Κίνα−Ζητάει ΕΕ να αναγνωρίσει ως Ρωσικό έδαφος τις προσαρτημένες Ουκρανικές περιοχές

7371

Αποκαλύπτεται ιστορική παρέμβαση από την Κίνα για την κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία και την εμπέδωση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.
Ο ειδικός αντιπρόσωπος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, Li Hui, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη ζήτησε από τη Δύση να δεχθεί τις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας ως ρωσικό έδαφος προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους με γνώση του θέματος.
«Ο Κινέζος απεσταλμένος μετέφερε ένα σαφές μήνυμα: οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα πρέπει να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός», αναφέρει η εφημερίδα.
Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του στόχου, είναι η Ρωσία να διατηρήσει τον έλεγχο των νέων περιοχών, ξεκαθάρισε ο Κινέζος απεσταλμένος.
Μάλιστα ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία προτού κλιμακωθεί, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα.

Και οικονομικά κίνητρα από την Κίνα για τον απογαλακτισμό της ΕΕ από τις ΗΠΑ

Ο απεσταλμένος της Κίνας πρότεινε και οικονομικά κίνητρα στους Ευρωπαίους προκειμένου να αποδεχθούν την πρόταση του Πεκίνου.
Ζήτησε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση απέναντι στις ΗΠΑ και επανέλαβε την ανάγκη να κινηθούν γρήγορα για να τερματιστεί η ουκρανική σύγκρουση προτού αυτή εξαπλωθεί, επισημαίνει η Wall Street Journal.
Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιμένοντας στη λάθος πλευρά της ιστορίας σημείωσαν ότι η παύση των εχθροπραξιών δεν είναι προς το συμφέρον τους, καθώς είπαν στον Κινέζο διπλωμάτη πως «είναι αδύνατο να χωριστεί η Ευρώπη από την Αμερική».
Επίσης επιβεβαίωσαν ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξή της από την Ουκρανία.
Επιπλέον ανέφεραν πως η παύση των εχθροπραξιών δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας έως ότου η Μόσχα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία.
O Li επισκέφθηκε κατά σειρά την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, όπου συζήτησε την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Πεκίνου για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.
Την Παρασκευή (26/5/2023) ο Li έφτασε στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσει με τη ρωσική ηγεσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τον Φεβρουάριο 2023 οι κινεζικές αρχές κατέθεσαν το δικό τους σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Περιλαμβάνει 12 σημεία, μεταξύ των οποίων εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων όλων των χωρών στον τομέα της ασφάλειας και επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.

Στρατηγική η σχέση Κίνας – Ρωσίας

Η παρέμβαση της Κίνας ενέχει και άλλη μία εξίσου σημαντική διάσταση, που επιβεβαιώνει τη στρατηγική της σχέση με τη Ρωσία.
Η διπλωματική πρωτοβουλία του Πεκίνου έρχεται να τονίσει με εμφατικό τρόπο πώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει επιλέξει να εμβαθύνει τη στρατιωτική και οικονομική της συνεργασία με τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες (20/5/2023) οι G7 στη σύνοδο κορυφής της Ιαπωνίας προέτρεψαν την Κίνα να «πιέσει τη Ρωσία» να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από το ουκρανικό έδαφος.
Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις 20 Μαΐου, οι ηγέτες των G7 ανέφεραν ότι «ενθαρρύνουν την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη που θα βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και στις αρχές και τους σκοπούς του ΟΗΕ».
Η δήλωση των G7 προσθέτει ότι ο οργανισμός αυτός επιδιώκει «εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις» με το Πεκίνο και επιβεβαιώνει τη «δεδομένη πολιτική του για μία ενιαία Κίνα».

