Κίνδυνος διάσπασης του ΝΑΤΟ με επίκεντρο τον εγκληματία Netanyahu και το Διεθνές Δικαστήριο-Προκλητικός ο Graham

254
Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου οδηγεί σε διάσπαση του ΝΑΤΟ…
Διχασμός στα όρια της διάσπασης επικρατεί στις τάξεις του ΝΑΤΟ λόγω του εντάλματος σύλληψης που εξέδωσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Benjamin Netanyahu.
Οι ΗΠΑ καταδίκασαν έντονα το ένταλμα – άλλωστε, το Ισραήλ είναι στρατηγικός εταίρος.
Μάλιστα, ο γερουσιαστής Graham κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επιβάλουν κυρώσεις κατά των χωρών που εκτελούν το ένταλμα σύλληψης.
«Οποιοσδήποτε σύμμαχος, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία προσπαθήσει να εφαρμόσει την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου θα υποστεί κυρώσεις», είπε.
Όταν, δε, ρωτήθηκε ποια θα πρέπει να είναι η τιμωρία για τον Καναδά, ο οποίος έχει ήδη πει ότι θα συλλάβει τον Netanyahu, ο Grahma απάντησε: «Πρέπει να καταστρέψουμε την οικονομία τους».
Να σημειωθεί πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν αναγνωρίζουν τη δικαιοδοσία του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου σε καμία περίπτωση και ως εκ τούτου δεν έχουν καμία υποχρέωση να εκτελέσουν τα εντάλματα σύλληψης του δικαστηρίου.

Η Γερμανία «εξετάζει» τις συνέπειες που θα έχει η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) εις βάρος του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του πρώην υπουργού Άμυνας του Ισραήλ Gallant, δήλωσε η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Analena Baerbock.
«Τώρα εξετάζουμε τι ακριβώς σημαίνει» αυτή η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης «για την εφαρμογή τους στη Γερμανία», πρόσθεσε η Baerbock όταν ρωτήθηκε σχετικά από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Το ενδεχόμενο συλλήψεων παραμένει «θεωρητικό», με δεδομένο ότι οι αξιωματούχοι αυτοί δεν βρίσκονται στη Γερμανία «προς το παρόν», εξήγησε η Γερμανίδα υπουργός.
Ως χώρα μέλος του ΔΠΔ και ένα «κράτος που αναγνωρίζει» το διεθνές δικαστήριο, η Γερμανία είναι «δεσμευμένη» από τις αποφάσεις του, τόνισε η Baerbock , ακολουθώντας τη γραμμή του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borell ο οποίος δήλωσε ότι όλα τα κράτη μέλη του μπλοκ πρέπει να σέβονται τις αποφάσεις του ΔΠΔ και να τις εφαρμόζουν.
Το Βερολίνο, το οποίο πρόσφατα αύξησε τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ, επιδιώκει να τηρήσει μια ισορροπία μεταξύ της ιστορικής του στήριξης προς το Ισραήλ και τις εκκλήσεις του για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Τayyip Erdogan χαρακτηρίζει την απόφαση «θαρραλέα απόφαση».
«Υποστηρίζουμε το ένταλμα σύλληψης.
Θεωρούμε ότι είναι σημαντικό αυτή η θαρραλέα απόφαση να τεθεί σε εφαρμογή από όλες τις χώρες μέλη της συμφωνίας ώστε να ανανεωθεί η εμπιστοσύνη της ανθρωπότητας στο διεθνές σύστημα», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη.
Στο ίδιο μήκος κύματος, η Σλοβενία επεσήμανε ότι θα σεβαστεί την απόφαση του ΔΠΔ και θα «συμμορφωθεί πλήρως» με αυτή, όπως σχολίασε ο πρωθυπουργός Ρόμπερτ Γκόλομπ, σύμφωνα με το σλοβένικο πρακτορείο ειδήσεων STA.
Η Σλοβενία αναγνώρισε τον Ιούνιο ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος.

H στάση της Κίνας

Από την πλευρά της, η Κίνα ζήτησε από το ΔΠΔ να τηρήσει «αντικειμενική και δίκαιη» στάση.
«Η Κίνα ελπίζει ότι το ΔΠΔ θα τηρήσει μια αντικειμενική και δίκαιη στάση και θα ασκήσει την εξουσία του με βάση το δίκαιο», δήλωσε ο Lin Xian, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Κίνα, όπως το Ισραήλ και οι ΗΠΑ, δεν είναι μέλη του ΔΠΔ.
Ο Lin επεσήμανε ότι το Πεκίνο «στηρίζει όλες τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας αναφορικά με το παλαιστινιακό ζήτημα, οι οποίες ευνοούν την ισότητα και τη δικαιοσύνη και την τήρηση του διεθνούς δικαίου».
Παράλληλα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι τηρούν μια στάση «δύο μέτρων και δύο σταθμών» όταν ρωτήθηκε για το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον καταδίκασε το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του Netanyahu, ενώ στο παρελθόν είχε χαιρετίσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης από το ίδιο δικαστήριο εις βάρος του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
«Η Κίνα είναι συστηματικά αντίθετη στη χρήση από κάποιες χώρες του διεθνούς δικαίου όταν τις συμφέρει», τόνισε ο Lin.
Στο μεταξύ ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος του στρατού του Ιράν, εκτίμησε ότι η έκδοση των ενταλμάτων σύλληψης εις βάρος του Netanyahu και του Gallan σημαίνει τον «πολιτικό θάνατο» του Ισραήλ.
«Αυτό σημαίνει τον πολιτικό θάνατο του σιωνιστικού καθεστώτος, ενός καθεστώτος που σήμερα ζει σε απόλυτη πολιτική απομόνωση, οι αξιωματούχοι του οποίου δεν μπορούν πλέον να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες», δήλωσε ο στρατηγός Hossein Salami.
Το ΔΠΔ εξέδωσε χθες Πέμπτη εντάλματα σύλληψης εις βάρος του Νετανιάχου, του Γκάλαντ αλλά και του ηγέτη της Χαμάς Ιμπραχίμ αλ Μάσρι για φερόμενα ως εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.
Σημειωτέον, η Ρωσία δεν αναγνωρίζει το ΔΠΔ και οποιεσδήποτε εντολές από αυτήν την αρχή δεν έχουν καμία σημασία για τη χώρα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας