Κ.Μητσοτάκης: Πλασιέ της πλαστής “φιλειρηνικής εικόνας” Ερντογάν-Τουρκική επιμονή για Αιγαίο, μειονότητα

861

Ο Ερντογάν σε μια δύσκολη περίοδο για τον ίδιο και σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή για την Ευρώπη και την περιοχή μας πέτυχε από τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη να συμπληρώσει την εικόνα του ως δήθεν “ειρηνοποιού” και με την Ελλάδα, παρ’ ότι δεν έκανε πίσω, σε καμμιά από τις απαράδεκτες και προκλητικές διεκδικήσεις του σε βάρος της χώρας μας. Αντίθετα, ανέδειξε αυτές τις διεκδικήσεις μονολεκτικά αλλά συγκεκριμένα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην οποία αναφέρθηκε στα “προβλήματα του Αιγαίου”, σε ”μειονότητες”, στη “καταπολέμηση της τρομοκρατίας” και στη λαθρομετανάστευση. Πρόσθεσε μάλιστα ότι επ’ αυτών των ανύπαρκτων προβλημάτων σε Αιγαίο, μειονότητες κλπ κλπ διατηρεί την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πρόοδος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι βρήκε απέναντί του διάθεση «συμβιβασμού». Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας αναφέρεται όχι σε μειονότητα αλλά μιλάει στον πληθυντικό για μειονότητες, χωρίς να διευκρινίζει ποιες είναι αυτές οι μειονότητες και χωρίς φυσικά το πρόθεμα στην μειονότητα του χαρακτηρισμού της ως μουσουλμανικής, κατά τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Το “περίεργο” είναι ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αντί να δώσει εμμέσως έστω μια απάντηση στις συγκεκριμένες αναφορές της τουρκικής προεδρίας, μίλησε γενικά για “πάγιες θέσεις” της Ελλάδας ενώ ξέχασε να κάνει την οποιαδήποτε αναφορά στο Διεθνές Δίκαιο και στη Κύπρο, αναφέροντας τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

Με ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής Προεδρίας, μετά την συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν, εμφανίζει τον τελευταίο «αισιόδοξο» ότι θα υπάρξει πρόοδος στα θέματα του Αιγαίου.

Όπως ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Ο Τούρκος πρόεδρος διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο».

Ποια όμως είναι τα προβλήματα του Αιγαίου για την Τουρκία;

Για την Ελλάδα είναι μόνο  η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και μέσω αυτής των θαλασσίων ζωνών (ΑΟΖ).

Για την Τουρκία όμως είναι θέματα ελληνικής κυριαρχίας ενώ έχει θέσει και θέματα αποστρατιωτικοποίησης ελληνικών νήσων.

Επομένως ποια πρόοδο βλέπει ο Ερντογάν, εάν η κυβέρνηση μένει σταθερή στις «πάγιες ελληνικές θέσεις».

Επομένως το ερώτημα είναι: Τι είπε ή τι υποσχέθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Τούρκο πρόεδρο για να εκφράζει ο τελευταίος «αισιοδοξία» για τα «θέματα» του Αιγαίο;

Η Διεύθυνση Επικοινωνιών της τουρκικής προεδρίας εξέδωσε ανακοίνωση για το περιεχόμενο των συνομιλιών που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν περίπου μία ώρα μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης τους στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Τούρκων, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις με τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκφράζοντας τους προβληματισμούς τους.

Επιπλέον, επικεντρώθηκαν στα αμοιβαία οφέλη από την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Παρά τις διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, στη συνάντηση συμφωνήθηκε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας και να βελτιωθούν οι διμερείς σχέσεις.

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στα βήματα που έχει κάνει η Τουρκία, με στόχο να γυρίσει νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις.

Δήλωσε, επίσης, ότι διατηρεί την πεποίθησή του ότι θα σημειωθεί πρόοδος σε ζητήματα όπως «τα προβλήματα του Αιγαίου, οι μειονότητες, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η λαθρομετανάστευση και να προχωρήσουν οι σχέσεις σε υψηλότερο επίπεδο».

Παράλληλα, εμφανίζεται να υποστήριξε ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν με ειλικρινή διάλογο, καθώς δύο γειτονικές χώρες πρέπει πάντα να συνομιλούν -και όχι μόνο σε περιόδους κρίσης.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση αναφέρθηκε με δύο λέξεις  όλες κι όλες στις «πάγιες ελληνικές θέσεις» και σε όλη την υπόλοιπη δήλωση αναλώθηκε σε «θεμέλια» και «θετικές ατζέντες».  

«Ήταν μία συνάντηση που έγινε πρέπει να σας πω σε καλό κλίμα. Ελπίζω ότι συμφωνήσαμε ότι αντιμετωπίζουμε τόσες προκλήσεις ως ανθρωπότητα, αλλά και ως δύο χώρες-σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αυτή την εποχή, που είναι πιο σημαντικό να εστιάζουμε σε αυτά που μας ενώνουν και λιγότερο σε αυτά που μας χωρίζουν.

Προφανώς επαναλάβαμε τις πάγιες εθνικές μας θέσεις, δώσαμε, όμως, έμφαση στην οικοδόμηση μιας θετικής ατζέντας κυρίως στον τομέα της οικονομίας, όπου νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε μία σημαντική πρόοδο τους επόμενους μήνες» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Kαι εφόσον όλα πάνε καλά» συνέχισε, «πιστεύω ότι θα μπορούμε να συγκαλέσουμε ένα Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Ελλάδα πια -είναι η σειρά μας να το διοργανώσουμε- με το καλό το φθινόπωρο. Οπότε νομίζω ότι ήταν μία ευκαιρία για μία πολύ ανοιχτή, πολύ ειλικρινή συζήτηση και πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια.

Είμαι προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, γιατί όπως καταλαβαίνετε έχουμε μεγάλες διαφορές, οι οποίες δεν γεφυρώνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πιστεύω ότι βάλαμε τα θεμέλια για τη βελτίωση των σχέσεών μας και κυρίως για να συνεργαστούμε στα μεγάλα ζητήματα τα οποία αυτή τη στιγμή αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις.

Είδατε πάλι και σήμερα τραγικές εικόνες από την Ουκρανία με αμάχους να χάνουν τη ζωή τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας