Καμία παράταση για ρύθμιση οφειλών!

536

Η προθεσμία λήγει στις 31 Ιουλίου και οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει έως τότε να υποβάλουν την αίτηση ηλεκτρονικά

Δεν πρόκειται να δοθεί παράταση στην προθεσμία επανένταξης στις ρυθμίσεις φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών που λήγει στις 31 Ιουλίου 2023, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Συνεπώς, όπως αναφέρει, μέχρι την ημερομηνία αυτή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν την αίτηση ηλεκτρονικά, στην εφαρμογή που έχει αναπτύξει η ΑΑΔΕ, προκειμένου να επωφεληθούν από τη δυνατότητα ρύθμισης των οφειλών τους με ευνοϊκούς όρους.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νόμο 5036/2023:

• Δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες που είχαν ενταχθεί στις φορολογικές και ασφαλιστικές ρυθμίσεις των 120 ή 72 δόσεων και τις έχασαν μέχρι την 1η Φεβρουαρίου του 2023, να τις αναβιώσουν, καταβάλλοντας έως τις 31 Ιουλίου δύο μηνιαίες δόσεις.

• Παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών για τους φορολογουμένους που ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, αλλά απέκτησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές λόγω της ενεργειακής κρίσης. Συγκεκριμένα, οι οφειλές που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μετά την 1η Νοεμβρίου 2021 και έως την 1η Φεβρουαρίου 2023, ρυθμίζονται σε έως και 72 δόσεις με την προϋπόθεση ότι ο οφειλέτης κατά την 1/11/2021 δεν είχε λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές ή, αν είχε, ήταν τακτοποιημένες.

Ευεργετήματα

Η υπαγωγή στη ρύθμιση συνεπάγεται σειρά ευεργετημάτων για τους οφειλέτες, όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών, η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας, η αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων.

Τα μεσάνυχτα της 31ης Ιουλίου η πλατφόρμα για τη ρύθμιση χρεών αναμένεται να κλείσει παρά το γεγονός ότι χιλιάδες οφειλέτες του Δημοσίου έχουν μείνει εκτός ρυθμίσεων, καθώς ο ίδιος ο νόμος περιέχει «κόφτες», οι οποίοι δεν επιτρέπουν στους οφειλέτες ούτε να ανοίξουν την πλατφόρμα.

Ετσι, στις ρυθμίσεις επανεντάχθηκε ελάχιστος αριθμός οφειλετών, περίπου 10.000, ενώ έμειναν έξω περίπου 180.000 ΑΦΜ.

Με βάση τη νομοθετική διάταξη: Δεν έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση που προβλέπει την τμηματική εξόφληση, έως και σε 36 ή 72 μηνιαίες δόσεις, των οφειλών προς την Εφορία, που κατέστησαν ληξιπρόθεσμες από τον Νοέμβριο του 2021 και μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023, όσοι χρωστούσαν έστω και ένα σεντς του ευρώ, την 1/11/2021!

Οσοι είχαν παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές έως και την περίοδο της πανδημίας τις οποίες ρύθμισαν -είτε σε 120 δόσεις είτε σε 36 ή 72 δόσεις- αλλά απώλεσαν τις ρυθμίσεις και την 1η Νοεμβρίου 2021 ήταν «ληξιπρόθεσμα», αυτά μπορούν να επανενταχθούν στις νέες ρυθμίσεις, αλλά ο συγκεκριμένος οφειλέτης δεν μπορεί να εντάξει στις ρυθμίσεις τα χρέη που δημιουργήθηκαν από την 1/11/2021 και μετά!

Μόνο όσοι είχαν πληρώσει ή είχαν ρυθμίσει όλα τους ανεξαιρέτως τα χρέη προς την Εφορία μέχρι και τις 31/10/2021, ώστε την 1/11/2021 δεν είχαν ούτε 1 λεπτό του ευρώ ληξιπρόθεσμο αρρύθμιστο χρέος μπορούν να ενταχθούν στη νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, οι οποίοι αποδεικνύεται πως είναι ελάχιστοι.

Πρόβλημα

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για την επανένταξη στις 120 δόσεις, το βασικό πρόβλημα είναι η πρόβλεψη του νόμου ότι για την επανένταξη θα πρέπει να καταβάλουν εφάπαξ συσσωρευμένες προσαυξήσεις.

Χθες η ΑΑΔΕ απέστειλε στους οφειλέτες ένα τελευταίο μήνυμα, με το οποίο τους ενημερώνει ότι έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Στο ίδιο e-mail, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε όσους χρωστούν πάνω από 150.000 ευρώ, δηλαδή στους μεγαλοοφειλέτες του Ελληνικού Δημοσίου, τους υπενθυμίζει πως αν δεν ρυθμίσουν τα χρέη τους μέχρι το τέλος του μήνα, τότε θα δουν τα ονόματά τους στη λίστα των μεγαλοοφειλετών που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της ΑΑΔΕ στις 4 Αυγούστου. Κι αυτό για να υπάρξει χρόνος ακόμα και για όσους αποφασίσουν να ρυθμίσουν τα χρέη τους την τελευταία στιγμή, δηλαδή στις 31 Ιουλίου. Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να πληρώσει τις δόσεις ενεργοποίησης της εκάστοτε ρύθμισης εντός τριών ημερών, δηλαδή έως τις 3 Αυγούστου.

Οσοι από τους μεγαλοοφειλέτες δεν εμφανιστούν θα υποστούν τη δημόσια διαπόμπευση. Στη συνέχεια ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός θα αναζητήσει περιουσιακά στοιχεία των συγκεκριμένων οφειλετών και, εφόσον τα εντοπίσει, θα προχωρήσει άμεσα σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας