«Μας σπρώχνεις σε Γ΄Παγκόσμιο Πόλεμο»!
«Πιθανή κήρυξη Γ’ΠΠ θα σήμαινε η αποστολή στρατιωτικών δυνάμεων της ΕΕ ή του ΝΑΤΟ στην Ρωσία» δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, από την πλευρά του σε εκδήλωση στην πόλη Βερόνα.
«Υπερασπιζόμαστε το διεθνές δίκαιο και την ελευθερία της Ουκρανίας, αλλά δεν πάμε σε πόλεμο με τη Ρωσία, δίνουμε στο Κίεβο στρατιωτικά, οικονομικά, τεχνικά εργαλεία κάθε είδους, αλλά το να πάμε σε πόλεμο μου φαίνεται λάθος και όλοι οι Ιταλοί -και όλοι οι άνθρωποι της κοινής λογικής- δεν το θέλουν αυτό», πρόσθεσε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.
«Ο στρατός της Ιταλίας κάνει καλά αυτό που κάνει στην Ερυθρά Θάλασσα, προστατεύοντας τα πλοία μας, κάνει καλά στο Λίβανο, στην Αφρική και στο Ιράκ, είναι φορέας της ειρήνης και της ελευθερίας, δεν είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία» συμπλήρωσε, αντίθετα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη που επιμένει να δηλώνει ότι «Είμαστε σε πόλεμο με την Ρωσία».
Ο Μακρόν από την πλευρά του επιμένει για την ανάπτυξη δυτικών στρατευμάτων στην Ουκρανία.
Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε, πριν από ένα 24ωρο, πως δεν αποκλείει την ανάπτυξη στρατευμάτων στην Ουκρανία, για να αποτραπεί η νίκη της Ρωσίας στον πόλεμο που μαίνεται για πάνω από δυο χρόνια.
«Όλες αυτές οι επιλογές είναι πιθανές», είπε κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στα τηλεοπτικά δίκτυα TF1 και France 2. «Αν θέλουμε να επιτύχουμε ειρήνη στην Ουκρανία, δεν μπορούμε να είμαστε αδύναμοι», επέμεινε.
«Πρέπει να εξετάσουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα και να πούμε με αποφασιστικότητα, βούληση και θάρρος πως είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε τα απαραίτητα μέσα ώστε να επιτύχουμε τον στόχο μας, η Ρωσία να μην νικήσει στον πόλεμο», πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Καθώς η Ρωσία δεν βάζει όρια στον πόλεμο που διεξάγει από τον Φεβρουάριο του 2022 εναντίον της Ουκρανίας, η Δύση δεν μπορεί να επιβάλλει αυτή όρια στην υποστήριξή της στο Κίεβο, επιχειρηματολόγησε περαιτέρω.
«Ο μοναδικός υπεύθυνος θα είναι το καθεστώς στο Κρεμλίνο – όχι εμείς», υποστήριξε ο πρόεδρος της Γαλλίας. «Δεν θα επιτεθούμε ποτέ, δεν θα πάρουμε τέτοια πρωτοβουλία, η Γαλλία είναι δύναμη ειρήνης», πρόσθεσε μολαταύτα.
«Αν η Ρωσία νικούσε, οι ζωές των Γάλλων θα άλλαζαν. Δεν θα είχαμε πλέον ασφάλεια στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο κ. Μακρόν, για τον οποίο η «όρεξη» του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάκτηση εδαφών δεν θα σταματούσε στην Ουκρανία. «Το να θέλεις ειρήνη σήμερα σημαίνει να μην αφήσεις την Ουκρανία να αποτύχει», κατά την άποψή του.