Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατηγόρησε σήμερα την Κίνα για «ανεύθυνες ενέργειες», με τη διακοπή βασικών διαύλων επικοινωνίας με την Ουάσινγκτον, και δήλωσε ότι οι πρόσφατες ενέργειες του Πεκίνου στην Ταϊβάν καταδεικνύουν ότι απομακρύνεται από την πρακτική της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων και κινείται προς την κατεύθυνση της χρήσης βίας.
Τα σχόλιά του έγιναν ενώ κινεζικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία πραγματοποίησαν σήμερα προσομοιωτική άσκηση για επίθεση στην Ταϊβάν, όπως δήλωσαν αξιωματούχοι από την Ταϊπέι, στο πλαίσιο των ενεργειών του Πεκίνου ύστερα από την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.
Τα αντίποινα της Κίνας με την αναστολή διμερών διαδικασιών σε οκτώ βασικούς τομείς, όπως στην άμυνα, τα ναρκωτικά, το διασυνοριακό έγκλημα και την κλιματική αλλαγή, είναι μεταξύ των κινήσεων που θα αποτελέσουν τιμωρία για όλο τον κόσμο, όχι μόνο για τις ΗΠΑ, δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα.
«Αυτές περιλαμβάνουν αρκετούς στρατιωτικούς διαύλους, που είναι κρίσιμης σημασίας για την αποφυγή πιθανής παρανόησης και κρίσης», δήλωσε.
«Η αναστολή της συνεργασίας για το Κλίμα δεν τιμωρεί τις ΗΠΑ, τιμωρεί τον κόσμο, ιδιαίτερα τον αναπτυσσόμενο. Δεν θα πρέπει να έχουμε ως όμηρο τη συνεργασία σε θέματα που προκαλούν παγκόσμια ανησυχία εξαιτίας των διαφορών μεταξύ των δύο χωρών μας».
Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ήταν σημαντικός τομέας συνεργασίας μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων.
Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ακούν συμμάχους να εκφράζουν ανησυχίες για τις επικίνδυνες και αποσταθεροποιητικές, όπως τις χαρακτήρισε, ενέργειες της Κίνας γύρω από την Ταϊβάν, αλλά σημείωσε πως η Ουάσινγκτον θα παραμείνει σταθερή στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την κατάσταση.
Ο Αμερικανός υπουργός δήλωσε πως σε περιφερειακή σύνοδο στην Καμπότζη είχε μεταφέρει στον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι το μήνυμα ότι οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κρατήσουν ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας προκειμένου να αποφευχθούν λάθος υπολογισμοί.
«Άρα, ας είμαι σαφής, οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι είναι προς το συμφέρον της Ταϊβάν, της περιοχής, ή της δικής τους εθνικής ασφάλειας να κλιμακωθεί η κατάσταση», δήλωσε ο ίδιος.
«Θα κρατήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας με την Κίνα, με στόχο να αποφευχθεί κλιμάκωση εξαιτίας παρεξήγησης ή παρανόησης».
Και πρόσθεσε:
«Η διατήρηση του διαλόγου είναι αναμφισβήτητα ακόμα πιο σημαντική όταν διανύουμε μια περίοδο υψηλών εντάσεων…Επιδιώκουμε την αποκλιμάκωση αυτών των εντάσεων. Και πιστεύουμε ότι ο διάλογος είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο σε αυτό».
“Η στρατιωτική διοίκηση της Κίνας δεν επικοινωνεί με τις ΗΠΑ”
Η στρατιωτική διοίκηση της Κίνας δεν επικοινωνεί με τις ΗΠΑ ανάφερε το Politico εν μέσω της έντασης που έχει ξεσπάσει στην Ταϊβάν μετά την επίσκεψη της Ν.Πελόζι της Προέδρου της Βουλής και της απάντησης των Κινέζων με ασκήσεις με πραγματικά πυρά.
Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ανώτατα στελέχη του κινεζικού στρατού δεν απάντησαν σε πολυάριθμες κλήσεις από τους Αμερικανούς ομολόγους τους, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργού Άμυνας Lloyd Austin και του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ, στρατηγό Mark Milley, σύμφωνα με πηγές της.
Αμερικανοί αξιωματούχοι φοβούνται ότι «η σιωπή της Κίνας αυξάνει τον κίνδυνο κλιμάκωσης μιας ήδη τεταμένης κατάστασης».
Το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι η τελευταία επαφή μεταξύ των αρχηγών των επιτελείων των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ και της Κίνας σημειώθηκε στις 7 Ιουλίου, όταν πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου των ΗΠΑ και του αρχηγού του Μικτού Επιτελείου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.
Όπως τονίζει το Politico, η στρατιωτική ηγεσία των ΗΠΑ είναι έτοιμη να επικοινωνήσει «ακόμη και με πιθανούς αντιπάλους όπως η Κίνα», προκειμένου να αποτρέψει μια στρατιωτική σύγκρουση.
Η Κίνα ανακοίνωσε την προσωρινή αναστολή ή κατάργηση οκτώ μηχανισμών συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες λόγω της επίσκεψης στην Ταϊβάν της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Pelosi, η οποία κατέχει την τρίτη υψηλότερη θέση στην ιεραρχία της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
Οι κινέζοι ακύρωσαν συναντήσεις εκπροσώπων των στρατιωτικών τμημάτων, τερμάτισαν τις απευθείας γραμμές επικοινωνίας μεταξύ περιφερειακών στρατιωτικών διοικήσεων, ανέστειλαν την συνεργασία στο πλαίσιο του μηχανισμού θαλάσσιας ασφάλειας, καθώς και την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών.
ΥΠΕΞ Κίνας: Η Ταϊβάν δεν είναι τμήμα των ΗΠΑ, αλλά κινεζικό έδαφος
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Ουάνγκ Γι δήλωσε σήμερα ότι η Ταϊβάν δεν είναι τμήμα των ΗΠΑ, αλλά κινεζικό έδαφος, στο τελευταίο επεισόδιο μιας διπλωματικής εμπρηστικής ρητορικής κατά της πολιτικής των ΗΠΑ μετά την επίσκεψη στην Ταϊβάν της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι.
Οι ΗΠΑ έχουν εμπλακεί σε «σοφιστείες» για το ζήτημα της Ταϊβάν και οι ενέργειες της Κίνας στην Ταϊβάν έχουν υπάρξει δίκαιες, κατάλληλες και νόμιμες, καθώς και με στόχο τη διαφύλαξη της ιερής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας, είπε ο Ουάνγκ κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Μπανγκλαντές.
Η Κίνα θα διεξάγει “τακτικά” ασκήσεις στην πόρτα της Ταϊβάν
Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις από εδώ και στο εξής θα διεξάγουν «τακτικά» στρατιωτικά γυμνάσια στην ανατολική πλευρά της «διάμεσης γραμμής» του Στενού της Ταϊβάν, μετέδωσε σήμερα η κινεζική κρατική τηλεόραση.
Η «διάμεση γραμμή» του Στενού της Ταϊβάν, που χωρίζει τη νήσο από την ηπειρωτική Κίνα, είναι μια ανεπίσημη γραμμή ελέγχου που συνήθως δεν διασχίζουν στρατιωτικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία εκατέρωθεν.
Η «διάμεση γραμμή» δεν αναγνωρίστηκε ποτέ νομικά και είναι μια «νοητή» γραμμή που καταρτίστηκε από τον στρατό των ΗΠΑ για τις πολεμικές τους ενέργειες.
Πόσο κοντά έφτασαν τα κινεζικά μαχητικά σε Ταϊβάν και Ιαπωνία
Η κινεζική επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, που διαδέχθηκε την επίσκεψη της προέδρου της Βουλής των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι στην Ταϊπέι, θα πρέπει να οδεύει προς το τέλος της, τουλάχιστον σύμφωνα με όσα είχε ανακοινώσει επισήμως το Πεκίνο περί λήξης των κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων στις 7 Αυγούστου.
Οι κινεζικές στρατιωτικές ασκήσεις και οι βολές με πραγματικά πυρά που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή της Ταϊβάν τα περασμένα 24ωρα αποτελούν, ωστόσο, τομή στις εξελίξεις, για λόγους όχι μόνο ποσοτικούς αλλά και γεωγραφικούς, καθώς ήταν η πρώτη φορά στα χρονικά που τέτοιου τύπου κινεζικές επιχειρήσεις λαμβάνουν χώρα τόσο κοντά όχι μόνο στις ταϊβανέζικες ακτές αλλά και σε κάποια από τα νησιά δυτικά της Ιαπωνίας, όπως καταγγέλλεται.
Εκφράζεται η άποψη, δε, ότι αυτά τα γυμνάσια σηματοδοτούν πια την απαρχή μιας νέας πιο επιθετικής φάσης στον τρόπο με τον οποίο το Πεκίνο αντιμετωπίζει την Ταϊβάν και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή (βλ. Ιαπωνία κ.ά.).
Τις τελευταίες πέντε ημέρες, η Κίνα έστειλε μαχητικά αεροσκάφη και drones σε περιοχές κοντά στην Ταϊβάν και στα νησιά που βρίσκονται δυτικά της Ιαπωνίας.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν καταγγέλλουν πως μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα των τελευταίων πέντε 24ώρων, κινεζικά αεροσκάφη «παραβίασαν» τη ζώνη αεράμυνας («Air Defense Identification Zone») της Ταϊπέι και τη μέση γραμμή του Στενού της Ταϊβάν («Taiwan Strait median line») συνολικά πάνω από 131 φορές.
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι δυνάμεις της Ταϊβάν, σε αυτές τις «παραβιάσεις» πήραν μέρος τουλάχιστον 105 κινεζικά μαχητικά καθώς και άλλοι τύποι αεροσκαφών.
Υπογραμμίζεται, δε, πως το πλήθος αυτών των «παραβιάσεων» χαρακτηρίζεται «πρωτοφανές» ακόμη και για μια περιοχή όπως είναι εκείνη της Ταϊβάν που έχει ζήσει εντάσεις στο παρελθόν.
Σε καταγγελίες περί κινεζικών «προκλήσεων» έχει προχωρήσει όμως από την πλευρά της τα τελευταία 24ωρα και η Ιαπωνία.
Το υπουργείο Άμυνας της Ιαπωνίας κατήγγειλε πτήσεις κινεζικών στρατιωτικών drones κοντά στη νήσο Μιγιάκο-Τζίμα, ένα από τα δυτικότερα νησιά της Ιαπωνίας, στις 4 Αυγούστου. Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα, το Τόκιο είχε υποστηρίξει πως τουλάχιστον πέντε κινεζικοί πύραυλοι έπεσαν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Ιαπωνίας.
Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις από την πλευρά τους υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν αυτές τις ημέρες βόρεια, ανατολικά και νοτιοδυτικά της Ταϊβάν είχαν σκοπό να τεστάρουν τις δυνατότητές τους να προχωρούν σε χερσαίες και θαλάσσιες επιθετικές επιχειρήσεις.
Όπως σημειώνεται, ωστόσο, αυτά τα στρατιωτικά γυμνάσια με τα πραγματικά πυρά θα μπορούσαν να σηματοδοτήσουν και ένα νέο μοτίβο πιο τακτικών και περισσότερο επιθετικών «παραβιάσεων» από την πλευρά του Πεκίνου.
Υπενθυμίζεται ότι τουλάχιστον 11 κινεζικοί πύραυλοι έπεσαν, όπως καταγγέλλεται, στις θάλασσες βόρεια, νότια και ανατολικά της Ταϊβάν την περασμένη Πέμπτη, 4 Αυγούστου, με τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις να διαμηνύουν μάλιστα ότι οι βολές τους «έπληξαν με ακρίβεια τους στόχους τους» και την Ιαπωνία από την άλλη πλευρά να κάνει λόγο για κινεζικούς πυραύλους που έπεσαν στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη για πρώτη φορά στα χρονικά.