Κίνα: «Θα συνεχίσουμε ενεργειακή συνεργασία με Ρωσία»-«Άσφαιρο» το πλαφόν ρωσικού πετρελαίου

1041

«Θα διατηρήσουμε τις αμοιβαία επωφελείς ενεργειακές μας σχέσεις»

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι το Πεκίνο θα συνεχίσει την ενεργειακή του συνεργασία με τη Ρωσία με βάση τον σεβασμό και το αμοιβαίο όφελος, ύστερα από τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβληθεί πλαφόν τιμής στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Επί της ουσίας το Πεκίνο ανακοίνωσε σήμερα ότι παρακάμπτει το πλαφόν που επέβαλαν στο ρωσικό πετρέλαιο οι G7 και η ΕΕ, που σημαίνει πως θα αναλάβει η ίδια και την μεταφορά του αλλά και την ασφάλισή του.

Επιβεβαιώνεται το δημοσίευμα του pronews.gr για το πως θα παρακάμψει η Ρωσία το πλαφόν και αντίθετα το μόνο που θα καταφέρει η Δύση με αυτό θα είναι η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και η περαιτέρω εξαθλίωση των δυτικών κοινωνιών.

Το 97% των σημερινών μεταφορών ρωσικού πετρελαίου ασφαλίζεται στη Μ.Βρετανία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

Με την επιβολή του εμπάργκο στις 5 Δεκεμβρίου εκλείπει αυτή η δυνατότητα. Ωστόσο, προβλέπεται μεταβατική περίοδος έξι μηνών, ενώ η Ρωσία έχει, την εναλλακτική λύση να αναζητήσει ασφαλιστική κάλυψη από ασιατικές εταιρείες.

Ήδη από τον Μάρτιο η Ρωσία εξάγει όλο και περισσότερο πετρέλαιο στην Ινδία, με τα ελληνικά τάνκερ να έχουν αναλάβει το 75% των μεταφορών, όπως επισημαίνει η Handelsblatt, επικαλούμενη στοιχεία του Centre for Research on Energy and Clean Air (Crea) στο Ελσίνκι.

Υπάρχει όμως η λύση της Κίνας.

Αναλυτές της M.M.Warburg αναφέρουν στην ARD ότι «η Κίνα διαθέτει σήμερα τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό στόλο στον κόσμο και θα μπορούσε να ασφαλίσει μόνη της τα πλοία της. Αλλά και η Ινδία θα μπορούσε να ασφαλίσει δικά της τάνκερ μέσω κινεζικών ή ρωσικών αντασφαλιστικών εταιρειών».

Η Κίνα θεωρεί την Ρωσία έναν εταίρο από τον οποίο μπορεί να υπάρξει ωφέλεια ιδίως στο ενεργειακό κομμάτι.

Αναμένεται με ενδιαφέρον και η απάντηση της Ινδίας ενώ ο OΠΕΚ+ έχει ήδη αποφασίσει να μην αυξήσει την ημερήσια παραγωγή του πετρελαίου, με λίγα λόγια αυτό σημαίνει… αύξηση τιμών.

Αναλυτές της Commerzbank επισημαίνουν στην ARD ότι «το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο σε συνδυασμό με την περιορισμένη προσφορά, που επιμένει να διατηρεί σε χαμηλά επίπεδα η ομάδα OPEC+ , μάλλον θα προκαλέσουν νέο άλμα στην αγορά πετρελαίου».

Να υπενθυμίσουμε ότι το Πεκίνο έχει ήδη αυξήσει τις αγορές του σε πετρέλαιο από τα Ουράλια της Ρωσίας φέτος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας