Κάιρο-Σύνοδος Κορυφής για την Ειρήνη :Έληξε Χωρίς συμφωνία για τη Γάζα

721

Ξεκίνησε στις 12:00 το μεσημέρι η Σύνοδος για την Ειρήνη στο Κάιρο, με θέμα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τους κινδύνους που προκύπτουν για την περιοχή.

Η συνεδρίαση των ηγετών, μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, πραγματοποιήθηκε σε δύο μέρη, με το δεύτερο να ξεκινά στις 14:00 το μεσημέρι. Στις 15:45 έχει προγραμματιστεί γεύμα των ηγετών.

Οι Άραβες ηγέτες στη Σύνοδο κορυφής στο Κάιρο καταδίκασαν τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα, ενώ οι Ευρωπαίοι δήλωσαν ότι οι άμαχοι θα πρέπει να προστατευθούν, αλλά με το Ισραήλ και ανώτερους αξιωματούχους των ΗΠΑ να απουσιάζουν δεν υπήρξε συμφωνία προς την κατεύθυνση του περιορισμού της βίας.

Η Αίγυπτος, η οποία συγκάλεσε τη συνάντηση και την φιλοξένησε, δήλωσε ότι ήλπιζε ότι οι συμμετέχοντες θα καλούσαν σε ειρήνη και θα συνέχιζαν τις προσπάθειες για την επίλυση της επί δεκαετίες παλαιστινιακής προσπάθειας για κρατική υπόσταση.

Όπως μεταδίδει το Reuters η συνάντηση έληξε χωρίς οι ηγέτες και οι υπουργοί Εξωτερικών να συμφωνήσουν σε κοινή δήλωση, δύο εβδομάδες μετά από μια σύγκρουση που έχει σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους και έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στον αποκλεισμένο θύλακα της Γάζας των 2,3 εκατομμυρίων κατοίκων.

Οι διπλωμάτες που συμμετείχαν στις συνομιλίες δεν ήταν αισιόδοξοι για μια σημαντική ανακάλυψη, με το Ισραήλ να ετοιμάζει χερσαία εισβολή στη Γάζα με στόχο να εξαλείψει τη μαχητική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς, η οποία επιτέθηκε στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας 1.400 ανθρώπους.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας δήλωσε το Σάββατο ότι οι αεροπορικές και πυραυλικές επιδρομές του Ισραήλ έχουν σκοτώσει τουλάχιστον 4.385 Παλαιστίνιους από την επίθεση της Χαμάς.

Ενώ τα αραβικά και μουσουλμανικά κράτη ζήτησαν τον άμεσο τερματισμό της επίθεσης του Ισραήλ, οι δυτικές χώρες εξέφρασαν ως επί το πλείστον πιο μετριοπαθείς στόχους, όπως η ανθρωπιστική βοήθεια για τους αμάχους.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας κατήγγειλε αυτό που χαρακτήρισε παγκόσμια σιωπή για τις επιθέσεις του Ισραήλ, οι οποίες έχουν σκοτώσει χιλιάδες ανθρώπους στη Γάζα που κυβερνάται από τη Χαμάς και έχουν καταστήσει πάνω από ένα εκατομμύριο άστεγους, και προέτρεψε σε μια ισότιμη προσέγγιση της ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης.

Όπως είπε «το μήνυμα που ακούει ο αραβικός κόσμος είναι ότι οι ζωές των Παλαιστινίων έχουν λιγότερη σημασία από τις ισραηλινές»,  προσθέτοντας ότι είναι εξοργισμένος και θλιμμένος από τις πράξεις βίας που ασκούνται εναντίον αθώων αμάχων στη Γάζα, την κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και το Ισραήλ.

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι δεν θα εκτοπιστούν ούτε θα εκδιωχθούν από τη γη τους.«Δεν θα φύγουμε, δεν θα φύγουμε», δήλωσε στη σύνοδο κορυφής.

Η Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου έχει στόχο έναν οδικό χάρτη, για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι δήλωσε σήμερα στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι έχει προσκαλέσει του ηγέτες να έρθουν σε μία συμφωνία, αναφορικά με έναν οδικό χάρτη για τον τερματισμό της ανθρωπιστικής καταστροφής στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την αναζωογόνηση της πορείας ειρήνευσης μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Οι στόχοι του οδικού χάρτη συμπεριλαμβάνουν τη διανομή βοήθειας στη Γάζα, αλλά και μία συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός, που θα ακολουθούνται από διαπραγματεύσεις για μία λύση δύο κρατών, όπως δήλωσε ο Σίσι.

Δύο διπλωμάτες δήλωσαν ότι είναι απίθανο να υπάρξει μία κοινή ανακοίνωση από τη διάσκεψη, εξαιτίας των ευαίσθητων παραμέτρων γύρω από τα καλέσματα για μία κατάπαυση του πυρός, με καυτά ζητήματα, την αναφορά στην επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), αλλά και το δικαίωμα του Ισραήλ στην άμυνα των εδαφών του.

Η απουσία ενός κορυφαίου αξιωματούχου από τις ΗΠΑ που είναι ο κυριότερος σύμμαχος του Ισραήλ, αλλά κι άλλων μεγάλων ηγετών της Δύσης έχει μειώσει τις προσδοκίες από αναφερόμενη διάσκεψη που οργανώθηκε βιαστικά.

Η ομιλία του Παλαιστίνιου πρόεδρου Μαχμούντ Αμπάς

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς δήλωσε στην εναρκτήρια ομιλία του, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου ότι “δεν θα φύγουμε, θα παραμείνουμε στα εδάφη μας”.

Η διάσκεψη πραγματοποιείται στην Αίγυπτο, καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει μία χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μετά από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ (7η Οκτωβρίου), με συνέπεια την απώλεια 1.400 ανθρώπων.

Περισσότεροι από 4.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την αντεπίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται.

Ο εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου, δήλωσε ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας

Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα στην εναρκτήρια ομιλία του στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου, ότι ο εξαναγκαστικός ή εσωτερικός εκτοπισμός των Παλαιστινίων θα μπορούσε να είναι έγκλημα πολέμου.

Η αναφερόμενη διάσκεψη πραγματοποιείται καθώς το Ισραήλ προετοιμάζει μία χερσαία εισβολή στη Γάζα, μετά από την επίθεση της Χαμάς που στοίχισε τη ζωή σε 1.400 ανθρώπους.

Περισσότεροι από 4.100 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από την αντεπίθεση του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ η ανθρωπιστική κρίση κλιμακώνεται.

O Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες

Ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ

«Η εξελισσόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή απαιτεί από κοινού ενέργειες» τονίζει σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, δήλωσε η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι

Η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι δήλωσε σήμερα ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να αποφύγει μία κλιμάκωση του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, αλλά και να δρομολογήσει έναν οδικό χάρτη προς την κατεύθυνση της λύσης των δύο κρατών.

Η Μελόνι σχολίασε τη σημερινή κατάσταση στη διάρκεια της ομιλίας της, στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου για τη Μέση Ανατολή.

Η Σαουδική Αραβία απορρίπτει τις προσπάθειες του Ισραήλ για τον εκτοπισμό δια της βίας, του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας

O υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε σήμερα ότι ο ίδιος απορρίπτει “προσπάθειες εξαναγκασμού για τον εκτοπισμό” των ανθρώπων της Γάζας από το Ισραήλ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση

Στην παρέμβασή του στις εργασίες της Συνόδου του Καΐρου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε αρχικά τον Αιγύπτιο πρόεδρο αλ-Σίσι, για τη φιλοξενία αυτής της διεθνούς συνόδου και μίλησε για ιδιαιτέρως σοβαρή κατάσταση στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Επεσήμανε την ορθότητα της πρωτοβουλίας σύγκλησης της Συνόδου και «σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, βρίσκομαι εδώ σήμερα ως πραγματικός φίλος και ως γείτονας. Το μήνυμα κλειδί που πρέπει να στείλουμε σήμερα είναι ότι όλοι καταδικάζουμε την τρομοκρατία σε όλες τις μορφές της και θρηνούμε την απώλεια ζωών και το κακό που πλήττει αθώους πολίτες, από τις βιαιότητες στο Ισραήλ και τη Γάζα μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από τη Χαμάς.

Υπάρχουν αθώα θύματα και από τις δύο πλευρές. Υπάρχουν πολίτες που κρατούνται όμηροι και δεν μπορεί να υπάρξουν ειρηνευτικές συνομιλίες μέχρι την απελευθέρωσή τους», τόνισε.

Αναφέρθηκε στους πολίτες που σκοτώθηκαν ή και βασανίστηκαν βάναυσα, που έπεσαν θύματα δολοφονικών επιθέσεων μέσα στα σπίτια τους στο Ισραήλ, ή έχασαν τη ζωή τους μέσα στο νοσοκομείο Αλαχλί της Γάζας.

Υπογράμμισε ότι η θέση της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρη από την αρχή σχετικά με το ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοάμυνας σε συμφωνία όμως με το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο.

Τόνισε στο σημείο αυτό ότι η συλλογική τιμωρία απαγορεύεται από τους νόμους που διέπουν τους πολέμους. Και η νομοθεσία αυτή είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να διασφαλίζει τα όρια της βλάβης που μπορούμε να επιφέρουμε σε άλλους ανθρώπους ακόμη κι όταν ένας πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η Χαμάς είναι μία τρομοκρατική οργάνωση που προκαλεί απώλειες και πόνο τόσο στους Ισραηλινούς όσο και στους Παλαιστινίους και δεν ταυτίζεται με τον παλαιστινιακό λαό κι αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να συγχέουμε. «Ο παλαιστινιακός λαός δεν αξίζει κάτι τέτοιο. Ο πρόεδρος Αμπάς που εκπροσωπεί την παλαιστινιακή Αρχή έχει ταχθεί γενναία εναντίον της βίας από την αρχή της κρίσης», πρόσθεσε.

Είπε ότι υπάρχει ο κίνδυνος σοβαρής κλιμάκωσης με ευρείες συνέπειες. Η Αίγυπτος και η Ιορδανία ανησυχούν επίσης για βίαιο εκτοπισμό των κατοίκων της Γάζας και η χώρα μας στέκεται αλληλέγγυα, αναγνωρίζοντας ότι η διεύρυνση της σύγκρουσης θα είχε σοβαρές συνέπειες για το μέλλον της περιοχής ενώ δεν πρέπει να υποτιμούμε το κόστος σε ανθρώπινες ζωές.

«Η πρώτη μας σκέψη αυτές τις μέρες πρέπει να βρίσκεται στα θύματα και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι οι επιθέσεις έχουν επιφέρει πόνο και τραύματα σε Ισραηλινούς αλλά και Παλαιστινίους», τόνισε ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνοντας ότι πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι και να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και ο Ερυθρός Σταυρό να αποκτήσει πρόσβαση και άμεσα να προωθηθεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας», πρόσθεσε αναγνωρίζοντας τις προσπάθειες του γγ του ΟΗΕ και καλωσορίζοντας το άνοιγμα ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου από την Αίγυπτο προς τη Γάζα.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως εναρμονίζονται οι προσπάθειες της χώρας μας με τους Ευρωπαίους εταίρους της στο πλαίσιο της ΕΕ, πως είμαστε έτοιμοι να συνεισφέρουμε στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ελπίζουμε ως γειτονική χώρα ότι η αποκλιμάκωση μπορεί να επιτευχθεί και να παρασχεθεί σε όλους τους πολίτες ανθρωπιστική βοήθεια.

«Το μέλλον που θέλουμε για αυτή την περιοχή, το μέλλον μιας βιώσιμης ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω μιας ειρηνευτικής διαδικασίας επί της βάσης των δύο κρατών. Κι ένα πράγμα πρέπει να είναι ξεκάθαρο σε όλους μας πως καμία στρατιωτική παρέμβαση δεν μπορεί να αντικαταστήσει μια βιώσιμη πολιτική λύση», είπε κλείνοντας ο πρωθυπουργός.

Γαλλία: Η υπουργός των Εξωτερικών Κατρίν Κολονά υποστηρίζει την ανάγκη οργάνωσης ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά υποστήριξε σήμερα την ανάγκη ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου για τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, ενώ η οργάνωση ενός τέτοιου διαδρόμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός.

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να προστατεύσουν τους αμάχους στη Γάζα

Ο Βρετανός υπουργός των Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι δήλωσε σήμερα ότι συνομίλησε με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον της για την ανάληψη δράσης σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο διεθνές δίκαιο και για την προστασία της ζωής των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και για την επίδειξη αυτοσυγκράτησης από τις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

“Μίλησα απευθείας με την κυβέρνηση του Ισραήλ, σχετικά με το καθήκον τους να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο, αλλά και για τη σημασία της προστασίας της ζωής των αμάχων στην Γάζα”, δήλωσε σήμερα ο Κλέβερλι στη Διάσκεψη Ειρήνης του Καΐρου.

“Παρά τις απίστευτα δύσκολες καταστάσεις, απηύθυνα κάλεσμα για την επίδειξη πειθαρχίας και επαγγελματισμού, αλλά και για την ανάγκη αυτοσυγκράτησης του στρατού του Ισραήλ”, τόνισε ο Βρετανός υπουργός.

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από το Αλ Τζαζίρα θα συμμετέχουν μεταξύ άλλων:

  • Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ ελ Σίσι
  • Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς
  • Ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα
  • Βασιλιάς του Μπαχρέιν Χαμάντ μπιν Ισα Αλ Χαλίφα
  • Πρίγκιπας διάδοχος του Κουβέιτ Σεΐχης Μεσάλ αλ-Αχμάντ αλ-Σαμπάχ
  • Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι
  • Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ
  • Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης
  • Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης
  • Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής Σιρίλ Ραμαφόζα
  • Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν
  • Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Ανναλένα Μπάερμποκ
  • Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολόννα
  • Υπουργός Εξωτερικών της Ιαπωνίας Γιόκο Καμικάουα
  • Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζέιμς Κλίβερλι
  • Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Espen Barth Eide
  • Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες
  • Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ
  • Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Josep Borrell
  • Ο Κινέζος ειδικός απεσταλμένος Ζάι Τζουν στην σύνοδο κορυφής του Καΐρου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας