Η πολεμική κόπωση στη Δύση και δη στην Ευρώπη φαίνεται να καθορίζει τις εξελίξεις του προσεχούς διαστήματος για την Ουκρανία ενώ ρόλο κλειδί έχει η Κίνα, που παρακάμπτοντας τις ΗΠΑ ξεδίπλωσε τις προηγούμενες μέρες ένα διαπραγματευτικό σχέδιο με παραλήπτη την ΕΕ, το οποίο αναγνωρίζει ως ρωσικό έδαφος τις προσαρτημένες περιοχές.
Η πολεμική κόπωση επηρεάζει καταλυτικά και το ουκρανικό στρατόπεδο μετά τις τελευταίες οδυνηρές ήττες στο μέτωπο των στρατιωτικών επιχειρήσεων.
Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron πρότεινε στον Ουκρανό ομόλογό του Volodymyr Zelensky τη διεξαγωγή μίας Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία στο Παρίσι, αποκαλύπτει η Wall Street Journal, επικαλούμενη Ευρωπαίους διπλωμάτες.
Το δημοσίευμα αναφέρει πως ο Zelensky ζήτησε προηγουμένως από τον Macron να τον βοηθήσει στην οικοδόμηση δεσμών με ηγέτες όπως ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping.
Αργότερα προέκυψε το σχέδιο για τη διεξαγωγή μιας Διεθνούς Διάσκεψης με σκοπό την ειρηνική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης.
Ο Macron προσφέρθηκε να φιλοξενήσει τη Διάσκεψη στο Παρίσι, μια πρόταση που υποστηρίζουν η Δανία και η Σουηδία.
Ο ρόλος των BRICS και το κινεζικό σχέδιο
Δεν υπάρχει ακόμη σαφής κατάλογος πιθανών συμμετεχόντων στη σύνοδο κορυφής, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιδιώκουν να εμπλακούν η Βραζιλία, η Ινδία, η Κίνα και άλλες μη δυτικές χώρες, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Όπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα στους αρχικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται ο αποκλεισμός της Ρωσίας από την εν λόγω Διάσκεψη.
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μάλιστα συνεργάζονται με το Κίεβο για να τροποποιήσουν το ουκρανικό ειρηνευτικό σχέδιο, ώστε να είναι πιο αποδεκτό από τις προαναφερθείσες χώρες.
Ο Zelensky παρουσίασε ένα ειρηνευτικό σχέδιο στην τελευταία σύνοδο κορυφής των G20.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova, η πρόταση του καθεστώτος του Κιέβου για διεξαγωγή ειρηνευτικής συνόδου υπό τον ΟΗΕ αντιπροσωπεύει μια διαφημιστική εκστρατεία της Ουάσιγκτον.
Τον Φεβρουάριο 2023, η Κίνα πρότεινε το δικό της ειρηνευτικό σχέδιο, με διατάξεις που περιλαμβάνουν εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων ασφαλείας όλων των χωρών και διευθέτηση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο Vladimir Putin πολλά σημεία του κινεζικού ειρηνευτικού σχεδίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως βάση για διευθέτηση όποτε η Δύση και το Κίεβο είναι έτοιμοι.
Η κινεζική παρέμβαση
Υπενθυμίζεται πως ο ειδικός αντιπρόσωπος της Κίνας για τις Ευρασιατικές Υποθέσεις, Li Hui, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη ζήτησε από τη Δύση να δεχθεί τις προσαρτημένες περιοχές της Ουκρανίας ως ρωσικό έδαφος προκειμένου να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, όπως αποκάλυψε η Wall Street Journal, επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους με γνώση του θέματος.
«Ο Κινέζος απεσταλμένος μετέφερε ένα σαφές μήνυμα: οι σύμμαχοι των ΗΠΑ στην Ευρώπη θα πρέπει να ζητήσουν άμεση κατάπαυση του πυρός», ανέφερε η εφημερίδα.
Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση αυτού του στόχου, είναι η Ρωσία να διατηρήσει τον έλεγχο των νέων περιοχών, ξεκαθάρισε ο Κινέζος απεσταλμένος.
Μάλιστα ζήτησε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να δράσουν άμεσα για να τερματιστεί η σύγκρουση στην Ουκρανία προτού κλιμακωθεί, δήλωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα.
Και οικονομικά κίνητρα από την Κίνα για τον απογαλακτισμό της ΕΕ από τις ΗΠΑ
Ο απεσταλμένος της Κίνας πρότεινε και οικονομικά κίνητρα στους Ευρωπαίους προκειμένου να αποδεχθούν την πρόταση του Πεκίνου.
Ζήτησε από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να δουν την Κίνα ως οικονομική εναλλακτική λύση απέναντι στις ΗΠΑ και επανέλαβε την ανάγκη να κινηθούν γρήγορα για να τερματιστεί η ουκρανική σύγκρουση προτού αυτή εξαπλωθεί, επισήμανε η Wall Street Journal.
Από την πλευρά τους οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιμένοντας στη λάθος πλευρά της ιστορίας σημείωσαν ότι η παύση των εχθροπραξιών δεν είναι προς το συμφέρον τους, καθώς είπαν στον Κινέζο διπλωμάτη πως «είναι αδύνατο να χωριστεί η Ευρώπη από την Αμερική».
Επίσης επιβεβαίωσαν ότι η Ευρώπη δεν θα αποσύρει την υποστήριξή της από την Ουκρανία.
Επιπλέον ανέφεραν πως η παύση των εχθροπραξιών δεν είναι προς το συμφέρον της διεθνούς κοινότητας έως ότου η Μόσχα αποσύρει τις δυνάμεις της από την Ουκρανία.
O Li επισκέφθηκε κατά σειρά την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, όπου συζήτησε την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Πεκίνου για την ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.
Την Παρασκευή (26/5/2023) ο Li έφτασε στη Μόσχα προκειμένου να συζητήσει με τη ρωσική ηγεσία για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Τον Φεβρουάριο 2023 οι κινεζικές αρχές κατέθεσαν το δικό τους σχέδιο για την επίλυση της σύγκρουσης μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
Περιλαμβάνει 12 σημεία, μεταξύ των οποίων εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός, σεβασμό των νόμιμων συμφερόντων όλων των χωρών στον τομέα της ασφάλειας και επίλυση της ανθρωπιστικής κρίσης στην Ουκρανία.
Στρατηγική η σχέση Κίνας – Ρωσίας
Η παρέμβαση της Κίνας ενέχει και άλλη μία εξίσου σημαντική διάσταση, που επιβεβαιώνει τη στρατηγική της σχέση με τη Ρωσία.
Η διπλωματική πρωτοβουλία του Πεκίνου έρχεται να τονίσει με εμφατικό τρόπο πώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο έχει επιλέξει να εμβαθύνει τη στρατιωτική και οικονομική της συνεργασία με τη Ρωσία.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μέρες (20/5/2023) οι G7 στη σύνοδο κορυφής της Ιαπωνίας προέτρεψαν την Κίνα να «πιέσει τη Ρωσία» να τερματίσει τη στρατιωτική επιχείρησή της στην Ουκρανία και να αποσύρει τις δυνάμεις της από το ουκρανικό έδαφος.
Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε στις 20 Μαΐου, οι ηγέτες των G7 ανέφεραν ότι «ενθαρρύνουν την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη που θα βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και στις αρχές και τους σκοπούς του ΟΗΕ».
Η δήλωση των G7 προσθέτει ότι ο οργανισμός αυτός επιδιώκει «εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις» με το Πεκίνο και επιβεβαιώνει τη «δεδομένη πολιτική του για μία ενιαία Κίνα».