Καρδίτσα-«Τα έχασαν όλα –Δεν έχουν διάθεση ούτε να φάνε το φαγητό που τους προσφέρουν»

850

«Τα έχασαν όλα. Δεν έχουν διάθεση ούτε να φάνε το φαγητό που τους προσφέρουν» λέει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας στο ertnews.gr.

Περίπου πενήντα άνθρωποι, από τις πληγείσες περιοχές, φιλοξενούνται στα νοσοκομεία Τρικάλων, Καρδίτσας, Βόλου και Λάρισας.

Ανάμεσά τους είναι άνθρωποι, που υποβάλλονται σε οξυγονοθεραπεία και στις περιοχές τους το ηλεκτρικό ρεύμα έχει διακοπεί, νεφροπαθείς, που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση και κατοικούν σε αποκλεισμένα χωριά καθώς και φιλοξενούμενοι σε δομές, οι οποίες επλήγησαν. Νοσηλεία, λόγω υποθερμίας, έχουν χρειαστεί, έως τώρα, λίγοι πλημμυροπαθείς.

Οι άνθρωποι αυτοί έφτασαν με βάρκες και ελικόπτερα, με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής και του Στρατού στα σημεία, στα οποία τους περίμεναν τα ασθενοφόρα, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στα νοσοκομεία.

Όλα τα νοσοκομεία της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειες λειτουργούν, πλέον, απρόσκοπτα, με τα προβλήματα που προκάλεσε το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας να αντιμετωπίζονται, χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων, των διοικήσεων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και των δήμων των πληγεισών περιοχών.

Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί το νοσοκομείο «Αχιλλοπούλειο» του Βόλου, το οποίο λόγω σοβαρής βλάβης στο δίκτυο ύδρευσης, υδροδοτείται από βυτιοφόρα.

Χίλιοι τριακόσιοι τόνοι πόσιμου νερού έχουν εξασφαλιστεί και θα φτάνουν στο νοσοκομείο, με υδροφόρες, από μία πηγή, στον Αγιο Γεώργιο (μερίμνησε, σχετικά, ο δήμος Ρήγα Φεραίου), καθώς και από τη Θεσσαλονίκη, (με σύμβαση, που υπογράφεται) και την Αθήνα.

Σκηνές πρωτόγνωρες, για όλους, εκτυλίσσονται, καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας, όπου προσγειώνονται τα ελικόπτερα με τους πλημμυροπαθείς, από τα αποκλεισμένα χωριά της Θεσσαλίας.

Εκεί, περιμένουν τα ασθενοφόρα, για να παραλάβουν εκείνους, οι οποίοι έχουν ανάγκη να νοσηλευτούν.

Σε ρόλο, αντάξιο του επαγγέλματός τους, είναι παρόντες οι γιατροί της πόλης, ιδιώτες και από δημόσιες δομές.

Με πρωτοβουλία του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας, οι γιατροί έχουν αναλάβει να κάνουν τη διαλογή των περιστατικών, αμέσως μετά την αποβίβαση των πλημμυροπαθών από τα ελικόπτερα και να γνωμοδοτούν, για το αν χρειάζονταν νοσοκομειακή περίθαλψη ή όχι.

Οσοι μεταφέρονται σε δομές φιλοξενίας, έχουν κοντά τους άλλους γιατρούς, που τους εξετάζουν και φροντίζουν για να πάρουν τα φάρμακά τους.

Τις συγκινητικές αυτές εικόνες μεταφέρει  ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Σίμος Θωμάς.

«Οι άνθρωποι αυτοί έχουν χάσει τα πάντα. Δεν έχουν διάθεση ούτε να φάνε το φαγητό, που τους δίνουν. Κάποιοι βρίσκονταν σε ταράτσες, δύο ημέρες, ορισμένοι είχαν να πάρουν, τρεις ημέρες, τα φάρμακά τους. Ούτε τον ΑΜΚΑ τους δεν έχουν. Επειδή οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, έπρεπε να βρούμε, μέσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες, τα στοιχεία τους και να φροντίσουμε για τη φαρμακευτική αγωγή τους».

Αρκετοί από τους πλημμυροπαθείς, που φτάνουν στις προσωρινές δομές φιλοξενίας, μεταφέρονται, στη συνέχεια, σε σπίτια, ως φιλοξενούμενοι ή σε ξενοδοχεία. Είναι άνθρωποι όλων των ηλικιών, από 40 ημερών βρέφος έως υπερήλικες. Στις δομές προσωρινής φιλοξενίας έχουν παραμείνει περίπου διακόσιοι πλημμυροπαθείς.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Σίμος Θωμάς προσθέτει: «Οι γιατροί, που βρίσκονται κοντά στους πληγέντες, είναι τριάντα, ενώ συνολικά, έχουν ενδιαφερθεί να προσφέρουν τις υπηρεσίες – και μέσα από τα ιατρεία τους- εκατό συνάδελφοι, όλων των ειδικοτήτων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι ειδικότητες πρώτης γραμμής είναι οι γενικοί γιατροί, οι παιδίατροι, οι παθολόγοι, οι ψυχίατροι, καθώς ορισμένοι άνθρωποι βίωσαν συνθήκες ιδιαίτερα έντονου στρες».

Κοντά στους πλημμυροπαθείς, βρίσκονται εθελοντές πολίτες, προκειμένου να προσφέρουν ό, τι μπορούν για να τους ανακουφίσουν.

Η επιχείρηση απεγκλωβισμού ανθρώπων, από τις αποκλεισμένες περιοχές, συνεχίζεται, αδιάκοπα, με τους αρμόδιους φορείς να ενώνουν τις δυνάμεις τους, στον ίδιο σκοπό.

Για το συντονισμό των υγειονομικών υπηρεσιών, βρίσκονται, από την πρώτη ημέρα, στη Θεσσαλία ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου και ο διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας του ΕΚΑΒ Δημήτρης Πύρρος.

Συνολικά, στις πληγείσες περιοχές επιχειρούν 38-40 ασθενοφόρα, ενώ σε μέγιστη ετοιμότητα είναι δύο ομάδες του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών, ώστε να επέμβουν αν ζητηθεί, από την Πολιτική Προστασία.

Για τους πολίτες, οι οποίοι αδυνατούν να προμηθευτούν τα φάρμακά τους, λόγω των ειδικών συνθηκών, που επικρατούν, αποφασίστηκε, η συνεργασία των δήμων με τους προέδρους των Φαρμακευτικών Συλλόγων, προκειμένου να δοθεί λύση στο πρόβλημα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας