Τα τεράστια φωτοβολταϊκά πάρκα χιλιάδων στρεμμάτων που «έσπειραν» στη Θεσσαλία αδυνατούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις προς τις τράπεζες κάνοντας τις επενδύσεις για τους μικρο επενδυτές ασταθείς, καθώς αν και οι τιμές που το παράγουν είναι σχεδόν στο μηδέν , εντούτοις τους βγάζουν εκτός συστήματος και προτιμούν να πωλούν ρεύμα στους καταναλωτές σε τιμές στα ύψη από άλλους παραγωγούς και εισαγωγούς ενέργειας για να μην χάνουν οι εταιρείες.
Οι συνεχείς περικοπές που μπορεί να φτάσουν φέτος το 8%-10% επί του συνόλου της παραγωγής ΑΠΕ, διπλάσιες δηλαδή από τις περυσινές, περιορίζουν τα έσοδα και αλλάζουν τα δεδομένα στο Business Plan της επένδυσης.
Άρα γιατί πουλάνε «στο θεό» οι εταιρείες; Η κυβέρνηση ήθελε να μετατρέψει αποκλειστικά τις ενεργειακές πηγές σε ΑΠΕ. Πράγμα αδύνατον και αδιανόητο!
Έτσι αν και παράγουμε, αγοράζουμε πολύ ενέργεια και από την Τουρκία και δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα στην κυβέρνηση ενώ την ίδια στιγμή μικροεπενδυτές κινδυνεύουν να αθετήσουν τα δάνεια και να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους.
Δείτε τι δήλωσε ο Γ.Κουτσούκης πρόεδρος των ιδιοκτητών Φωτοβολταικών της Θεσσαλίας σε τηλεοπτική τoυ εμφάνιση:
Ο Γιάννης Κουκούτσης, πρόεδρος του Συνδέσμου Ιδιοκτητών Φωτοβολταϊκών Θεσσαλίας, καταγόμενος από τη Λάρισα, περιγράφει με μελανά χρώματα στην “ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ” την τρέχουσα κατάσταση και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές του κλάδου.
Σύμφωνα με τον κ. Κουκούτση, το πρόβλημα του πλεονάσματος ενέργειας είναι υπαρκτό και διογκούμενο. Η σταθερή μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, από 54 TWh το 2018 σε 52 TWh το 2022, σε συνδυασμό με τη μη δημιουργία νέων ενεργοβόρων βιομηχανιών και τις υψηλές τιμές λιανικής που αποθαρρύνουν τη χρήση, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα.
Επιπλέον τα προγράμματα εξοικονομώ θα μειώσουν ακόμα περισσότερο την κατανάλωση ενέργειας.
Η κατάσταση επιδεινώνεται από τη σύνδεση 2,6 GW νέων φωτοβολταϊκών το 2024, που προσθέτουν 4 TWh στην παραγωγή, ενώ σε λειτουργία βρίσκονται ήδη 10 GW και άλλα 10 GW αναμένονται από υπό κατασκευή έργα, προσθέτοντας επιπλέον 15 TWh.
«Προφανώς τόσο ρεύμα ΔΕΝ χρειάζεται και δεν υπάρχει καμία περίπτωση να απορροφηθεί απ’ το δίκτυο», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Κουκούτσης.
Οι συνέπειες αυτού του πλεονάσματος δεν άργησαν να φανούν, με τις περικοπές στην παραγωγή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά πάρκα να αποτελούν πλέον συχνό φαινόμενο.
Ο μηχανισμός αυτών των περικοπών, όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Συνδέσμου, περιλαμβάνει πλέον και την εκ των υστέρων νομοθέτηση της τοποθέτησης μηχανισμού τηλε-ελέγχου ακόμη και σε λειτουργούντα πάρκα.
«Η προμήθειά του βαραίνει εμάς, αλλά ακόμη η λειτουργία του ΔΕΝ είναι εφικτή επειδή ο ΔΕΔΔΗΕ ΔΕΝ μας προμήθευσε μέρος του εξοπλισμού που μας ανάγκασε να αγοράσουμε. Τελικά μας αναγκάζει να αναβοσβήνουμε τα πάρκα μόνοι μας, προσθέτοντας ταλαιπωρία, έξοδα και κίνδυνο στην σοβαρή οικονομική μας ζημία», καταγγέλλει ο κ. Κουκούτσης.
Οι οικονομικές επιπτώσεις είναι σημαντικές, ειδικά σε συνδυασμό με τα υψηλά πρόστιμα μη συμμόρφωσης που αναφέρονται.
Η έλλειψη επαρκών συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας επιτείνει το πρόβλημα των περικοπών. Ο κ. Κουκούτσης εκφράζει την άποψη ότι οι μπαταρίες θα μπορούσαν να εξομαλύνουν τις ημερήσιες διακυμάνσεις των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, αλλά δεν αποτελούν τη λύση στο πρόβλημα του ισοζυγίου.
«Ακόμα και με πλήρη αποθήκευση, οι περικοπές θα ξεπεράσουν κατά πολύ το 20%. Άρα οι ιδιοκτήτες ΦΒ δεν μπορούν από εκεί να προσδοκούν ωφέλεια. Ακόμα δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις αποθήκευσης στην Ελλάδα», επισημαίνει.
Παρά την ήδη υπάρχουσα υπερπαραγωγή, η αδειοδότηση νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων συνεχίζεται. Ο κ. Κουκούτσης θεωρεί απαραίτητη την άμεση παρέμβαση της πολιτείας για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος και την προστασία των υφιστάμενων επενδύσεων. «Το πρώτο μέτρο είναι η διακοπή αδειοδότησης νέων ΦΒ πάρκων απ’ τον ΑΔΜΗΕ.
Ο ΔΕΔΔΗΕ έπαψε ήδη απ’ το 2022 να δίνει νέες άδειες. Αυτός όμως είναι αρμόδιος για πάρκα μέχρι 1 MW – που αφορούν κυρίως εγχώριους μικροεπενδυτές. Ο ΑΔΜΗΕ εξακολουθεί και σήμερα να δίνει άδειες σε τερατώδεις εγκαταστάσεις των 50 – 300 MW, που ανήκουν σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, συχνά ξένους, με διαφορετική
χρηματοδοτική και λειτουργική δομή απ’ αυτή των μικροεπενδυτών. Αυτοί περισσότερο ενδιαφέρονται να δικαιολογήσουν τα θαλασσοδάνεια που εξασφαλίζουν απ’ τις τράπεζες, και τις επιδοτήσεις απ’ τα ποικιλώνυμα “Ταμεία”, παρά να παράγουν ρεύμα. Έχουμε τελικά το παράδοξο στην Ελλάδα να μην μπορείς να κάνεις ΦΒ του 1 MW, αλλά να μπορείς των 100 MW. Οι περικοπές δε, θα επιβαρύνουν εξίσου όλους, μικρούς και μεγάλους, παλιούς και νέους!», τονίζει με έμφαση.