Μετά το Ιράν, και η Κίνα συνταράσσεται από εξεγέρσεις πολιτών που λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις ανά την χώρα. Αυτό είχε ως συνέπεια άρματα μάχης και τεθωρακισμένα να αναπτυχθούν στους δρόμους κινεζικών πόλεων, όπως τη Σαγκάη, τη Γουχάν και την Χανγκζού.
Άλλες μετακινήσεις γίνονται τη νύχτα, σε κάποιες περιπτώσεις όμως τα άρματα κινούνται στους κεντρικούς δρόμους μέρα μεσημέρι, σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα επίδειξης ισχύος.
Σήμερα το ανώτατο όργανο της χώρας που εποπτεύει τις δυνάμεις ασφαλείας ζήτησε την «δριμεία καταστολή εχθρικών δυνάμεων» δηλαδή των παραβατικών στοιχείων, τις οποίες συνδέει ευθέως με ξένα στοιχεία.
Επίσημα πλέον η Κίνα μιλά για υποκινούμενες εξεγέρσεις και δείχνει τις ΗΠΑ βάζοντας φωτιά στις σχέσεις των δύο χωρών.
Στη Σαγκάη και το Πεκίνο, η αστυνομία εμφανίστηκε να περιπολεί το πρωί της Τρίτης σε περιοχές των πόλεων όπου επρόκετο να συγκεντρωθούν ορισμένες ομάδες όπως έγραψαν στην εφαρμογή κοινωνικών μέσων Telegram.
Υπήρξαν αναφορές ότι η αστυνομία ζητούσε από τους ανθρώπους τα τηλέφωνά τους για να ελέγξουν αν είχαν εικονικά ιδιωτικά δίκτυα (VPN) και την εφαρμογή Telegram, η οποία χρησιμοποιήθηκε από τους διαδηλωτές του Σαββατοκύριακου. Τα VPN είναι παράνομα για τους περισσότερους ανθρώπους στην Κίνα, ενώ η εφαρμογή Telegram είναι αποκλεισμένη από το διαδίκτυο της Κίνας.
Δείτε βίντεο
Χάος στην Κίνα: Βγήκαν άρματα μάχης στους δρόμους
Τα άρματα μάχης βγήκαν στους δρόμους της Κίνας καθώς ο Xi Jinping διέταξε την καταστολή των διαδηλώσεων της «Λευκής επανάστασης του Α4» που στρέφεται κατά των lockdown.
Η εμφάνισή τους είναι ένας ανατριχιαστικός απόηχος της σφαγής στην πλατεία Τιενανμέν, όταν τα στρατεύματα χρησιμοποιήθηκαν για να καταστείλουν βάναυσα τις διαδηλώσεις – προκαλώντας την εμβληματική διαμαρτυρία ενός άνδρα με το να στέκεται μπροστά σε ένα άρμα μάχης.
Τα πλάνα από τα άρματα μάχης κοινοποιήθηκαν ευρέως μετά από αρκετές ημέρες ιστορικών διαδηλώσεων στην Κίνα, στις οποίες οι διαδηλωτές κουνούσαν λευκά φύλλα λευκού χαρτιού σε συμβολική διαμαρτυρία ενάντια στη λογοκρισία.
Εκατοντάδες έχουν βγει στους δρόμους σε οκτώ πόλεις – συμπεριλαμβανομένου του Πεκίνου και της Σαγκάης – μετά τον θάνατο 10 ανθρώπων σε μια πυρκαγιά σε διαμέρισμα που αποδόθηκε στο δρακόντειο lockdown του Xi Jinping .
Ο τεράστιος μηχανισμός ασφαλείας της Κίνας έχει πλέον ξεκινήσει δράση για να πλημμυρίσει τους δρόμους με την αστυνομία και να εντοπίσει όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις.
Μια φάλαγγα από άρματα μάχης εντοπίστηκε στην ανατολική πόλη Xuzhou, προκαλώντας φόβους ότι θα μπορούσαν να κατευθύνονται για να καταπνίξουν τις διαδηλώσεις.
Εξαγριωμένοι κάτοικοι στρέφονται κατά των lockdown του Covid καθώς είπαν ότι τους επιτρεπόταν να φεύγουν από το σπίτι μόνο για σύντομες περιόδους κάθε μέρα και ο χρόνος ελέγχεται αυστηρά από τις αρχές.
Δείτε βίντεο
Σε σκληρή γραμμή η επιτροπή του ΚΚΚ για τη δημόσια τάξη – Ζητά «καταστολή των εχθρικών δυνάμεων»
Το κύριο κινεζικό όργανο ασφαλείας ζήτησε την «καταστολή των εχθρικών δυνάμεων», μετά τις διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών και υπέρ περισσότερων ελευθεριών στις μεγάλες πόλεις της Κίνας.
Η Επιτροπή πολιτικών και δικαστικών υποθέσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, η οποία έχει την εποπτεία των δυνάμεων της τάξης στη χώρα, δήλωσε ότι είναι «απαραίτητο να κατασταλούν οι δραστηριότητες παρείσφρησης και δολιοφθοράς των εχθρικών δυνάμεων βάσει του νόμου», σύμφωνα με τα πρακτικά συνεδρίασης, τα οποία έδωσε στη δημοσιότητα το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.
Το κείμενο θεωρεί καθοριστικής σημασίας την “δριμεία καταστολή σύμφωνα με τον νόμο των εγκληματικών ενεργειών που επιδιώκουν να ανατρέψουν την κοινωνική τάξη, αλλά και την προστασία με αποφασιστικότητα της κοινωνικής σταθερότητας”.
Δείτε βίντεο
Η επανάσταση της Α4
Σύμφωνα με το Reuters, Κινέζοι διαδηλωτές χρησιμοποιούν λευκά φύλλα χαρτιού για να εκφράσουν την οργή τους για τους περιορισμούς για τον κορονοϊό, σε μια σπάνια, εκτεταμένη έκρηξη δημόσιας διαφωνίας που ξεπέρασε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και έφτασε σε μερικούς από τους δρόμους και τα κορυφαία πανεπιστήμια της Κίνας.
Οι δημοσιογράφοι δεν θα πρέπει να εμπλέκονται σε ενέργειες που δεν συνδέονται με τον ρόλο τους, ανακοίνωσε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την ανακοίνωση του BBC ότι ένας από τους δημοσιογράφους του δικτύου δέχτηκε επίθεση και συνελήφθη ενώ κάλυπτε τις διαδηλώσεις του σαββατοκύριακου στη Σανγκάη.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ζάο Λιτζιάν είπε στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου στο Πεκίνο ότι το BBC υποδύεται το θύμα.
Ερωτηθείς για τις πρόσφατες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας σχολίασε ότι η Κίνα είναι μια χώρα όπου το κράτος δικαίου και όλα τα δικαιώματα και οι ελευθερίες των κινέζων πολιτών προστατεύονται αλλά θα πρέπει αυτά να ασκούνται εντός του πλαισίου του νόμου.
Επεκτείνονται οι διαδηλώσεις στην Κίνα
Η πολύνεκρη πυρκαγιά στην επαρχία Σιντζιάνγκ της Κίνας πυροδότησε σειρά κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα.
“Κομμουνιστικό Κόμμα, παραιτήσου. Σι Τζιπίνγκ, παραιτήσου”. Αυτά τα συνθήματα τόλμησαν να εκστομίσουν εκατοντάδες διαδηλωτές στη Σανγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Κίνας, οι οποίοι από το βράδυ του Σαββάτου συμμετέχουν σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, μετά τα νέα περιοριστικά μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας.
Αφορμή για να ξεσπάσουν οι διαμαρτυρίες ήταν η οδύνη και η αγανάκτηση για τον θάνατο δέκα ανθρώπων μετά από φωτιά που ξέσπασε σε πολυκατοικία της επαρχίας Σιντζιάνγκ. Μόνο ασυνήθιστο δεν θεωρείται ένα τέτοιο περιστατικό στην Κίνα, ωστόσο αυτή τη φορά ήταν αρκετό για να πυροδοτήσει ηχηρές αντιδράσεις.
Στη Σαγκάη ένας από από τους διαδηλωτές, που συστήνεται ως Τζέισον, είπε στην DW ότι αποφάσισε να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις αμέσως μόλις διάβασε γι αυτές, το βράδυ της Κυριακής.
“Μόλις έφτασα στο συγκερκιμένο σημείο, γύρω στις 23:40”, λέει, “διαπίστωσα ότι η αστυνομία είχε ήδη αποκλείσει τον χώρο, ενώ μία ομάδα διαδηλωτών είχε περικυκλωθεί από αστυνομικούς, οι οποίοι τους καλούσαν να αποχωρήσουν”. Στη συνέχεια ο “Τζέισον” αναφέρει ότι “ενώ μερικοί διαδηλωτές παρέμεναν σιωπηλοί, άλλοι φώναζαν συνθήματα, ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Σι Τζιπίνγκ. Για κάποιους δήθεν διαδηλωτές υπήρχε η υποψία ότι στην πραγματικότητα ήταν αστυνομικοί ντυμένοι με πολιτικά ρούχα που είχαν παρεισφρύσει στο πλήθος για να σπείρουν τη διχόνοια”.
Ένας άλλος διαδηλωτής που συστήνεται ως “Άντυ”, λέει στην DW ότι αυτό που θέλουν οι περισσότεροι από όσους κατεβαίνουν στους δρόμους είναι να τερματιστούν αμέσως τα “δρακόντεια” περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Εκτιμούν ότι αυτά ήταν και η αιτία για την πολύνεκρη πυρκαγιά στην Σιντζιάνγκ.
“Πιστεύω ότι η κατάργηση των περιορισμών και η επιστροφή στην κανονικότητα ήταν το μόνο αίτημα των διαδηλωτών”, λέει. “Τα περί αλλαγής καθεστώτος ήταν ένα ζήτημα, το οποίο λίγοι είχαν προτάξει”. Ο Κάι Ονγκ, συνεργάτης της Διεθνούς Αμνηστίας, λέει ότι “και πριν υπήρχαν αντιρρήσεις για τα υγειονομικά μέτρα, αλλά μετά την πυρκαγιά ο κόσμος αρχίζει να πιστεύει ότι η ζωή του μπορεί πλέον να κινδυνεύει λόγω των περιοριστικών μέτρων”.
Εκτός από τη Σαγκάη, οι διαμαρτυρίες επεκτείνονται στα πανεπιστημιακά κάμπους μεγάλων πόλεων, όπως το Πεκίνο και η Νανγίνγκ.
“Δεν θέλω PCR τεστ, θέλω την ελευθερία μου”, είναι το χαρακτηριστικό σύνθημα που εμφανίστηκε σε πλακάτ διαμαρτυρίας στο Πεκίνο, τον περασμένο μήνα. Ο “Άντυ” δεν πιστεύει ότι οι κινητοποιήσεις θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στην κυβερνητική πολιτική. “Από την εμπειρία μου και τα όσα γνωρίζω για το κινεζικό κομμουνιστικό κόμμα, εκτιμώ ότι οι διαμαρτυρίες σύντομα θα εκτονωθούν”, αναφέρει.
Ο “Τζέισον” συμφωνεί με τις εκτιμήσεις του “Άντυ”, για να προσθέσει ότι από τότε που εκλείπουν εργαλεία όπως το Telegram για τον αποτελεσματικό συντονισμό των διαδηλωτών, οι κινητοποιήσεις δεν διαθέτουν πλέον ενιαίο χαρακτήρα. Προειδοποιεί μάλιστα ότι οι εικόνες χάους των τελευταίων ημερών ίσως ενθαρρύνουν την κυβέρνηση να καταφύγει σε ακόμη πιο δραστικά μονομερή μέτρα.
“Οι χθεσινοβραδινές διαδηλώσεις προκάλεσαν μία έντονη αίσθηση απειλής και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη πιο αυστηρούς ελέγχους στη Σανγκάη, αλλά και σε ολόκληρη τη χώρα”, λέει ο ίδιος στην DW.