Κίνα σε ΗΠΑ: «Οι κυρώσεις σας στη Ρωσία είναι εξωφρενικές»

938
Οι κυρώσεις σας στη Ρωσία είναι εξωφρενικές

Εμείς βρισκόμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας

Το Πεκίνο παίρνει θέση για την κατάσταση στην Ουκρανία και απαντά στις ΗΠΑ

Κινέζοι αξιωματούχοι έκαναν για πρώτη φορά ανοιχτές δηλώσεις για την κρίση στην Ουκρανία, λίγο μετά την επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με τον Κινέζο ομόλογό του  Σι Τζινπίνγκ. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάιντεν ζήτησε από τον Σι Τζινπίνγκ να μην στηρίξει τη Ρωσία στο πολεμικό μέτωπο της Ουκρανίας και, αντιθέτως, «να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας».

Στα όσα είπε ο Τ.Μπάιντεν απάντησαν ανοιχτά Κινέζοι αξιωματούχοι, με τον ΥΠΕΞ της Κίνας να τονίζει ότι ο χρόνος θα δείξει ότι το Πεκίνο βρίσκεται στη σωστή πλευρά της ιστορίας σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία.

Το Reuters αναφέρει ότι ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας Γουάνγκ Γι είπε στους δημοσιογράφους το Σάββατο (19/3) ότι η Κίνα «πάντα υποστήριζε τη διατήρηση της ειρήνης και την αντίθεση στον πόλεμο» και ότι η θέση της ήταν «αντικειμενική και δίκαιη και είναι σύμφωνη με τις επιθυμίες των περισσότερων χωρών».

«Ο χρόνος θα αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί της Κίνας βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας», είπε σύμφωνα με δήλωση που δημοσίευσε το υπουργείο. Η κυβέρνηση της Κίνας επιδιώκει να προβληθεί ως ουδέτερη δύναμη, λέγοντας ότι σέβεται την κυριαρχία της Ουκρανίας καθώς και τις «ανησυχίες ασφαλείας» της Ρωσίας και λέει ότι θα μπορούσε να μεσολαβήσει.

Αρνήθηκε ωστόσο να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας, ψήφισε υπέρ της σε διεθνή όργανα και οι ΗΠΑ έχουν σημαντικές ανησυχίες ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να προμηθεύσει όπλα στη Ρωσία, κάτι που το Πεκίνο αρνείται. Επίσης έχει επανειλημμένα αντιταχθεί στη χρήση οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

«Δεν θα δεχθούμε εξωτερικές πιέσεις»

«Η Κίνα δεν θα δεχτεί ποτέ κανέναν εξωτερικό εξαναγκασμό ή πίεση και αντιτίθεται σε οποιεσδήποτε αβάσιμες και ύποπτες κατηγορίες εναντίον της Κίνας», είπε ο Γουάνγκ στους δημοσιογράφους το βράδυ του Σαββάτου.

Τα σχόλια του Γουάνγκ ακολούθησαν μια βιντεοκλήση της Παρασκευής μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του Σι Τζινπίνγκ, κατά την οποία ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Σι για «συνέπειες» εάν το Πεκίνο προσφέρει υλική υποστήριξη για την επέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο Κινέζος πρόεδρος είπε στον Μπάιντεν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία πρέπει να τελειώσει το συντομότερο δυνατό και κάλεσε τα κράτη του ΝΑΤΟ να διεξάγουν διάλογο με τη Μόσχα. Ωστόσο, δεν απέδωσε ευθύνες στη Ρωσία, ανέφερε το Reuters.

 

«Εξωφρενικές οι κυρώσεις της Δύσης στη Ρωσία»

Νωρίτερα, ανώτερο στέλεχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών έκρινε ότι οι κυρώσεις που επιβάλλουν δυτικές χώρες στη Ρωσία της Ουκρανίας είναι ολοένα πιο «εξωφρενικές».

Ο Κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Γιουτσένγκ σημείωσε επίσης την άποψη της Μόσχας σχετικά με το NATO, ότι δηλαδή η ατλαντική συμμαχία δεν θα έπρεπε να επεκτείνεται προς ανατολάς, βάζοντας τη Ρωσία «στη γωνία».

«Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας γίνονται ολοένα πιο εξωφρενικές», είπε ο Λι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για θέματα ασφάλειας στο Πεκίνο, τονίζοντας πως απλοί Ρώσοι πολίτες στερούνται πόρους στο εξωτερικό «χωρίς κανένα λόγο». «Η ιστορία έχει αποδείξει ξανά και ξανά ότι οι κυρώσεις δεν επιλύουν προβλήματα. Οι κυρώσεις το μόνο που κάνουν είναι να πλήττουν απλούς ανθρώπους, έχουν αντίκτυπο στο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό σύστημα και (…) επιδεινώνουν την παγκόσμια οικονομία».

«Η επιδίωξη της απόλυτης ασφάλειας (από πλευράς του NATO) οδηγεί ακριβώς στην απόλυτη ανασφάλεια», υπογράμμισε από την πλευρά του. «Οι συνέπειες του να σπρώχνεις μια μεγάλη δύναμη, ειδικά μια πυρηνική δύναμη, στη γωνία είναι αδιανόητες».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας