Καταπέλτης Zakharova-Η Sandu αναδείχθηκε πρόεδρος μέσα απ΄τις πιο αντιδημοκρατικές εκλογές στην ιστορία της Μολδαβίας

510
«Η πλειονότητα των κατοίκων της ίδιας της Μολδαβίας στην ουσία έδωσε ψήφο δυσπιστίας προς την εν ενεργεία πρόεδρο», τόνισε η εκπρόσωπος της Μόσχας
Οι προεδρικές εκλογές στη Μολδαβία ήταν οι πιο αντιδημοκρατικές στην ιστορία της χώρας, με τις αρχές να ασκούν πρωτοφανείς πιέσεις κατά της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων μέσων, ιδιαίτερα κατά του ρωσόφωνου πληθυσμού, επεσήμανε η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Maria Zakharova.
«Στις 3 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών στη Μολδαβία.
Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της Μολδαβίας, η εν ενεργεία πρόεδρος Maia Sandu κέρδισε, λαμβάνοντας το 55,33% των ψήφων», ανέφερε κατ’ αρχάς η Zakharova σε σχετικό της σχόλιο.
«Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι αυτές ήταν οι πιο αντιδημοκρατικές εκλογές στα χρονικά της ανεξάρτητης Μολδαβίας. Ασκήθηκαν πρωτοφανείς πιέσεις από τις αρχές κατά της αντιπολίτευσης και των ανεξάρτητων μέσων, ειδικά κατά των ρωσόφωνων. Επρόκειτο για ωμή παρέμβαση των δυτικών χωρών στη διαδικασία και έγινε “ευρεία χρήση διοικητικών πόρων από τις αρχές”», επεσήμανε με νόημα η διπλωμάτισσα.
Η Zakharova ανέφερε επίσης ότι η νίκη της Sandu εξασφαλίστηκε από τις ψήφους της μολδαβικής διασποράς στις δυτικές χώρες.

Πρόεδρος μέσω των ψήφων της διασποράς η Sandu

Επιπλέον, η διπλωμάτισσα υπογράμμισε ότι τα αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων επιβεβαιώνουν ότι, όπως και στις προηγούμενες προεδρικές εκλογές του 2020, η νίκη της Sandu «εξασφαλίστηκε από τις ψήφους της μολδαβικής διασποράς που ζει σε δυτικές χώρες, ενώ η πλειονότητα των κατοίκων της ίδιας της Μολδαβίας στην ουσία έδωσε ψήφο δυσπιστίας προς την εν ενεργεία πρόεδρο και την καταστροφική πορεία των αρχών.»
«Εμπειρογνώμονες και πολιτικοί αναλυτές αναδεικνύουν πολλές παραβιάσεις και παραποιήσεις από τις αρχές. Τονίζουν την αδιαφανή οργάνωση της επιστολικής ψήφου, η οποία ανοίγει το δρόμο για απάτες», αναφέρει το σχόλιο.
«Οι παραβιάσεις κατά τη διαδικασία των εκλογών ήταν τόσο ευρέως διαδεδομένες και εμφανείς, που ακόμη και η αποστολή παρατηρητών του Γραφείου Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΑΣΕ, η οποία φημίζεται για την προκατάληψή της, δεν μπόρεσε να τις παραβλέψει στα προκαταρκτικά της συμπεράσματα».
Επιπλέον, η «κατάφωρη περιφρόνηση των διεθνών κανόνων από το Κισινάου ήταν η άρνηση εισόδου σε τρεις Ρώσους παρατηρητές αυτής της αποστολής στη Μολδαβία, παρά την διαπίστευσή τους από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή της χώρας».

Διχασμός στην κοινωνία

Τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών «επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός βαθύτατου διχασμού στη μολδαβική κοινωνία, που έγινε εμφανής κατά τον πρώτο γύρο και το δημοψήφισμα για την ένταξη στην ΕΕ», σύμφωνα με τη διπλωμάτισσα.
«Αυτή η πόλωση προκλήθηκε από τη στενόμυαλη πολιτική της ηγεσίας της χώρας και τη χονδροειδή παρέμβαση των δυτικών χωρών στις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες της», σημείωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου εκωτερικών.
«Παρά την θλιβερή κατάσταση της μολδαβικής δημοκρατίας, ελπίζουμε ότι η ηγεσία της χώρας, που παραμένει στην εξουσία, δεν θα εμβαθύνει τον διχασμό της κοινωνίας ούτε θα ακολουθήσει το μονοπάτι των δυτικών πιστωτών, αλλά θα προχωρήσει στον σεβασμό των συμφερόντων της πλειονότητας των δικών της πολιτών που ζουν στη Μολδαβία, και όχι σε δυτικές χώρες», ανέφερε η Zakharova.
«Αυτοί οι ψηφοφόροι έχουν επιβεβαιώσει ότι είναι αντίθετοι με την αποδόμηση της εθνικής ταυτότητας της Μολδαβίας και του ουδέτερου καθεστώτος, όπως είναι κατοχυρωμένα στο Σύνταγμα της δημοκρατίας, και τάσσονται υπέρ της διατήρησης των αιώνιων δεσμών με τη Ρωσία, η οποία σε όλη την ιστορία της Μολδαβίας υπήρξε και θα συνεχίσει να είναι ένας αξιόπιστος φίλος για τον φιλελεύθερο λαό της χώρας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας