Κατρακύλα Wall: “Άγγιξε” bear market ο Dow,στο χαμηλότερο επίπεδο για 2022

465
Κατρακύλα Wall:

Ισχυρές απώλειες κατέγραψαν οι κυριότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, καταγράφοντας απώλειες άνω του 4% σε επίπεδο εβδομάδας ενώ ο Dow “άγγιξε” ενδοσυνεδριακά τη bear market, καθώς οι επενδυτές φοβούνται ότι η επιθετική αύξηση των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) με στόχο τη μείωση του πληθωρισμού θα οδηγήσει σε ύφεση.

Ειδικότερα, ο Dow Jones διολίσθησε κατά 486,27 μονάδες ή 1,62% στις 29.590,41 μονάδες, κλείνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους και κάτω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 17 Ιουνίου. Στα χαμηλά ημέρας, έφτασε να χάνει πάνω από 800 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά “άγγιξε” πτώση άνω του 20% από τα υψηλά της 4ης Ιανουαρίου, γεγονός που τον έφερε πρόσκαιρα σε bear market. Ειδικότερα, ο δείκτης χρειαζόταν να κλείσει κάτω από τις 29.439,72 μονάδες, για να βρεθεί και επίσημα σε bear market.

Στο υπόλοιπο ταμπλό S&P 500 υποχώρησε κατά 64,50 μονάδες ή 1,72% στις 3.693,49 μονάδες. Παράλληλα, ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 198,88 μονάδων ή 1,80% στις 10.867,93 μονάδες.

Και οι τρεις δείκτες σημείωσαν την πέμπτη εβδομάδα απωλειών στις τελευταίες έξι εβδομάδες. Ειδικότερα, σε επίπεδο εβδομάδας, οι Dow,  S&P και Nasdaq υποχώρησαν κατά 4%, 4,65% και 5,07% αντίστοιχα.

Από τις 30 μετοχές του Dow, μόνο δύο έκλεισαν σε θετικό έδαφος. Πρόκειται για τις Home Depot και Johnson & Johnson που σημείωσαν άνοδο 0,67% και 0,32% αντίστοιχα. Στον αντίποδα, των απωλειών ηγήθηκαν οι μετοχές των Chevron, Boeing και Caterpillar με πτώση 6,51%, 5,37% και 3,70% αντίστοιχα.

Στο μεταξύ, ο S&P 500 κινδύνευσε να χάσει κρίσιμες στηρίξεις, που σύμφωνα με τους traders μπορούν να τον οδηγήσουν σε ελεύθερη πτώση. Το επίπεδο των 3.800 μονάδων που θεωρούνταν σημαντικό έχει χαθεί προ πολλού εντός της τρέχουσας εβδομάδας, αφήνοντας ως τελευταία γραμμή άμυνας τις 3.666 μονάδες – δηλαδή τα χαμηλά της bear market του Ιουνίου.

Η απόφαση της Fed την Τετάρτη να αυξήσει τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης για τρίτη συνεχόμενη φορά και να δώσει σήμα για επιθετικές περαιτέρω μελλοντικές αυξήσεις, επιβαρύνει και σήμερα το επενδυτικό κλίμα. Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές δέχονται επίσης πιέσεις, καθώς και άλλες κεντρικές τράπεζες προχώρησαν και αυτές σε αυξήσεις επιτοκίων.

Εξάλλου, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ έχει πει ουσιαστικά ότι είναι διατεθειμένος να ρισκάρει μία ήπια ύφεση και μία αξιόλογη αύξηση της ανεργίας προκειμένου να θέσει υπό έλεγχο τη ραγδαία αύξηση των τιμών.

Σε σημερινές του δηλώσεις, ο Πάουλ ανέφερε ότι η αμερικανική οικονομία ενδεχομένως να εισέρχεται σε μια “νέα κανονικότητα” μετά τις διαταραχές που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. “Συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο σύνολο διαταραχών”, δήλωσε ο Πάουελ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της Fed στην Ουάσινγκτον.  Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Πάουελ δεν συζήτησε τις προοπτικές των επιτοκίων ούτε προσέφερε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές.

Ο Steve Englander, επικεφαλής της παγκόσμιας έρευνας για τα συναλλάγματα της G10 στην Standard Chartered, ανέμενε ότι η αγορά εργασίας θα έδειχνε σημάδια επιβράδυνσης μέχρι τώρα. Η τράπεζα προβλέπει τώρα αύξηση κατά 75 μονάδες βάσης από τη Fed τον Νοέμβριο και περαιτέρω αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο.

“Δεδομένου ότι η δραστηριότητα δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί πολύ στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής, η Fed δεν έχει μια ιδιαίτερα καλή εκτίμηση για το πόσο υψηλά πρέπει να είναι τα επιτόκια για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα για τη μείωση του πληθωρισμού. Μόλις η ανεργία αρχίσει να κινείται ανοδικά, τέτοιες εκτιμήσεις θα γίνουν πιο εφικτές, αλλά μέχρι τότε είναι δύσκολο να υπάρξει μια αξιόπιστη εκτίμηση για το πόσο υψηλά πρέπει να είναι τα επιτόκια”, πρόσθεσε.

Πολλοί επενδυτές έχουν αρχίσει να αποδέχονται το σενάριο ότι η ύφεση για την αμερικανική αγορά βρίσκεται κοντά. “Με βάση τις συζητήσεις με τους πελάτες μας, η πλειονότητα των επενδυτών έχει ενστερνιστεί την άποψη ότι το σενάριο της σκληρής προσγείωσης είναι αναπόφευκτο και το ενδιαφέρον τους επικεντρώνεται στο χρόνο, το μέγεθος και τη διάρκεια μιας πιθανής ύφεσης και στις επενδυτικές στρατηγικές για τις προοπτικές αυτές”, ανέφερε ο David Kostin της Goldman Sachs.

Μια Fed που παραμένει “γερακίσια” στην προσέγγισή της για την καταπολέμηση του πληθωρισμού αυξάνει τους κινδύνους ύφεσης, δήλωσε την Παρασκευή και ο Dirk Willer της Citi.

“Η αγορά έχει μεταβεί σαφώς και γρήγορα από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό στις ανησυχίες για την επιθετική στάση της Fed”, δήλωσε ο Quincy Krosby της LPL Financial. “Βλέπουμε τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται σε επίπεδα που δεν έχουμε δει εδώ και χρόνια”.

Στο μεταξύ, νωρίτερα σήμερα, η Goldman Sachs προχώρησε σε ισχυρή υποβάθμιση του στόχου για τον δείκτη S&P 500 στο τέλος του έτους στις 3.600 μονάδες από τις 4.300 προηγουμένως,  λέγοντας ότι η δραματική αλλαγή του outlook για τα επιτόκια θα επηρεάσει έντονα τις αποτιμήσεις των αμερικανικών μετοχών.

Αλλά δεν είναι μόνο η Fed που τρομάζει τις αγορές. Πολλές άλλες παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες έχουν αυξήσει επίσης τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα. Οι επενδυτές δίνουν ιδιαίτερα μεγάλη προσοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι αγορές δέχονται πιέσεις μετά την τελευταία αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας. Ειδικότερα,  η  τελευταία αύξηση οδήγησε το βασικό επιτόκιο στο 2,25%, με τον πληθωρισμό να έχει σκαρφαλώσει στο 9,9% έναντι του στόχου της τράπεζας για 2%. Μετά από αυτό, η αξία της στερλίνας έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 35 και πλέον ετών, παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις των ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν αυξηθεί, γεγονός που θεωρητικά θα έπρεπε να προσφέρει στήριξη στο νόμισμα. Αλλά καθώς το ισχυρό δολάριο συνεχίζει να “παρασύρει” τα πάντα, οι επενδυτές περιμένουν τώρα να δουν αν η στερλίνα θα φτάσει στην ισοτιμία με το δολάριο, όπως το ευρώ. “Κανείς δεν πίστευε ότι θα μπορούσε να συμβεί, αλλά ξαφνικά είναι πολύ  πιθανό το σενάριο αυτό”, δήλωσε ο Mike Antonelli, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην Baird.

Εν τω μεταξύ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση έως 1 μονάδα βάσης στο 4,68%, μετά την εκτίναξη την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2011, σύμφωνα με το Dow Jones Market Data. Παράλληλα, η  απόδοση του 2ετούς ομολόγου αυξήθηκε την Πέμπτη στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2007 και πρόσθεσε έως και περίπου 6 μονάδες βάσηςτην Παρασκευή, γύρω στο 4,19%, σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.

Στα μάκρο της ημέραςσυνέχισε να συρρικνώνεται τον Σεπτέμβριο η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στις ΗΠΑ, αν και η εικόνα βελτιώθηκε κάπως από τους προηγούμενους μήνες όπως έδειξαν τα αρχικά στοιχεία της έρευνας της S&P Global.

Ειδικότερα, ο σύνθετος δείκτης PMI που καλύπτει τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες βελτιώθηκε στις 49,3 μονάδες τον Σεπτέμβριο από 44,6 τον Αύγουστο, σκαρφαλώνοντας σε υψηλό τριών μηνών, αν και παρέμεινε κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο δείκτης για τον κλάδο των υπηρεσιών διαμορφώθηκε στις 49,2 μονάδες από 43,7 μονάδες τον Αύγουστο, ενώ ο μεταποιητικός δείκτης PMI ενισχύθηκε περαιτέρω στις 51,8 μονάδες από 51,5 μονάδες τον Αύγουστο.

Ο δείκτης για την παραγωγή στη μεταποίηση διαμορφώθηκε στις 49,5 μονάδες από 49,2 μονάδες τον Αύγουστο.

“Οι αμερικανικές επιχειρήσεις ανέφερε τον τρίτο διαδοχική μήνα με πτώση της παραγωγής για τον Σεπτέμβριο, ολοκληρώνοντας το πιο αδύναμο τρίμηνο για την οικονομία από την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση, με την εξαίρεση των lockdowns στις αρχές του 2020 λόγω της πανδημίας”, σχολίασε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence.

“Ωστόσο, αν και η παραγωγή υποχώρησε σε μεταποίηση και υπηρεσίες τον Σεπτέμβριο και στις δύο περιπτώσεις, ο ρυθμός της συρρίκνωσης επιβράδυνε από τον Αύγουστο, ιδίως στις υπηρεσίες, με τα βιβλία των παραγγελιών να επιστρέφουν σε μέτρια ανάπτυξη, μετριάζοντας κάπως τις ανησυχίες για το βάθος της τρέχουσας ύφεσης”, πρόσθεσε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας