Κίνα: «Δεν φοβόμαστε – Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο» – Η πρώτη αντίδραση του Σι

167

Ο Κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ δήλωσε ότι η Κίνα «δεν φοβάται», στο πρώτο του δημόσιο σχόλιο για την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος έχει αναστατώσει τις διεθνείς αγορές και έχει τροφοδοτήσει τους φόβους για μια παγκόσμια ύφεση.

«Δεν υπάρχουν νικητές σε έναν εμπορικό πόλεμο και το να πάμε ενάντια στον κόσμο θα οδηγήσει μόνο στην αυτοαπομόνωση», δήλωσε ο Σι στον Ισπανό πρωθυπουργό Πέδρο Σάντσεθ στο Πεκίνο την Παρασκευή, σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Ο Σι κάλεσε την Κίνα και την ΕΕ να «αντιταχθούν από κοινού στις μονομερείς πρακτικές εκφοβισμού»

«Για περισσότερα από 70 χρόνια, η ανάπτυξη της Κίνας βασίζεται στην αυτάρκεια και τη σκληρή δουλειά – ποτέ σε παραχωρήσεις από άλλους, και δεν φοβάται οποιαδήποτε άδικη καταπίεση», πρόσθεσε ο Σι. «Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει το εξωτερικό περιβάλλον, η Κίνα θα διατηρήσει την αυτοπεποίθησή της, θα παραμείνει συγκεντρωμένη και θα επικεντρωθεί στην καλή διαχείριση των δικών της υποθέσεων».

Ο Σι κάλεσε την Κίνα και την ΕΕ να «αντιταχθούν από κοινού στις μονομερείς πρακτικές εκφοβισμού», αναφερόμενος στους υψηλούς παγκόσμιους δασμούς των ΗΠΑ, και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης της παγκοσμιοποίησης.

Ο Σι και ο Σάντσεθ συναντώνται σήμερα για να συζητήσουν το εμπόριο και τις συνολικότερες σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Κίνας.

Συζητήσεις ΕΕ και Κίνας

Εντωμεταξύ η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Κίνα συμφώνησαν να εξετάσουν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών για τα ηλεκτρικά οχήματα κινεζικής κατασκευής αντί των δασμών που επέβαλε η ΕΕ πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει.

Ο Επίτροπος Εμπορίου της ΕΕ Μάρος Σέφκοβιτς, μίλησε με τον Κινέζο υπουργό Εμπορίου Wang Wentao τις τελευταίες ημέρες και οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εξετάσουν τον καθορισμό ελάχιστων τιμών, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ.

 

Το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας ανέφερε σε δήλωση ότι οι διαπραγματεύσεις επρόκειτο να ξεκινήσουν αμέσως.

Ο Μάρος Σέφκοβιτς έχει δηλώσει προηγουμένως ότι τυχόν ελάχιστες τιμές θα πρέπει να είναι εξίσου αποτελεσματικές και εφαρμόσιμες με τους δασμούς της ΕΕ.

Οι προηγούμενες συμφωνίες ελάχιστης τιμής που συμφωνήθηκαν από την ΕΕ αφορούσαν ομοιογενή εμπορεύματα και όχι σύνθετα προϊόντα όπως τα αυτοκίνητα. Η Επιτροπή είπε ότι πιστεύει ότι μια ενιαία ελάχιστη τιμή δεν θα ήταν επαρκής για την αντιμετώπιση της ζημίας που προκαλείται από τις επιδοτήσεις, αναφέρει το Reuters.

Η ΕΕ αύξησε τους δασμούς στα κινεζικής κατασκευής EV σε έως και 45,3% τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά οι Βρυξέλλες και το Πεκίνο διατύπωσαν την ιδέα άρσης των δασμών μέσω πιθανών δεσμεύσεων για ελάχιστες τιμές, γνωστές ως αναλήψεις υποχρεώσεων τιμών για εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Άρση των δασμών;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δηλώσει ότι είναι πρόθυμη να συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια εναλλακτική λύση έναντι των δασμών με την Κίνα, η οποία περιλάμβανει δασμούς 17,0% για οχήματα που κατασκευάζει η BYD, 18,8% για την Geely και 35,3% για τη SAIC, επιπλέον του τυπικού δασμού εισαγωγής αυτοκινήτων της ΕΕ 10%.

Οι συζητήσεις για πιθανή ανακωχή στη μακροχρόνια διαμάχη, η οποία έχει ταλαιπωρήσει και τους Γάλλους κατασκευαστές κονιάκ καθώς το Πεκίνο έλαβε εμπορικά μέτρα αντιποίνων, γίνονται τη στιγμή που ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με ορισμένους από τους στενότερους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ και της Κίνας.

 

Το Πεκίνο επέβαλε τιμωρητικούς δασμούς στο γαλλικό κονιάκ πέρυσι, βλάπτοντας τις πωλήσεις στη Νο. 2 οικονομία του κόσμου και μια μεγάλη αγορά κονιάκ για παγκόσμιες εταιρείες, όπως η Hennessey, η Remy Cointreau και η Pernod Ricard, αναφέρει το Reuters.

Η γερμανική ένωση αυτοκινητοβιομηχανίας VDA χαιρέτισε τις συνομιλίες μεταξύ ΕΕ και Κίνας, και υποστήριξε μια λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων.

«Ανεξάρτητα από τις τρέχουσες παγκόσμιες εξελίξεις, πρέπει επίσης να συζητηθεί πώς να μειωθούν τα εμπόδια και οι στρεβλώσεις στο διεθνές εμπόριο, αντί να δημιουργηθούν νέα εμπόδια», δήλωσε χθες η VDA.

Οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες πραγματοποίησαν το ένα τρίτο των πωλήσεών τους πέρυσι στην Κίνα, αντιτάχθηκαν στους δασμούς, ανησυχώντας για μια εμπορική σύγκρουση με τον δεύτερο σημαντικότερο εμπορικό εταίρο της χώρας μετά τις ΗΠΑ, αναφέρει το Reuters.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας