Ο κόσμος ήδη έχει ξεκινήσει τα πρώτα καλέσματα αγώνα
Ο κόσμος ήδη έχει ξεκινήσει τα πρώτα καλέσματα αγώνα και αυτοοργάνωσης ενάντια στα αιολικά.
Θα υπάρξουν άμεσα και κινητοποιήσεις, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ.
Λίγες ημέρες πριν το ΒΝ έγραφε:
Η Ευρώπη αρχίζει να φτάνει στα όριά της όσον αφορά την αιολική ενέργεια.
Χώρες όπως η Δανία και η Σουηδία, κάποτε ηγέτες στην επέκταση της υπεράκτιας αιολικής δυναμικότητας, αντιμετωπίζουν πλέον εμπόδια καθώς οι τιμές και τα κίνητρα ενέργειας πέφτουν πολύ χαμηλά για να υποστηρίξουν νέα έργα, σύμφωνα με το Bloomberg.
Μια πρόσφατη δημοπρασία για υπεράκτια αιολική ενέργεια στη Δανία δεν είχε καθόλου προσφορές.
Αυτή η επιβράδυνση της ανάπτυξης των ανεμογεννητριών κινδυνεύει να παρατείνει την εξάρτηση από ορυκτά καύσιμα, καθώς το αυξανόμενο κόστος αμφισβητεί την προηγούμενη επιτυχία του κλάδου στη μείωση των τιμών.
Εταιρείες όπως η κρατική Ørsted A/S ανέφεραν μη ελκυστικές επενδυτικές συνθήκες, με χαμηλές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας λόγω υπερπροσφοράς αιολικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το Bloomberg η Σουηδία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις, καθώς τα χρόνια ταχείας επέκτασης των ανεμογεννητριών έχουν μειώσει τις αποδόσεις, αποθαρρύνοντας νέα έργα.
Οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις πράσινων βιομηχανικών έργων στο βορρά επιβαρύνουν περαιτέρω τη μελλοντική ζήτηση.
Ο στόχος του Ηνωμένου Βασιλείου να καταργήσει σταδιακά τα ορυκτά καύσιμα έως το 2030 θα απαιτήσει μια σημαντική αλλαγή στην κατανάλωση ενέργειας για να ευθυγραμμιστεί με την κυμαινόμενη προσφορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, λέει ο διαχειριστής του δικτύου.
Επί του παρόντος, σπαταλούνται ποσότητες ρεκόρ αιολικής ενέργειας λόγω περιορισμών στο δίκτυο.
Το αντιστάθμισμα
Σε αντίθεση με τα εργοστάσια άνθρακα και φυσικού αερίου, τα αιολικά πάρκα λειτουργούν όποτε το επιτρέπουν οι συνθήκες, με αποτέλεσμα συχνά υπερβολική προσφορά και ακόμη και αρνητικές τιμές ενέργειας.
Ενώ η ηλιακή ενέργεια αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα, η πτώση του κόστους των πάνελ έχει μειώσει τον αντίκτυπο.
Ο αιολικός τομέας, ωστόσο, παλεύει με το αυξανόμενο κόστος για υλικά όπως ο χάλυβας και η εργασία.
Η ενθάρρυνση των καταναλωτών να προσαρμόσουν τη ζήτηση —ειδικά με την ηλεκτροδότηση των μεταφορών, της θέρμανσης και της βιομηχανίας— θα μπορούσε να σταθεροποιήσει τις τιμές και να οδηγήσει σε επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια.
Ο Brian Vad Mathiesen, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Aalborg στη Δανία, σχολίασε: «Δεν μπορούμε να έχουμε ένα ηλεκτρικό σύστημα που να βασίζεται αποκλειστικά στον άνεμο και τον ήλιο.
Υπάρχουν αυστηρά τεχνικά και οικονομικά όρια στο πόσο μπορούμε να ενσωματώσουμε στο δίκτυο», προειδοποίησε.