«Αντίστροφη μέτρηση για την επανένωση με την Ταϊβάν»
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πήραν κανένα μάθημα από την αποτυχημένη γραμμή τους στην Ουκρανία και προσπαθούν να κάνουν το ίδιο στην Ταϊβάν.
Η Ουάσιγκτον θα υποστεί μια συντριπτική ήττα εδώ, δήλωσε ο Κινέζος πρεσβευτής στη Ρωσία Zhang Hanhui σε αποκλειστική συνέντευξή του στο TASS. «Βρισκόμαστε στον δρόμο για τον πιο σημαντικό στόχο του έθνους μας: την επανένωση της πατρίδας. Ο κινεζικός λαός έχει ακλόνητη βούληση, ισχυρή αποφασιστικότητα, πλήρη εμπιστοσύνη και κάθε ευκαιρία να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία και την εθνική αξιοπρέπεια», τόνισε ο Κινέζος διπλωμάτης.
«Αντί να πάρουν ένα μάθημα από την αποτυχημένη γραμμή τους στο ζήτημα της Ουκρανίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες το έχουν συνδέσει τεχνητά με το ζήτημα της Ταϊβάν, εδώ τους περιμένει μια ακόμη μεγαλύτερη συντριπτική ήττα».
Το τέλος της ηγεμονίας τους
Ο Zhang Hanhui επεσήμανε ότι, όπως αποδεικνύουν πολλά γεγονότα, οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι ο πραγματικός καταστροφέας των διεθνών κανόνων και της παγκόσμιας τάξης, μια πηγή αυξανόμενης αστάθειας και αβεβαιότητας στον σημερινό κόσμο». «Ο ηγεμονισμός των ΗΠΑ έχει γίνει η μεγαλύτερη πρόκληση για την πρόοδο και την ειρηνική ανάπτυξη του ανθρώπινου πολιτισμού», πρόσθεσε.
«Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά στις ακόλουθες άστοχες ενέργειες των ΗΠΑ: ηγεμονία και εκφοβισμός.
Ελπίζουμε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα το καταλάβουν η ψυχροπολεμική νοοτροπία και οι μονομερείς κυρώσεις δεν θα μας οδηγήσουν πουθενά, οι έμμεσοι πόλεμοι και οι παρεμβάσεις στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών δεν έχουν προοπτική», σημείωσε ο Κινέζος πρέσβης.
Η αντίστροφη μέτρηση για την επανένωση της Ταϊβάν με την Κίνα ξεκίνησε
Η ανακοίνωση του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού ότι συνεχίζονται σε θάλασσα και αέρα οι ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν, ήρθε να υπογραμμίσει ότι δεν επρόκειτο για μια συμβολική χειρονομία αλλά για την εκκίνηση ουσιαστικά των βημάτων για την επανένωση με την Κίνα.
Ούτως ή άλλως τα συγκεκριμένα γυμνάσια σηματοδοτούσαν μια τομή, καθώς δεν αποτελούσαν απλώς μια επίδειξη δύναμης και μια παρουσίαση της ικανότητας της Κίνας να προχωρήσει σε μείζονα στρατιωτική επιχείρηση κατά της Ταϊβάν. Αντίθετα, τα γυμνάσια είχαν άμεσο αντίκτυπο στην ίδια την Ταϊβάν καθώς οι έξι δεσμευμένες περιοχές διαμόρφωναν ουσιαστικά ένα ναυτικό και εναέριο αποκλεισμό τα της.
Αυτό σημαίνει ότι η πολιτική απερισκεψία – κατά ευρύτερη ομολογία εάν δούμε τις αντιδράσεις πρώτα απ’ όλα στις ίδιες τις ΗΠΑ – της Νάνσι Πελόζι είχε το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα από την όποια επιδίωξή της. Αντί να λειτουργήσει ως ένδειξη αμερικανικής αποφασιστικότητας και αποτροπή επιθετικών σχεδιασμών της Κίνας, τελικά λειτούργησε ως καταλύτης για να ξεκινήσει μια μη αντιστρέψιμη, ανεξαρτήτως του χρόνου που θα πάρει, διαδικασία επανένωσης του νησιού με την Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.
Και αυτό γιατί παρατείνοντας κατά το δοκούν μορφές αποκλεισμού η Κίνα μπορεί να ασκήσει ιδιαίτερα πραγματική πίεση στην Ταϊβάν. Ας μην ξεχνάμε ότι παρά την προσπάθεια να διαμορφώσει συνθήκη υπεροπλίας έναντι της Ταϊβάν, το Πεκίνο θα ήθελε να αποφύγει μια αμφίβια εισβολή στο νησί, που θα είχε μεγάλο κόστος, εάν αναλογιστούμε την κλίμακα των επιχειρήσεων αλλά και την υπαρκτή αντίσταση των ενόπλων δυνάμεων της Ταϊβάν που έχουν σημαντικό αμερικανικό εξοπλισμό.
Αντιθέτως, ένα αποκλεισμός μπορεί να κάμψει πιο αποτελεσματικά την αντίσταση ενός νησιού που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εισαγωγές ενέργειας και σημαντικών πρώτων υλών αλλά και από τη δυνατότητα να εξάγει τα προϊόντα της βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας που διαθέτει. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ταϊβάν διαθέτει αποθέματα φυσικού αερίου για 11 μέρες και πετρέλαιο για 146 μέρες.
Την ίδια στιγμή οι ίδιες οι ασκήσεις που πραγματοποιεί ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός, σκοπό έχουν να κάνουν σαφές ότι πια είναι σε θέσεις να μπορεί να έχει πυραυλικά χτυπήματα στο σύνολο της θαλάσσιας έκτασης που περιβάλλει την Ταϊβάν και άρα να αποτρέψουν σε περίπτωση «θερμής» σύγκρουσης την προσέγγιση αμερικανικών ή ιαπωνικών σκαφών και αεροσκαφών.
«Λευκή βίβλος» από το Πεκίνο για την Ταϊβάν
Το Γραφείο Υποθέσεων της Ταϊβάν, οργανισμός της κινεζικής κυβέρνησης, δημοσίευσε στις 10/8 «Λευκή Βίβλο», στην οποία περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος με τον οποίο το Πεκίνο σκοπεύει να ανακαταλάβει το νησί, κυρίως μέσω οικονομικών κινήτρων.
«Είμαστε διατεθειμένοι να δημιουργήσουμε έναν τεράστιο χώρο (συνεργασίας) ώστε να φθάσουμε στην ειρηνική επανένωση», αναφέρεται στο έγγραφο του Πεκίνου. «Αλλά δεν θα αφήσουμε κανένα περιθώριο σε αποσχιστικές ενέργειες που θα έχουν ως στόχο την ψευδοανεξαρτησία της Ταϊβάν και αυτό υπό οποιαδήποτε μορφή».
Η Κίνα θεωρεί ότι η Ταϊβάν, μία δημοκρατία 23 εκατομμυρίων κατοίκων που ακολουθεί τον δικό της ανεξάρτητο δρόμο από το τέλος του κινεζικού εμφυλίου πολέμου το 1949, αποτελεί επαρχία της, η οποία δεν έχει γίνει δυνατόν να επανενωθεί με την ηπειρωτική Κίνα.
Η λευκή βίβλος υπόσχεται επίσης οικονομική ευημερία με την «επανένωση».
Η Κίνα προτείνει την ενίσχυση των πολιτιστικών σχέσεων, των σχέσεων στους τομείς της κοινωνικής πρόνοιας και της υγείας ή επίσης την ενθάρρυνση περαιτέρω οικονομικής «ολοκλήρωσης» μέσω «προτιμησιακών πολιτικών».