Η συνάντηση με Lavrov

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε ότι υπάρχουν «σοβαρά εμπόδια» στην αναζήτηση μιας ειρηνικής επίλυσης στην Ουκρανία, υποδεχόμενος στη Μόσχα τον Κινέζο απεσταλμένο Li Hui την Παρασκευή 26/5/2023.
Κατά τη συνάντησή τους, «ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών επιβεβαίωσε τη δέσμευση της Μόσχας για μια πολιτικο-διπλωματική επίλυση της σύγκρουσης, υπογραμμίζοντας τα σοβαρά εμπόδια που δημιουργούν η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της για την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών», υπογράμμισε το ρωσικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.
«Ο Lavrov εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στην Κίνα για την ισορροπημένη θέση της απέναντι στην ουκρανική κρίση και εξέφρασε την μεγάλη εκτίμησή του για την προθυμία του Πεκίνου να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στη διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης», προσθέτει η ανακοίνωση.

Ουκρανία: Το κινεζικό σχέδιο σημαίνει συνθηκολόγηση

Ο σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Mikhail Podolyak, χαρακτήρισε την πρόταση της Κίνας για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία ως «παράλογη», καθώς θα σήμαινε «συνθηκολόγηση» της Ουκρανίας.
«Αυτό δεν είναι ένα σχέδιο ειρήνης, αυτό είναι ένα σχέδιο συνθηκολόγησης», τόνισε ο Podolyak, προσθέτοντας ότι «η υποκειμενικότητα» της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας των αφρικανικών χωρών δεν πρέπει να «υπερεκτιμηθεί».

Και ο Kissinger δικαιώνει τη Ρωσία

Και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Henry Kissinger δικαίωσε τη στάση της Ρωσίας, λέγοντας πως η ουκρανική κρίση άρχισε να κλιμακώνεται επικίνδυνα ύστερα από την απόφαση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία.
Σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο Kissinger εξέφρασε την άποψη πως ήταν η πρόκληση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία που ξεδίπλωσε μια σειρά από γεγονότα που οδήγησαν τελικά στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση της Ρωσίας.
Ο Kissinger ξεκαθάρισε ότι δεν δικαιολογεί τη ρωσική εισβολή και ότι υποστηρίζει την «αντίσταση της Ουκρανίας και της Δύσης» στις επιθετικές ενέργειες της Ρωσίας.
«Ωστόσο, δεν νομίζω ότι φταίει εξ ολοκλήρου ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin» επισημαίνει ο Kissinger, υποστηρίζοντας πως ήδη από το 2014 είχε σοβαρές επιφυλάξεις για την πρόθεση του ΝΑΤΟ να προσκαλέσει την Ουκρανία να ενταχθεί στη Συμμαχία.
«Κατόπιν αυτής, ξεκίνησε μια αλυσίδα γεγονότων, το αποκορύφωμα της οποίας ήταν η ειδική στρατιωτική επιχείρηση» είπε ο Kissinger.
«Αυτό δεν δικαιολογεί τον πόλεμο, αλλά εγώ τότε, και εξακολουθώ να το πιστεύω και σήμερα, δεν ήταν μια σοφή απόφαση να συνδεθεί η ένταξη όλων των κρατών του πρώην ανατολικού μπλοκ στο ΝΑΤΟ με μια αντίστοιχη πρόσκληση στην Ουκρανία.
Πίστευα τότε ότι θα ήταν καλύτερο για την Ουκρανία να παραμείνει μια ουδέτερη χώρα, έχοντας το καθεστώς που είχε η Φινλανδία» υποστηρίζει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ και σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου Richard Nixon.
Μάλιστα, ενδεικτικό του αδιεξόδου που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, είναι η τοποθέτηση του ότι εάν η Ρωσία κερδίσει τον πόλεμο, τότε όλη η έννοια της ύπαρξης του ΝΑΤΟ θα μετατραπεί σε … σκόνη.

Παρέμβαση Bolton για Κίνα

Εν τω μεταξύ με μια πολύ σοβαρή παρέμβαση στον ενημερωτικό ιστότοπο γεωπολιτικού ενδιαφέροντος «1945» ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, John Bolton εκθέτει τους λόγους για τους οποίους η παγκόσμια Δύση εμφανίζεται αδύναμη έναντι της κινεζικής επέλασης…
Πιο συγκεκριμένα, «το περασμένο Σάββατο, οι ηγέτες των χωρών της G-7 που συνήλθαν στη Χιροσίμα εξέδωσαν ένα ανακοινωθέν 40 σελίδων που θίγει, το πιο σημαντικό, τις σχέσεις τους με την Κίνα.
Το ανακοινωθέν “διαφημίστηκε” ως επίδειξη ενότητας και δύναμης των G-7 ενάντια στον οικονομικό πόλεμο του Πεκίνου, αλλά η ρητορική που χρησιμοποιήθηκε για την Κίνα αντικατοπτρίζει αταξία και ασυνέπεια.
Για παράδειγμα, ντροπιαστικά αδύναμο είναι η αναφορά για την Ταϊβάν.

Δεν παρουσιάζει καμία ουσιαστική διαφοροποίηση σε σχέση με τις πρόσφατες δηλώσεις της G-7, αγνοώντας την ταχέως αυξανόμενη απειλή της Κίνας κατά την ίδια περίοδο.
Ομοίως, η G-7 προέτρεψε την Κίνα να μιλήσει απευθείας στην Ουκρανία, αλλά αναφέρθηκε μόνο σε μια ειρήνη “βασισμένη στην εδαφική ακεραιότητα”, όχι στην πλήρη αποκατάσταση της κυριαρχίας της Ουκρανίας ούτε στην εδαφική της ακεραιότητα – μια αποκατάσταση που όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ δηλώνουν ότι υποστηρίζουν.
Καταφεύγοντας σε αυτή την αδύναμη γλώσσα τόσο για την Ταϊβάν όσο και για την Ουκρανία, οι ηγέτες της παγκόσμιας Δύσης κάνουν ακριβώς το αντίθετο από αυτό που σκοπεύουν: Αποκαλύπτουν αδυναμία παρά ενότητα και δύναμη.

Kενό σλόγκαν…

Το ανακοινωθέν είναι το πλέον αδύναμο και λιγότερο συνεκτικό για την οικονομική σχέση της G-7 με την Κίνα.
Από την άλλη, οι κινεζικές προσπάθειες για περιφερειακή και παγκόσμια ηγεμονία συνεχίζονται.
Αντί να αντιμετωπίσει ευθέως την οικονομική επιθετικότητα του Πεκίνου, το έγγραφο της Χιροσίμα βασίζεται σε ένα σλόγκαν ανεπαρκούς στρατηγικής ουσίας.
Το ανακοινωθέν υιοθετεί το mantra που διαδόθηκε αρχικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση και υιοθετήθηκε γρήγορα από τον Λευκό Οίκο Biden.
Το σλόγκαν υποστηρίζει ότι τα έθνη της G-7 τάσσονται υπέρ της “περιφρονήσεως”, ουχί της αποσύνδεσης, των οικονομιών τους από την Κίνα.
Αυτό είναι ένα “μπάλωμα” που αναζητά νόημα, που συγκαλύπτει τόσο την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αναγνωρίσει την κινεζική απειλή, όσο και τις σημαντικές διαφωνίες και ανεπάρκειες πολιτικής εντός της G-7.
Δεν αντικατοπτρίζει την αποτυχία της ηγεσίας να συμπαρασύρει μαζί τους Ευρωπαίους, που υστερούν, αλλά μια κατάρρευση της αποφασιστικότητας των ΗΠΑ.
Το ανακοινωθέν της G-7 σπεύδει να πει, “δεν αποσυνδεόμαστε ”.
Στην πραγματικότητα, η έννοια της “αποσύνδεσης” ήταν ανέκαθεν μια υπερβολή που υποδηλώνει παύση των εργασιών μεταξύ Κίνας και Δύσης.
Χρησιμοποιείται στην Αμερική από εκείνους που υπερτιμούν τις οικονομικές σχέσεις με το Πεκίνο, θέτοντας τη σημασία τους πάνω από την αμερικανική εθνική ασφάλεια.
Με άλλα λόγια, ο όρος στοχεύει στο να σπείρει τον πανικό στις επιχειρήσεις και στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής που άρχιζαν να αφυπνίζονται ενόψει της επανεμφάνισης σημαντικού διεθνούς πολιτικού κινδύνου.
Αυτή, λοιπόν, η έννοια της “αποσύνδεσης” ως εργαλείο κινδύνου δεν ήταν ποτέ ακριβής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας