Καταστροφή για δολάριο-ευρώ η κλοπή ρωσικών περιουσιακών στοιχείων από τους G7

18581
Oi αποκαλύψεις των Financial Times για το σχέδιο της ομάδας των G7 να χρησιμοποιήσουν κλεμμένα ρωσικά assets για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας
Οι δυτικές χώρες έχουν «παγώσει» μέρος ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων των αποθεματικών της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας από το 2022 και άρχισαν να εξετάζουν αν θα ήταν δυνατό να δοθούν τα χρήματα στην Ουκρανία χωρίς να παραδεχτούν ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε κλοπή και τους κινδύνους που δημιουργεί.
Ανεξάρτητοι παρατηρητές έχουν προειδοποιήσει ότι ένα τέτοιο βήμα θα μπορούσε να πλήξει την εμπιστοσύνη στα δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και να προκαλέσει άνευ προηγουμένου νομικές διαμάχες οι οποίες θα κράτησουν δεκαετίες και στις οποίες εν τέλει να δικαιωθούν οι Ρώσοι ως ενάγοντες.
Οι χώρες της ομάδας των G7 φέρεται να έχουν «καταλήξει» στη διαδικασία της παράνομης μεταφοράς των «παγωμένων» κρατικών περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Κείμενο εργασίας των ΗΠΑ που κυκλοφορεί μεταξύ των μελών του μπλοκ, σύμφωνα με τους FT  φέρεται να υποστηρίζει ότι η κλοπή «μερικών» από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία θα ήταν «σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο», κατευνάζοντας τους φόβους των συμμάχων της Αμερικής ότι η κίνησή τους εναντίον της Ρωσίας μπορεί να αναγκάσει άλλους ξένους να αποσύρουν συμμετοχές πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων από το μπλοκ.
«Μέλη της G7 και άλλα ειδικά πληγέντα κράτη θα μπορούσαν να κατασχέσουν ρωσικά περιουσιακά στοιχεία ως αντίμετρο για να παρακινήσουν τη Ρωσία να τερματίσει την επιθετικότητά της», ανέφερε η εφημερίδα.
Η ώθηση, που έχει το εν λόγω σχέδιο σχετίζεται Με τι  ότι
είναι χρονικά ευαίσθητη η συγκυρία  λόγω της διπλής αποτυχίας της Ουάσιγκτον και των Βρυξελλών αυτή την εβδομάδα να εγκρίνουν νέα βοήθεια 116,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ουκρανία, και καθώς δυτικοί αξιωματούχοι κουράζονται όλο και περισσότερο να τοποθετούν νέα κεφάλαια σε αυτό που ένας αξιωματούχος της ΕΕ περιέγραψε ιδιωτικά ως η ουκρανική «μαύρη τρύπα».

Ένας Αμερικανός αξιωματούχος που συμμετέχει στις συζητήσεις για τη μεταφορά των κατασχεθέντων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στο Κίεβο επισήμανε ότι η ιδέα μπορεί να συζητηθεί σε μια προσεχή συνάντηση των ηγετών της G7 τον Φεβρουάριο.
Προηγούμενες προτάσεις, που υποβλήθηκαν από μέλη της ΕΕ, επικεντρώθηκαν στην ιδέα της κατάσχεσης των τόκων από τα παγωμένα ρωσικά κεφάλαια που διατηρούνται σε ευρωπαϊκές τράπεζες και την αποστολή αυτών των κεφαλαίων στο Κίεβο.
Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε στα τέλη του περασμένου μήνα ότι η χρήση μερισμάτων και τόκων από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «ζημία στο κύρος» του ευρώ και να υπονομεύσει το καθεστώς του ως «ασφαλούς νομίσματος».

Η κούραση με την Ουκρανία

Αλλά με το Κίεβο να αντιμετωπίζει μια ολοένα και πιο επισφαλή οικονομική κατάσταση καθώς η δυτική βοήθεια τελειώνει, ορισμένοι δυτικοί αξιωματούχοι πιστεύουν ότι έχει έρθει η ώρα να λεηλατηθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, ακόμα κι αν τα μέλη της G7 αναγκαστούν να ενεργήσουν μεμονωμένα.
«Επιστρέφει στο ερώτημά του: εξαρτάται μόνο από τους δυτικούς πολίτες να πληρώσουν για τον πόλεμο ή θα πρέπει να είναι και το Κρεμλίνο υπόλογο;», είπε ένας δυτικός αξιωματούχος που γνωρίζει τις «κρυφές συνομιλίες» που λαμβάνουν χώρα για το θέμα.
«Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να φέρουμε μετρητά στην Ουκρανία, με οποιαδήποτε μορφή.
Και όλο και περισσότερες χώρες δείχνουν τα πλεονεκτήματα και αναρωτιούνται γιατί (τα περιουσιακά στοιχεία) εξακολουθούν να κάθονται», δήλωσε ανώνυμα διπλωμάτης της ΕΕ.
«Οι έκτακτοι καιροί απαιτούν έκτακτα μέτρα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου David Cameron στους βουλευτές αυτή την εβδομάδα, επισημαίνοντας ότι το Λονδίνο θα μπορούσε να ενεργήσει σε συντονισμό με την Ουάσιγκτον για το θέμα, εάν τα άλλα μέλη της G7 παραπαίουν.
Δεν θα υπάρξει καμία «ανατριχιαστική επίδραση» στις επενδύσεις στις δυτικές χώρες, διαβεβαίωσε ο Cameron , επισημαί νοντας ότι η ζημιά είχε ήδη γίνει όταν τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας είχαν παγώσει αρχικά.

Μια «διεθνής τάξη βασισμένη σε κανόνες»;

Η αρχή για τις διεθνείς οικονομικές λειτουργίες ότι τα περιουσιακά στοιχεία των κρατικών κεντρικών τραπεζών απολαμβάνουν διεθνούς νομικής προστασίας προέκυψε τον 19ο αιώνα.
Σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει ομοιογένεια δικαίου στο διεθνές χρηματοπιστωτικό και νομικό σύστημα και να αποτρέψει γεωπολιτικούς αντιπάλους να μεταφέρουν τις πολιτικές και στρατιωτικές τους διαμάχες στη σφαίρα των οικονομικών και έτσι να πυροδοτήσουν παγκόσμιες οικονομικές κρίσεις.
Οι δυτικές δυνάμεις έχουν παραβιάσει επανειλημμένα την αρχή της προστασίας των εν λόγω assets  τις τελευταίες δεκαετίες, κατάσχεσαν περιουσιακά στοιχεία δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που ανήκαν στο Ιράν στον απόηχο της Επανάστασης του 1979, λεηλατώντας τον κυρίαρχο πλούτο της Λιβύης μετά την ανατροπή του Muammar Gaddafi από το ΝΑΤΟ και το 2011 στοχεύοντας τη Βενεζουέλα το 2019 και το 2020 εν μέσω συνωμοσίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για την ανατροπή της κυβέρνησης Maduro.
Αλλά η κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων που ανήκουν στη Ρωσία – την έκτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο από άποψη ΑΕΠ –, θα αποτελούσε ληστεία σε νέα κλίμακα, υπονομεύοντας περαιτέρω το καθεστώς της Δύσης ως αξιόπιστου χρηματοοικονομικού εταίρου στα μάτια των μεγαλύτερων οικονομιών του Παγκόσμιου Νότου.
Πέρυσι, οι ρυθμιστικές αρχές των τραπεζών στην Κίνα – φέρεται να ερεύνησαν τρόπους προστασιας περιουσιακών στοιχείων που διατηρούνται σε δυτικές τράπεζες αφού είδαν τι έκαναν οι δυτικές χώρες
Ο βετεράνος διεθνής ποινικός δικηγόρος και δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων Christopher C. Black είπε στο Sputnik νωρίτερα αυτό το έτος ότι από νομική άποψη μεταφορά ρωσικών κεφαλαίων προς την Ουκρανία δεν θα συνιστούσαν απλώς «διπλή κλοπή», αλλά «πράξη πολέμου – αφού ένα κράτος που παρέχει οικονομική υποστήριξη σε άλλο για να συνεχίσει έναν πόλεμο μπορεί να θεωρηθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο ως συμβαλλόμενο μέρος στον πόλεμο».
Επιπλέον, είπε ο Black, το σχέδιο θα καταδείξει στις χώρες σε όλο τον κόσμο ότι «κανείς δεν προστατεύεται» από τις ιδιοτροπίες των δυτικών αξιωματούχων.
Επιπλέον, ο πιστεύει ότι η Ρωσία αναπόφευκτα «θα αντιδρούσε σκληρά σε αυτή τη επίθεση με όποιον πρόσφορο τρόπο διαθέτει».
«Εφόσον τα κράτη συνεχίζουν να διακρατούν τα περιουσιακά τους στοιχεία, χρυσό ή χρήμα, ομόλογα κ.λπ. σε τράπεζες της ΕΕ ή σε άλλες δυτικές τράπεζες, θα αντιμετωπίζουν την πραγματική απειλή της κατάσχεσης αυτών των περιουσιακών στοιχείων όποτε η Δύση αποφασίσει ότι είναι προς το συμφέρον τους να πράξουν», επισήμανε ο νομικός.
Η συνολική αξία των κατασχεθέντων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων σε δυτικές τράπεζες δεν είναι ξεκάθαρη, με αξιωματούχους να ανέφεραν αρχικά ότι παγιδεύτηκαν έως και 300 δισεκατομμύρια δολάρια, αλλά οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες με έδρα την Ουάσιγκτον αργότερα εκτίμησαν ότι το πραγματικό ποσό ήταν πιο κοντά στα 80-100 δισεκατομμύρια δολάρια.
Τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα αυτό το έτος ότι μόνο περίπου 36,5 δισεκατομμύρια δολάρια είχαν πραγματικά κατασχεθεί από την ΕΕ μέχρι σήμερα.
Where are the Sanctioned Russian Assets Frozen in the West and How Much is actually Frozen? - Financial Crime News

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας