Κίνα και Ινδία απορρίπτουν πρόταση G-7 για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

823
Κίνα και Ινδία απορρίπτουν πρόταση

Όπως ήταν ίσως αναμενόμενο, οι κυβερνήσεις της Κίνας και της Ινδίας, των δύο χωρών που έχουν αναδειχθεί στους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου μετά την έναρξη του πολέμου Ρωσίας – Ουκρανίας και την έναρξη των κυρώσεων της Δύσης, απέρριψαν την πρόταση της ομάδας των G7 για επιβολή πλαφόν – δηλαδή ανώτατης τιμής – στο ρωσικό πετρέλαιο. 

Οι κινεζικές αρχές δηλώνουν την αντίθεσή τους στην απόφαση των χωρών της G7 να επιβάλλουν πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο και μάλιστα προτρέπουν τα μέλη της ομάδας να επανεξετάσουν τη θέση τους, ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας Mai Ning.

Η Κίνα απορρίπτει την πρόταση της G7 και της ζητά να επανεξετάσει τη θέση της

«Το πετρέλαιο είναι ζωτικής σημασίας για τη διασφάλιση της παγκόσμιας ενεργειακής ασφάλειας», είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση Τύπου.
«Ελπίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες θα κάνουν εποικοδομητικές προσπάθειες, και όχι το αντίστροφο», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.
«Το πετρέλαιο αποτελεί ένα από τα κύρια εμπορεύματα στη διεθνή αγορά», σημείωσε ο Mao Ning, προσθέτοντας ότι εν μέσω του τρέχοντος περιβάλλοντος στον κόσμο, τα κράτη της ομάδας G7 «θα πρέπει να ενισχύσουν το διάλογο και να προωθήσουν τις διαπραγματεύσεις».

Πιο διπλωματικά και προσεκτικά τοποθετήθηκε ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας

Αλλά και ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας Shri Hardeep Singh Puri, αν και απέφυγε να δηλώσει κατηγορηματικά αντίθετος στην πρόταση για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, δήλωσε ότι η χώρα του θα αξιολογήσει με μεγάλη προσοχή εάν θα υποστηρίξει την πρόταση της G-7 για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου.
«Υπάρχουν πολλές συζητήσεις σε εξέλιξη», είπε ο Puri στον Hadley Gamble του CNBC στο Gastech 2022 που λαμβάνει χώρα στο Μιλάνο της Ιταλίας.
Ερωτηθείς εάν η Ινδία θα προσυπογράψει την πρόταση της G-7 για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, ο Puri είπε ότι η παγκόσμια οικονομία ακόμη παλεύει να προσαρμοστεί στις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
«Τι σημαίνει η πρόταση για πλαφόν; Θα τη δούμε πολύ προσεκτικά», είπε.
Ο Puri πρόσθεσε ότι δεν είναι σαφές ποιες χώρες θα συμμετάσχουν στο προτεινόμενο πλαφόν και ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις για τις ενεργειακές αγορές.

Αδύνατο να πετύχει η πρωτοβουλία της G7 χωρίς τη συνεργασία της Κίνας και της Ινδίας

Μετά από μια συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τους στις 2 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο, η ομάδα των G7 – που αποτελείται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιαπωνία – συμφώνησε στην εισαγωγή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές αργού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε στη συνέχεια την Κίνα και την Ινδία να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία της G-7 για επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, με σκοπό τη μείωση των κερδών που αποκομίζει η Ρωσία από την πώληση πετρελαίου.
Η Επίτροπος Ενέργειας Kadri Simson είπε στη Silvia Amaro του CNBC ότι η Κίνα και η Ινδία «θέλουν να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και λένε ότι αυτό είναι σημαντικό για την ασφάλεια του εφοδιασμού τους. Αλλά είναι άδικο να πληρώνουν υπερβολικά έσοδα στη Ρωσία».
Παραμένει εντελώς ασαφές πώς η ομάδα της G-7 θα εφαρμόσει το σχέδιο περιορισμού των τιμών.
Οι αναλυτές των ενεργειακών αγορών είναι πάντως ιδιαίτερα επιφυλακτικοί ως προς το τι πιθανότητες έχει να αποδώσει η συγκεκριμένη πρόταση της G7 και προειδοποιούν ότι είναι καταδικασμένη να αποτύχει εάν δεν εμπλακούν βασικοί καταναλωτές του ρωσικού πετρελαίου όπως η Κίνα και η Ινδία.
Η Ρωσία από την πλευρά της έχει προειδοποιήσει ότι θα πάψει να πουλά πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου στα κράτη που θα συμμετάσχουν σε αυτή την πρωτοβουλία.

Ινδός Υπουργός Πετρελαίου:  «Έχω ηθικό καθήκον απέναντι στον καταναλωτή μου»

Η Κίνα και η Ινδία έχουν αυξήσει τις αγορές τους ρωσικού πετρελαίου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επωφελούμενες από την έκπτωση που δίνει η Ρωσία.
Ο Puri είπε ότι η Ινδία καταναλώνει περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα και ότι αυτό προέρχεται σε μεγάλο βαθμό από το Ιράκ, τη Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε μόλις το 0,2% των εισαγωγών πετρελαίου της Ινδίας στα τέλη Μαρτίου, είπε ο Puri στο CNBC, αναγνωρίζοντας ότι ορισμένοι επικρίνουν την Ινδία για την αύξηση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
«Οι Ευρωπαίοι αγοράζουν περισσότερα σε ένα απόγευμα από ό,τι εγώ σε ένα τρίμηνο. Θα εκπλαγώ αν αυτή η κατάσταση δεν συνεχίζεται ακόμα. Αλλά ναι, θα αγοράσουμε από τη Ρωσία, θα αγοράσουμε από οπουδήποτε», είπε ο Puri.
Ερωτηθείς εάν δεν νιώθει κάποια ηθική σύγκρουση όταν επιλέγει να αγοράσει ρωσικό πετρέλαιο, με δεδομένη την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Puri απάντησε:
«Όχι, δεν υπάρχει σύγκρουση. Έχω ηθικό καθήκον απέναντι στον καταναλωτή μου. Θέλω ως δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση να μην βρεθώ με μια κατάσταση όπου θα λείπει το πετρέλααο και η βενζίνη. Κοιτάξτε τι συμβαίνει στις χώρες γύρω από την Ινδία».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας