη του 80% ή του 90% της παραλίας, ακόμα και περιοχών Natura, λέει η κ. Αδριανοπούλου σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, όπως και οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου που όλο και πληθαίνουν.

Όπως όμως τονίζει, το πρόβλημα δεν σταματά εδώ και «φέτος έχει περάσει σε επόμενη πίστα όλη αυτή η κατάσταση με διάφορες ενέργειες των επιχειρηματιών και με την μη ενέργεια των Αρχών».

Με εκσκαφέα έβγαλε τις πλάκες από την Πλάκα

Η ίδια καταγγέλλει ότι «μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τις πλάκες από την παραλία της Πλάκας, που λέγεται μάλιστα και Πλάκα για αυτό τον λόγο. Οι πλάκες προστατεύουν την παραλία από τη διάβρωση».

«Ο ανθρωπογενής παράγοντας επιταχύνει ραγδαία τη διάβρωση που υπάρχει και μιλάμε για μία περιβαλλοντική καταστροφή αλλά και σταδιακά οικονομική καταστροφή καθώς κινδυνεύει να εξαφανιστεί η παραλία

Και σε αυτήν την περίπτωση όπως και σε μία άλλη που αφορούσε κατάληψη δημόσιου χώρου, έγιναν καταγγελίες από τους κατοίκους, ακολούθησε η διαδικασία του αυτοφώρου και από εκεί και πέρα δεν ξέρουμε τι έγινε».

Οι καταγγελίες των πολιτών, αναφέρει η ίδια, ήταν μαζικές και άλλες χρονιές αλλά φέτος η διαφορά είναι ότι οι κάτοικοι είναι συσπειρωμένοι, οργανωμένοι και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν άλλο αυτή την κατάσταση. «Δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια όταν βλέπουμε ότι οι Αρχές δεν κάνουν την δουλειά τους», λέει χαρακτηριστικά.

Μέχρι στιγμής στη Νάξο δεν έχει γίνει αυτό που συνέβη στην Πάρο με την παραλία Μικρή Σάντα Μαρία να «ελευθερώνεται» από ξαπλώστρες στο μισό της έκτασής της, γεγονός που ωστόσο γεννά ελπίδες και για άλλα σημεία στα νησιά αλλά και στην επικράτεια που κυριαρχούν τα ίδια φαινόμενα.

Προηγήθηκε αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου στην οποία διαπιστώθηκε ότι οι επιχειρήσεις είχαν καταλάβει συνολικά περισσότερα από 2.500 τετραγωνικά.

«Δεν θα γίνει καμία έκπτωση πουθενά»

Για το θέμα έχει υπάρξει παρέμβαση της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, ενώ και μετά τον σάλο που έχει δημιουργηθεί υπήρξε παρέμβαση και κυβερνητικών στελεχών που αναφέρουν ότι θα γίνουν διαφανείς έλεγχοι.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, μιλώντας στο ΣΚΑΪ είπε ότι «υπεράνω όλων είναι η εφαρμογή του νόμου, δεν πρόκειται να γίνει καμία έκπτωση πουθενά» ενώ διεμήνυσε ότι «έλεγχοι γίνονται και θα γίνονται με μεγαλύτερη ένταση, γιατί πρέπει να υπάρχει σεβασμός στους πολίτες και το νόμο».

«Όλες οι υπηρεσίες είναι υπό γενικό συντονισμό, αυτό που θα δούμε ως επόμενο βήμα για να επιβάλλονται τα πρόστιμα είναι η απλοποίηση, η ενοποίηση των διαδικασιών για τα καλύτερα αποτελέσματα» σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπενθύμισε ότι στην περίπτωση της Μυκόνου ο πρωθυπουργός μετέφερε αρμοδιότητες από τον Δήμο στο κεντρικό κράτος.

Η προβλεπόμενη διαδικασία μετά τον έλεγχο

Η διαδικασία μετά την αυτοψία της Κτηματικής Υπηρεσίας Σύρου στην παραλία της Πάρου προβλέπει ότι οι ιδιοκτήτες έχουν τριήμερη προθεσμία να υποβάλλουν τις απόψεις τους. Στη συνέχεια η υπηρεσία θα καθορίσει πρόστιμο και θα συντάξει πρωτόκολλα κατεδάφισης τα οποία θα πρέπει να καθοριστούν εντός πενθημέρου.

Ωστόσο οι επιχειρήσεις μπορεί να προσπαθήσουν να ανακόψουν δικαστικά τη διαδικασία, αν και στην προκειμένη περίπτωση εξαιτίας έλλειψης μισθωτηρίων θα είναι δύσκολο να πάρουν αναστολή, όπως αναφέρει το kathimerini.gr.

Τα ερωτήματα

Καθώς οι παραβάσεις δεν περιορίζονται σε ένα ή δύο νησιά, και βρισκόμαστε ήδη στον Αύγουστο ανακύπτει το ζήτημα κατά πόσο θα γίνουν εγκαίρως όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες προκειμένου να επιβληθούν οι ποινές, που δεν θα καταλήξει για ακόμα μία φορά να εφαρμοστούν τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο όπως γίνεται σε αρκετές περιπτώσεις μέχρι τώρα, όταν πια οι επιχειρήσεις δεν λειτουργούν.

Εξάλλου είναι νωπές οι μνήμες από το beach bar στη Ρόδο και τον εργαζόμενο που βουτούσε στη θάλασσα μέχρι τον λαιμό για να σερβίρει τους πελάτες σε πλωτές (παράνομες) ξαπλώστρες, και η αναστολή λειτουργίας του μαγαζιού που είχε διαπράξει σωρεία παραβάσεων ερχόταν το Φθινόπωρο.

Τα ερωτήματα για το κατά πόσο μετά τη δυναμική αρχή που έγινε για να μπει τέλος στην ασυδοσία, θα υπάρξει και η αντίστοιχη συνέχεια εγκαίρως, ανακύπτουν εκ των πραγμάτων:

Είναι επαρκώς στελεχωμένες οι Κτηματικές Υπηρεσίες και οι υπόλοιπες εμπλεκόμενες δημόσιες υπηρεσίες για να γίνουν άμεσα οι έλεγχοι όπου χρειάζεται, όταν για παράδειγμα στην Κτηματική Υπηρεσία Σύρου εργάζονται μόνο τρεις υπάλληλοι;

Θα υπάρξει μονομερής ανάκληση αδειών στην περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις;

Ποιο θα είναι το οικονομικό κόστος για τους επιχειρηματίες που καταλαμβάνουν παράνομα χώρο πέρα από το πρόστιμο για παράνομη κατάληψη αιγιαλού που είναι ιδιαίτερα μικρό συγκριτικά με τα κέρδη που έχουν αποκομίσει;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας