Κίνα: Το τρένο Hyperloop είναι ταχύτερο και από αεροπλάνο

1500

Οι Κινέζοι κατασκεύασαν το τρένο Ηyperloop το οποίο θα κινείται  με ταχύτητες μεγαλύτερες από εκείνες των αεροπλάνων.

Το τρένο hyperloop κινείται μέσα σε σωλήνες από τους οποίους έχει εξαχθεί η μεγαλύτερη ποσότητα του αέρα μέσω αντλιών, ώστε να εξαλειφθεί η αεροδυναμική αντίσταση και να μπορούν έτσι να αναπτυχθούν ιλιγγιώδεις ταχύτητες.

Επί ευρωπαϊκού εδάφους, το τρένο που ταξιδεύει με ασύλληπτες μέχρι πρότινος ταχύτητες βρίσκεται επίσης υπό εξέλιξη. Ωστόσο το πάνω χέρι στον συγκεκριμένο τομέα φαίνεται πως παίρνουν οι Κινέζοι παρά το σημαντικά μικρότερο χρονικό διάστημα που ασχολούνται -επίσημα τουλάχιστον- με αυτό το project σε σχέση με όλους τους υπόλοιπους.

Πριν από έναν περίπου χρόνο η Εταιρεία Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Βιομηχανίας China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC) ανακοίνωσε την επιτυχή έκβαση των πρώτων δοκιμών του δικού της τρένου hyperloop, T-Flight, το οποίο αξιοποιεί παράλληλα την τεχνολογία της μαγνητικής αιώρησης (magnetic levitation -maglev) για να μειώνει περαιτέρω τις τριβές.

Τότε οι Κινέζοι είχαν καταφέρει να διανύσουν 210 μέτρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα που αναπτύχθηκε κατά τη δοκιμαστική φάση ήταν μόλις 50 χλμ./ώρα, όσο περίπου και η ταχύτητα του αντίστοιχου ευρωπαϊκού project.

Ένα χρόνο μετά η κρατική CASIC ανακοίνωσε ότι με επιτυχία στέφθηκε και ο τελευταίος μέχρι στιγμής κύκλος δοκιμών του hyperloop τρένου της, μόνο που αυτή τη φορά η μέγιστη ταχύτητα κίνησης ξεπέρασε τα 623 χλμ./ώρα.

Αυτή η ταχύτητα – η ακριβής της τιμή δεν ανακοινώθηκε- είναι σύμφωνα με τους Κινέζους η υψηλότερη που έχει επιτευχθεί ποτέ από maglev τρένο, πάνω και από το προηγούμενο ρεκόρ των 603 χλμ./ώρα που πέτυχαν οι Ιαπωνες με το LO τρένο Series.

Η CASIC έχει κατασκευάσει τη δική της ειδική γραμμή δοκιμών για το hyperloop, η οποία έχει μήκος δύο χιλιομέτρων και βρίσκεται στην επαρχία Shanxi στα βόρεια της Κίνας. Εκεί έχει πραγματοποιήσει τον τελευταίο χρόνο πολλές ανάλογες δοκιμές χωρίς ωστόσο να πετύχει κάποιο ρεκόρ.

Οι άνθρωποι της CASIC αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής είναι ευχαριστημένοι από την πρόοδο του πρότζεκτ και ετοιμάζονται τώρα να περάσουν στη δεύτερη φάση δοκιμών. Κατά τη διάρκειά αυτής της φάσης το μήκος της δοκιμαστικής γραμμής αναμένεται να φτάσει τα 60 χιλιόμετρα ώστε το T-FLight να μπορέσει να αναπτύξει ταχύτητα έως και τα 1.000 χλμ./ώρα.

Η παραπάνω ταχύτητα είναι περίπου όση αναπτύσσουν και τα επιβατικά αεροπλάνα όπως είναι για παράδειγμα το Boeing 747 που έχει μέγιστη ταχύτητα 1.049 χλμ./ώρα. με την απειλή πλέον για τις ηπειρωτικές πτήσεις να είναι κάτι παραπάνω από εμφανής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας