Κατρακύλας συνέχεια στη wall με φόβο την ύφεση

983

Υπό πίεση βρίσκονται εκ νέου την Πέμπτη βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με τον S&P 500 να βρίσκεται πλέον στα πρόθυρα του εδάφους της bear market. Οι επενδυτές εγκαταλείπουν μετοχικούς τίτλους υπό τον φόβο ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από πλευράς Federal Reserve για τη μάχη ενάντια στον πληθωρισμό θα οδηγήσουν τελικώς την οικονομία των ΗΠΑ σε ύφεση.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 420,39 μονάδες ή 1,33%, με τον ευρύτερο S&P 500 να “χάνει” 26,55 μονάδες ή 0,68% και τον τεχνολογικό Nasdaq να καταγράφει απώλειες 13,17 μονάδων ή 0,12%.

Ο S&P 500 έκλεισε χτες 18,6% χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό ιστορικό υψηλό του, που επετεύχθη τον Ιανουάριο του 2022, καθώς και περίπου 18% κάτω από το ιστορικό υψηλό του σε κλείσιμο. Εάν οι απώλειες αγγίξουν και ξεπεράσουν το 20% σε σχέση με το ιστορικό υψηλό, ο δείκτης θα έχει περάσει σε bear market, την πρώτη του από την εποχή του sell-off της αρχής της πανδημίας, τον Μάρτιο του 2020.

“Είναι σκοτεινές ημέρες για τα χρηματιστήρια διεθνώς, αφού οι μετοχές υποχωρούν σχεδόν παντού ανά τον πλανήτη. Τα στοιχεία των Walmart/Target και οι φόβοι που γέννησαν για την πορεία των καταναλωτικών δαπανών διέλυσαν την όποια σταθερότητα είχε επιτευχθεί μεταξύ περασμένης Πέμπτης και Τρίτης στις αγορές”, γράφει ο Adam Crisafulli της Vital Knowledge.

Την Τετάρτη, ο Dow υποχώρησε κατά 1.100 μονάδες, στο χειρότερο sell-off του εδώ και δύο χρόνια.Ο S&P 500 επίσης υπέστη τις χειρότερες ημερήσιες απώλειές του από τον Ιούνιο του 2020, περί το 4%, ενώ βαριές απώλειες 4,7% “έγραψε” και ο Nasdaq.

Την Τετάρτη, στις τριμηνιαίες ανακοινώσεις τους, οι Target και Walmart ανακοίνωσαν υψηλότερα κόστη καυσίμων και περιορισμένη καταναλωτική ζήτηση, εν μέσω του υψηλότερου πληθωρισμού εδώ και 40 χρόνια. Μετά την πτώση 24% για τη μετοχή της, η Target συνεχίζει πτωτικά και την Πέμπτη.

“Το σαρωτικό sell-off σε αυτές τις εταιρείες (καθώς και σε άλλες συγγενείς από άποψη κλάδου εταιρείες) δείχνει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν πλέον εμφανές αποτύπωμα στα εταιρικά κέρδη”, αναφέρει ο αναλυτής της Barclays, Maneesh S. Deshpande, σε σημείωμά του. “Μολονότι ο αυξημένος πληθωρισμός έχει ιστορία μηνών, μέχρι τώρα δεν είχε αντανάκλαση σε εταιρικά αποτελέσματα, κάτι που όπως φαίνεται πια δεν ισχύει”, συμπληρώνει.

Ισχυρό πλήγμα δέχεται την Πέμπτη και η μετοχή της Cisco, μετά την ανακοίνωση αποτελεσμάτων την Τετάρτη.  Τα έσοδά της απογοήτευσαν σε σχέση με τις προβλέψεις των αναλυτών, ενώ και για το τρέχον τρίμηνο προέβλεψε ότι θα είναι απογοητευτικά.

Απώλειες καταγράφει και η μετοχή της Kohl’s, που επίσης απογοήτευσε στο τρίμηνο και περιέκοψε τις προβλέψεις της για πωλήσεις και κέρδη, κυρίως λόγω των πληθωριστικών πιέσεων στην κατανάλωση.

Είναι φανερό πλέον ότι το sell-off επεκτείνεται πλέον και πέραν του τεχνολογικού κλάδου, καθώς οι φόβοι μιας επερχόμενης ύφεσης τρομάζουν το επενδυτικό κοινό.

Τη Δευτέρα, ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, επανέλαβε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ “δεν θα διστάσει καθόλου” να κινηθεί επιθετικά ως προς τα επιτόκια προκειμένου να ελέγξει τον πληθωρισμό, ενισχύοντας την επενδυτική ανησυχία.

Η ύφεση δεν μπορεί να θεωρείται απίθανη, όπως επισημαίνει η Goldman Sachs, με τους πελάτες της να ρωτούν συνεχώς τι να περιμένουν από τις μετοχές σε περίπτωση ενός τέτοιου σεναρίου για την οικονομία. Οι οικονομολόγοι της υπολογίζουν μια πιθανότητα 35% ότι η οικονομία των ΗΠΑ θα εισέλθει σε ύφεση τα επόμενα δύο χρόνια και πιστεύουν ότι η καμπύλη αποδόσεων τιμολογεί παρόμοια πιθανότητα συρρίκνωσης.

Οι δείκτες της αγοράς μετοχών υποδηλώνουν ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τον κίνδυνο οικονομικής ύφεσης. To rotation εντός της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ δείχνει ότι οι επενδυτές τιμολογούν αυξημένες πιθανότητες ύφεσης σε σύγκριση με την ισχύ των πρόσφατων οικονομικών δεδομένων.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 2 κινούνται με θετικό πρόσημο και 28 με αρνητικό. Κέρδη καταγράφουν εκείνες των Home Depot, Walt Disney, ενώ των απωλειών ηγούνται εκείνες των Cisco, Visa, IBM.

ΗΠΑ: Σε υψηλό τεσσάρων μηνών οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας

Σε υψηλό τεσσάρων μηνών σκαρφάλωσαν οι αρχικές αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα, με τον αριθμό των συνεχιζόμενων αιτήσεων πάντως να παραμένει σε χαμηλά πολλών δεκαετιών.

Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα αυξήθηκαν κατά 21.000 στις 218.000 για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 14 Μαΐου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση του Bloomberg ήταν οι αιτήσεις να διαμορφωθούν στις 200.000

Τον Μάρτιο οι αιτήσεις είχαν υποχωρήσει σε χαμηλό 54 ετών στις 166.000.

Την ίδια στιγμή, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις υποχώρησαν στις 1,32 εκατ. για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 1969.

Μεγάλη επιβράδυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιφέρεια της κατέγραψε η τελευταία έρευνα της Federal Reserve Bank of Philadelphia.

Ειδικότερα, ο δείκτης για τη μεταποιητική δραστηριότητα της Philadelphia Fed κατρακύλησε στο 2,6 τον Μάιο από 17,6 τον προηγούμενο μήνα. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο της μεταποιητικής δραστηριότητας τα τελευταία δύο χρόνια.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στο 15. Σημειώνεται ότι μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν επέκταση της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο.

Η έρευνα της Philadelphia Fed καλύπτει Πενσυλβάνια, Ντέλαγουερ και Νιου Τζέρσεϊ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας