«Θα πρέπει να προσφέρουμε στη Ρωσία την άμεση διακοπή των παραδόσεων όπλων εάν η Ρωσία συμφωνήσει σε κατάπαυση του πυρός κατά μήκος της τρέχουσας γραμμής του μετώπου και σε έναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών», δήλωσε ο Wagenknecht.
«Οι ατελείωτες παραδόσεις όπλων δεν έχουν βελτιώσει την κατάσταση της Ουκρανίας: Ήταν ισχυρότερη την άνοιξη του 2022 από ό,τι είναι σήμερα».
Η πολιτικός επέκρινε δριμύτατα τον Γερμανό υπουργό Άμυνας Boris Pistorius και τον υπουργό Οικονομίας Robert Habeck για την υποστήριξη της ιδέας να παρασχεθεί στην Ουκρανία πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Μίλησε κατά της αποστολής γερμανικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
“Η Ουκρανία χρειάζεται όντως εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά θα πρέπει να παρέχονται από ουδέτερες δυνάμεις.
Οι Γερμανοί στρατιώτες δεν πρέπει ασφαλώς να σταθμεύουν στα ουκρανο-ρωσικά σύνορα”, είπε η πολιτικός.
H Wagenknecht ονόμασε χώρες όπως η Βραζιλία, η Κίνα, η Ινδία και η Τουρκία ως ουδέτερες.
“Το σημαντικότερο συμφέρον μας είναι να μην επιτρέψουμε να συρθούμε σε έναν πόλεμο με τη Ρωσία γιατί δεν θα επιζούσαμε.
Και πρέπει να καταλάβουμε: Οι κυρώσεις, που κάνουν τους ενεργειακούς πόρους μας πολύ πιο ακριβούς, είναι ένα οικονομικό κίνητρο για την αμερικανική οικονομία και ένα τρομερό πρόγραμμα για γερμανικές και ευρωπαϊκές εταιρείες», είπε ο πολιτικός.
Η Γερμανία, ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ, έχει δεσμεύσει συνολικά περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε προηγούμενες και μελλοντικές δαπάνες για στρατιωτική υποστήριξη στο Κίεβο.
Στην πρόταση προϋπολογισμού του 2025, η χώρα διέθεσε 4 δισ. ευρώ για τη στήριξη, το ήμισυ του ποσού που δαπάνησε φέτος.
Ωστόσο, η Bundestag δεν έχει δώσει ακόμη πράσινο φως στην πρόταση προϋπολογισμού.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα πει ότι η διοχέτευση όπλων στην Ουκρανία δεν θα μειώσει την αποφασιστικότητα της Μόσχας ούτε θα αλλάξει την πορεία της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης.