Η μία μετά την άλλη οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στη Γαλλία επιβεβαιώνουν πως η πλειοψηφία των Γάλλων απορρίπτει τον Εμανουέλ Μακρόν. Αυτό το ποσοστό αγγίζει πλέον το 78% των πολιτών που είναι δυσαρεστημένο από τον πρόεδρό του, σύμφωνα με το πολιτικό βαρόμετρο της εφημερίδας «Le Journal du Dimanche». Στην ιλιγγιώδη πτώση του ο Εμανουέλ Μακρόν συμπαρασύρει και τον πρωθυπουργό του Μισέλ Μπαρνιέ.
- Από τη Μαρία Δεναξά
Για τους δημοσκόπους ποτέ στο παρελθόν ο νεότερος πρόεδρος της Γαλλίας δεν είχε απορριφθεί τόσο πολύ από τους συμπολίτες του. Μόνο ο Φρανσουά Ολάντ τα είχε πάει χειρότερα, με το 13% των πολιτών να δηλώνει ικανοποιημένο από τον πρώην πρόεδρο στο βαρόμετρο του ινστιτούτου Ifop για την εφημερίδα «Journal du Dimanche», το φθινόπωρο του 2014.
Είναι αυτό παρηγοριά και αποδεκτό για έναν πολιτικό που βρίσκεται στο ανώτατο αξίωμα και κυβερνά μια τόσο σημαντική χώρα όπως είναι η Γαλλία;
Ο Εμανουέλ Μακρόν, με το αδύναμο ποσοστό αποδοχής του 22%, ισοφαρίζει την περίφημα χαμηλή δημοτικότητα του Φρανσουά Μιτεράν τον Σεπτέμβριο του 1991, όταν είχε μόλις απολύσει τον Μισέλ Ροκάρ και τον είχε αντικαταστήσει με την Εντίθ Κρεσόν στο πρωθυπουργικό μέγαρο. Περισσότερο από τον ιστορικό χαρακτήρα της αντιδημοτικότητας του Μακρόν είναι η ταχύτητα με την οποία έχει συμβεί αυτή η μη αναστρέψιμη διολίσθηση, σύμφωνα με τους δημοσκόπους.
«Έχει χάσει 9 μονάδες από τον Μάιο, την τελευταία έρευνα που έγινε πριν από τις ευρωεκλογές και την ανακοίνωση της διάλυσης της Εθνοσυνέλευσης. Στην πτώση του, ο πρόεδρος έχασε και το εκλογικό του απόθεμα: μόνο το 24% των ατόμων άνω των 65 ετών τον υποστηρίζει και το 23% των συνταξιούχων» υπογραμμίζουν.
Δημόσιο χρέος
Η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης -η οποία παραμένει ανεξήγητη ακόμη και μεταξύ των βουλευτών του δικού του στρατοπέδου- επικρίνεται έντονα από τους Γάλλους.
Ελάχιστα αναφερόμενη στις προηγούμενες δημοσκοπήσεις, η επιθυμία παραίτησης του Εμανουέλ Μακρόν εκφράστηκε από ορισμένους ερωτηθέντες στο πολιτικό βαρόμετρο που δημοσιεύτηκε χθες. Οι πολίτες αυτοί τον κατηγορούν ότι διατηρεί τον προεδρικό θώκο χωρίς να νοιάζεται πραγματικά για την τύχη της χώρας. Πολλοί επισημαίνουν την ευθύνη του για το ανεξέλεγκτο πια δημόσιο χρέος, για το οποίο οι Γάλλοι θα πρέπει να κάνουν πρωτοφανείς θυσίες.
Το άλλο πιο συχνά αναφερόμενο παράπονο στις δημοσκοπήσεις αφορά την υποτιθέμενη διγλωσσία του απέναντι στο θέμα του πολέμου στη Γάζα. Στο πολιτικό βαρόμετρο της «Journal du Dimanche», απώλειες καταγράφει και ο πρωθυπουργός Μισέλ Μπαρνιέ, με το 40% των ερωτηθέντων να δηλώνει ικανοποιημένο μαζί του (-5%). Συγκριτικά, ο προκάτοχός του Γκαμπριέλ Ατάλ, στον δεύτερο μήνα του στο πρωθυπουργικό μέγαρο, διατηρήθηκε σταθερά στο 48%. Ακόμα κι έτσι, ο Μπαρνιέ απολαμβάνει τη μαζική υποστήριξη των Ρεπουπλικάνων -του κόμματος της Δεξιάς- (71%) και της Αναγέννησης του κόμματος του Μακρόν (74%), καθώς και μία σταθερή βάση μεταξύ των μελών της Εθνικής Συσπείρωσης (31%).
Σύμφωνα με τους δημοσκόπους, του ασκείται κριτική για την αύξηση των φόρων, με τους όρους «λιτότητα» και «αυστηρότητα» να επαναλαμβάνονται περισσότερο, λένε.
Η ανακοίνωση της αναβολής της αναπροσαρμογής των συντάξεων τον έκανε να χάσει 11 μονάδες μεταξύ των συνταξιούχων, των οποίων το 50% δηλώνει ικανοποιημένο μαζί του. Παρ’ όλα αυτά, ο Μισέλ Μπαρνιέ θεωρείται αξιόπιστος, κάτι που είναι πιθανό να τον βοηθήσει να ανακάμψει στην κοινή γνώμη.