Κίνα-«Θα αυξάνουμε τα πυρηνικά μας όσο οι ΗΠΑ εξοπλίζουν την Ταϊβάν»

617

Δεν κάνει πίσω η Κίνα στο ζήτημα των αμερικανικών εξοπλισμών στην Ταϊβάν, με το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών να αυξάνει τα πυρηνικά όπλα που βρίσκονται διαθέσιμα σε θέση βολής εναντίον του νησιού, αλλά και το συνολικό οπλοστάσιο των στρατηγικών δυνάμεων της Κίνας. 

Κατόπιν της συνεχούς πίεσης προς τις ΗΠΑ να μην οπλίζει το «υπογάστριο» της Κίνας, οι κινεζικές Ένοπλες Δυνάμεις αυξάνουν δραματικά τις δυνατότητές τους για αιφνιδιαστικό πυρηνικό πλήγμα εναντίον της Ταϊβάν, αλλά και των αμερικανικών βάσεων και ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή. 

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Λιν Τζιάν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ αγνοούν τις εκκλήσεις της Κίνας και τις επανειλημμένες διαπραγματεύσεις, συνεχίζοντας τις πωλήσεις όπλων στην Ταϊβάν.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πωλούν όπλα στη διοίκηση της Ταϊβάν παρά τις σθεναρές αντιρρήσεις της Κίνας και τις επανειλημμένες διαπραγματεύσεις» δήλωσε ο Λιν.

«Η Κίνα αποφάσισε να αναστείλει τις διαβουλεύσεις για τον έλεγχο και τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων με τις Ηνωμένες Πολιτείες» πρόσθεσε.

Ο Λιν Τζιάν κάλεσε τις ΗΠΑ να «σεβαστούν τα βασικά συμφέροντα της Κίνας και να δημιουργήσουν τις απαραίτητες συνθήκες για έναν διάλογο και διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών».

Επισήμανε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να διατηρήσει τις σχετικές επαφές με τις ΗΠΑ που βασίζονται στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη και τη συνεργασία προς αμοιβαίο όφελος.

Η Ταϊβάν κυβερνάται από την τοπική της διοίκηση από το 1949, όταν οι δυνάμεις του Κουομιτάνγκ, υπό την ηγεσία του Τσιανγκ Κάι-σεκ, διέφυγαν στο νησί μετά την ήττα τους στον εμφύλιο πόλεμο της Κίνας. Ωστόσο, το Πεκίνο θεωρεί το νησί ως μία από τις επαρχίες του.

Η Ουάσιγκτον διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με την Ταϊβάν το 1979 και δημιούργησε δεσμούς με την Κίνα. Παρά την αναγνώριση της πολιτικής της Μιας Κίνας, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να διατηρεί επαφές με την διοίκηση της Ταϊβάν και είναι ο κύριος προμηθευτής όπλων στο νησί, με πωλήσεις που ξεπερνούν τα 70 δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατα η Κίνα επέβαλε νέες κυρώσεις σε αμερικανικές εταιρείες αμυντικής βιομηχανίας και τα ανώτερα στελέχη τους λόγω των προμηθειών όπλων στην Ταϊβάν.

Οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα είναι οι Anduril Corporation, Maritime Tactical Systems Corporation, Pacific Rim Defense Corporation, AEVEX Aerospace Corporation, LKD Aerospace Corporation και Summit Technology Corporation.

 

Τα περιουσιακά στοιχεία και οι ιδιοκτησίες τους στην Κίνα έχουν παγώσει, ενώ απαγορεύεται η είσοδος των στελεχών τους στην Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και το Μακάο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας