Είδος προς εξαφάνιση οι επενδυτές
Ένα μεγάλο μέρος των ημερήσιων συναλλαγών αρκετών εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης γίνεται μέσω αγοράς ιδίων μετοχών
Η δουλειά έχει πέσει αρκετά και όπως σχολίαζε στη στήλη στέλεχος μεγάλης χρηματιστηριακής που είναι στις πρώτες θέσεις από πλευράς τζίρου «αν εμείς με τέτοιο μερίδιο, καθόμαστε, τί συμβαίνει στις άλλες χρηματιστηριακές;».
Η αλήθεια είναι πως η φετινή χρονιά είναι καλή σε γενικές γραμμές αλλά όχι όπως η περσινή, σχολίαζε άλλο στέλεχος μεσαίας σε μερίδιο χρηματιστηριακής.
Ωστόσο, όπως φαίνεται από στοιχεία που ανακοινώνονται καθημερινά, ο τζίρος της αγοράς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις αγορές ιδίων μετοχών.
«Κοιτάξτε τον ημερήσιο τζίρο, χωρίς τα πακέτα και αφαιρέστε επίσης και το τζίρο που γίνεται σε μεγάλες εταιρείες», έλεγε στη στήλη διαχειριστής.
Η αλήθεια είναι πως μεγάλο μέρος του ημερήσιου όγκου πολλών εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και όχι μόνο, γίνεται από τις ίδιες τις εταιρείες, οι οποίες αγοράζουν μετοχές του.
Αυτό βέβαια έχει και άλλες συνέπειες, όπως περιορισμός της ελεύθερης διασποράς για κάποιες εταιρείες.
Αν στις παραπάνω αγορές προστεθούν και οι κινήσεις των insiders, φαίνεται πως οι επενδυτές είναι εξαιρετικά λίγοι.
Πρέπει να γίνει καλύτερο marketing, έλεγαν στελέχη της αγοράς, σε θέμα που δημοσίευσε το ΒΝ πριν δύο μέρες.
Σε άλλες αγορές οι πολίτες της χώρας συμμετέχουν σε σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό απ΄ότι οι Έλληνες. Οι Έλληνες έχουν μεγάλο μέρος των κεφαλαίων τους ελεύθερα στις τράπεζες ή σε προθεσμιακές καταθέσεις που προσφέρουν χαμηλό επιτόκιο.
Ο όγκος από τις αγορές ιδίων μετοχών
Κοιτώντας για παράδειγμα τη συνεδρίαση της 16ης Οκτωβρίου όπου ο τζίρος ανήλθε στα 94,9 εκατ. ευρώ με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών από την αρχή του έτους να είναι στα 131,3 εκατ. ευρώ και η αξία των πακέτων στα 6,5 εκατ. ευρώ, έγιναν οι παρακάτω σημαντικές αγορές.
Ο όγκος των συναλλαγών ήταν στα 20,7 εκατ. τεμάχια.
Να σημειωθεί πως ο μέσος ημερήσιος τζίρος είναι σημαντικά επηρεασμένος από τα αρκετά rebalancing που έχουν γίνει φέτος και τονώνουν συνολικά το τζίρο.
Στην Aegean Airlines έγιναν αγορές ιδίων μετοχών 16 χιλ. τεμαχίων αξίας 168 χιλ. ευρώ, ενώ ο συνολικός όγκος στον τίτλο στις 16/10 ήταν 37 χιλ. τεμάχια.
Στη ΔΕΗ έγιναν αγορές 63.776 τεμαχίων και η ΔΕΗ είχε συνολικό όγκο 233 χιλ. τεμάχια.
Στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ η εταιρεία αγόρασε 15.000 ίδιες μετοχές με το συνολικό όγκο να ανέρχεται στις 45 χιλ. τεμάχια.
Στην Σαράντης αγοράστηκαν 4.175 ίδιες μετοχές με το σύνολο να είναι στα 14.377 τεμάχια.
Η Τράπεζα Κύπρου αγόρασε από το Ελληνικό Χρηματιστήριο 30.000 ίδιες μετοχές από σύνολο 96 χιλ. μετοχών.
Πριν από λίγες μέρες η Alpha Bank αγόρασε 2,7 εκατ. ίδιες μετοχές σε 2 συνεδριάσεις και ο συνολικός όγκος των δύο ημερών ήταν 14,1 εκατ. τεμάχια.
Εκτός από τις αγορές ιδίων υπάρχουν και οι αγορές από στελέχη ή εταιρείες.
Ενδεικτική περίπτωση η Intracom, η οποία καθημερινά αγοράζει 100.000 μετοχές της Intralot. Στις 16/10 αγόρασε 100 χιλ. μετοχές από ένα συνολικό όγκο 180 χιλ. τεμάχια και στις 15/10 αγόρασε πάλι 100 χιλ. τεμάχια από συνολικό όγκο 317 χιλ. τεμαχίων.
Οι παραπάνω κινήσεις εκτός από το γεγονός ότι προσφέρουν τζίρο στην αγορά, παρέχουν και στήριξη στις μετοχές, δίνοντας τον απαραίτητο χώρο σε κάποιον που θέλει να πουλήσει, να το κάνει χωρίς να «πληγώσει» ιδιαίτερα τη μετοχή.
Γιώργος Κατικάς
ΠΗΓΗ bankingnews.gr