Οι κεντρικές τράπεζες θα αποσύρουν ρευστότητα 5 τρισεκ. δολάρια από το παγκόσμιο σύστημα για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του πληθωρισμού αλλά και την ενεργειακή κρίση.
Η απόσυρση ρευστότητας τέτοιας κλίμακας θα πυροδοτήσει τα εξής…
1)Τα 5 τρισεκ δολάρια ρευστότητας που θα αποσυρθεί είναι ο αέρας που προστέθηκε στις παγκόσμιες αγορές και οικονομίες από τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης που δημιούργησαν τον πληθωρισμό.
2)Οι οικονομίες θα επιβραδυνθούν έντονα και ορισμένες θα περάσουν σε ύφεση.
Ωστόσο ορισμένοι λανθασμένα υποστηρίζουν ότι όταν έρθει η ύφεση ο πληθωρισμός θα έχει υποχωρήσει από το 8% στο 2% στον στόχο των κεντρικών τραπεζών…
Ο πληθωρισμός δεν θα υποχωρήσει στο 2% και το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού θα εμφανιστεί προκαλώντας νέα προβλήματα σε οικονομίες και αγορές…
3)Τα επιτόκια παρέμβασης των κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσουν να αυξάνονται με στόχο η FED να διαμορφώσει το βασικό επιτόκιο κύρια αναχρηματοδότησης στο 3,5% με 4% και η ΕΚΤ στο 2% με 2,5%…
Να σημειωθεί ότι στις 8 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει η ΕΚΤ και θα αυξήσει τα επιτόκια 0,50% ή 0,75% και η FED συνεδριάζει στις 21 Σεπτεμβρίου για να αυξήσει τα επιτόκια 0,50 με 0,75%.4)Οι αποδόσεις των ομολόγων θα συνεχίσουν να αυξάνονται και το 10ετές Γερμανικό ομόλογο θα φθάσει στο 2% με 2,5%.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το ελληνικό 10ετές ομόλογο θα φθάσει στο 5% και υπό όρους και στο 6%.
Στα επίπεδα αυτά θα παρέμβει η ΕΚΤ και θα ενεργοποιήσει τον νέο μηχανισμό στήριξης των ομολόγων.
5)Η ΕΚΤ και η FED φέρουν μεγάλη ευθύνη για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τα υπερβολικά χρέη των κρατών.
Δημιούργησαν την ψευδαίσθηση ότι αφού οι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν το κρατικό χρέος, τα κράτη μπορεί να δανείζονται για να δημιουργούν χρέη.
Αυτό το σκηνικό χάους θα αποκαλύψει πόσο αδύναμες είναι και οι φαινομενικά ισχυρές οικονομίες.
6)Τα χρηματιστήρια υποστηρίχθηκαν από την ποσοτική χαλάρωση, υπήρξε πολύ ρευστό που διοχετεύθηκε σε μετοχές, όχι σε επενδύσεις και σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο δείκτης S&P 500 θα υποχωρήσει προς τις 3.000 με 3.300 μονάδες από τις 3.924 μονάδες που ήδη βρίσκεται και με υψηλό τις 4.800 μονάδες περίπου.
7)Για το ελληνικό χρηματιστήριο υπάρχουν δύο σενάρια.
Σενάριο πρώτο, το ελληνικό χρηματιστήριο να υποχωρήσει στις 750 μονάδες ή εύρος 780 με 750 μονάδες αυτό σημαίνει πτώση -11%.
Σενάριο δεύτερο, το ελληνικό χρηματιστήριο να υποχωρήσει στις 680 μονάδες αυτό σημαίνει πτώση -20%.
8)Ο συνδυασμός, επίμονου πληθωρισμού, ενεργειακής κρίσης που μπορεί να καταλήξει σε ενεργειακό χάος θα οδηγήσει σε κοινωνικές αναταραχές.
Η στάση της Ευρώπης απέναντι στην Ρωσία είναι πορεία καταστροφής, η Ευρώπη αγοράζει φυσικό αέριο από την Ρωσία και προσπαθεί να τιμωρήσει την Ρωσία με σκληρές κυρώσεις.
Είναι ότι πιο άρρωστο έχει φανταστεί η κλίκα των Βρυξελλών, άσχετων και ανίκανων πολιτικών που διορίστηκαν και έχουν αναλάβει την τύχη της Ευρώπης…
www.bankingnews.gr