Κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν

886
Κίνδυνος αναγνώρισης του ψευδοκράτους

Τον ύπνο του δικαίου το ελληνικό ΥΠΕΞ 

Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίγιεφ, με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, προ ημερών στην Τουρκία, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μεμονωμένα. Πρέπει να προσεγγιστεί μέσα στην ευρύτερη προσπάθεια της κατοχικής Τουρκίας να προωθήσει και να αναβαθμίσει διεθνώς το ψευδοκράτος.

Πρόκειται για μια διαχρονική και συστηματική προσπάθεια της κατοχικής δύναμης. Η συνάντηση διευθετήθηκε από το προεδρικό της Άγκυρας, ο Ερντογάν έκανε το «προξενιό» και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, τα διαδικαστικά. Είναι προφανές πως η Άγκυρα έχει ένα σχέδιο σε σχέση με το στάτους των κατεχομένων και το προωθεί. Προσεγγίζει φιλικές προς την Τουρκία χώρες και ζητά επιτακτικά, τις πλείστες φορές, διευκολύνσεις για το ψευδοκράτος και ειδικά επαφές, που προβάλλονται ώστε να θεωρηθεί πως υπάρχει «κινητικότητα» στο θέμα της αναγνώρισης. Τέτοιο θέμα, βέβαια, δεν τίθεται, αλλά προφανώς και δεν μπορεί να υπάρξει εφησυχασμός. 

ΕΠΕΙΔΗ, λοιπόν, δεν μπορεί να υπάρχει εφησυχασμός, ούτε και να υποβαθμίζονται τέτοια γεγονότα, όπως εκείνο με τη συνάντηση Αλίγιεφ με τον Τατάρ, στο Ικόνιο, οφείλει η Λευκωσία να αντιδρά. Όχι μόνο με ανακοινώσει και διαβήματα, που δεν αποδίδουν, αλλά με ενέργειες που είναι αποτελεσματικές. Για τη συνάντηση του Ικονίου εκδόθηκε από το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών μια ανακοίνωση. Εξαγγέλθηκαν και διαβήματα. Όλα όσα, δηλαδή, γίνονται διά της διπλωματικής οδού. Υπήρχε και μια αναφορά στην ανακοίνωση, η οποία αφορά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν. Στην ανακοίνωση του υπουργείου των Εξωτερικών αναφέρεται επί τούτου ότι: «Η Αζέρικη πλευρά παραγνωρίζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της ΕΕ, με την οποία επιδιώκει τη σύναψη θεσμικής σχέσης, μέσω υπογραφής συμφωνίας εταιρικής συνεργασίας για την υπογραφή της οποίας, ως γνωστόν, απαιτείται και η συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.»

ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ σαφώς για μια προειδοποίηση προς το Μπακού. Επειδή η συνάντηση έγινε και λόγω του ότι το Μπακού λειτουργεί ενίοτε στις γραμμές στην Άγκυρα, θεωρούμε πως το υπουργείο Εξωτερικών δεν θα έπρεπε να περιοριστεί στην προειδοποίηση, αλλά να κινητοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να υπάρξει επικοινωνία με τον Επίτροπο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις, τον κ. Μπορέλ, να ζητηθεί παρέμβαση του προς το Αζερμπαϊτζάν με ξεκάθαρη τη θέση πως εάν συνεχίσει να έχει επαφές με το κατοχικό καθεστώς θα έχει κόστος αναφορικά με τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να γνωρίζει το Αζερμπαϊτζάν, το κόστος που θα έχει εάν συνεχίσει να έχει επαφές με το κατοχικό καθεστώς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας