Ιστορικό διάγγελμα Βούτσιτς για επιστροφή σερβικού στρατού στο Κόσοβο-Ετοιμασίες της Wagner

1520

Ο πρόεδρος της Σερβία εξαπολύοντας κεραυνούς για την στάση της Δύσης και την παραβίαση 6 (!) Συνθηκών γνωστοποίησε με διάγγελμα του προς τον σερβικό λαό πως υπέβαλλε επίσημο αίτημα στην KFOR επιστροφής του σερβικού Στρατού στο Κοσσυφοπέδιο βάση του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ από το 1999.

Στο διάγγελμα του ο Α.Βούτσιτς επιτέθηκε στην Δύση όπως θα δείτε και στο βίντεο. Είπε συγκεκριμένα:

Ζήτησα από τους Δυτικούς εταίρους ποια από τα 5 έγγραφα σέβονται: την συμφωνία του Κουμάνοβο, το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, την συμφωνία των Βρυξελλών, την συμφωνία της Ουάσινγκτον.

Υπάρχει και ένα έκτο έγγραφο, αυτό της Θεσσαλονίκης το 2003 για τα δυτικά Βαλκάνια. Το έγγραφο της Θεσσαλονίκης αναφέρει ρητά πως υποστηρίζει πλήρως την εφαρμογή του ψηφίσματος 1244.

Πείτε μου ποια από τα 6 έγγραφα θα σεβαστείτε”.

Παράλληλα, σε μια σημαντική εξέλιξη η ρωσική  Wagner PMC άνοιξε Κέντρο στρατολόγησης στο Βελιγράδι με την ονομασία “Orly”. Επικεφαλής είναι ο Aleksander Lisov εναντίον του οποίου υπάρχει απαγόρευση εισόδου στο Κόσοβο από τις αλβανικές αρχές.

Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική. Ο πρόεδρος της Σερβίας γνωρίζει ότι το αίτημα του θα απορριφθεί αλλά γνωρίζει επίσης ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως κάλυψη για μελλοντικές ενέργειες. Η σερβική ηγεσία γνωρίζει επίσης ότι μόνο με ανταρτοπόλεμο και εφαρμογή του ρωσικού υβριδικού σχεδίου μπορεί να προστατέψει την Μιτροβίτσα και εν τέλει να πάρει το μέγιστο που μπορεί αυτή τη στιγμή: Την διχοτόμηση του Κοσσυφοπεδίου.

Και η ώρα μηδέν έφτασε. Το Κόσοβο υπέβαλλε αίτημα ένταξης στην ΕΕ. Οι ΗΠΑ θέλουν να νομιμοποιήσουν άμεσα το Κόσοβο και να το εντάξουν στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ ως ανεξάρτητο κράτος.

Συνεπώς είτε θα μπουν Σέρβοι παραστρατιωτικοί τώρα είτε η ιστορία τελειώνει για πάντα για το Βελιγράδι.

Eπίσημα αίτημα επιστροφής του σερβικού Στρατού στο Κόσοβο!

Η κυβέρνηση της Σερβίας αποφάσισε απόψε, 15 Δεκεμβρίου 2022, να υποβάλει επίσημο αίτημα για την επιστροφή στο Κόσοβο του σερβικού στρατού και της αστυνομίας.

Η απόφαση λήφθηκε ομόφωνα από το κυβερνητικό συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχε και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Aleksandar Vucic.

Στην απόφαση αναφέρεται ότι η Σερβία αιτείται από τον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο – KFOR να εγκρίνει την επιστροφή συγκεκριμένου αριθμού – εκατοντάδων μέχρι χιλίων – Σέρβων στρατιωτών και αστυνομικών βάσει του ψηφίσματος 1244 του Σ.Α. του ΟΗΕ από το 1999.

Το αίτημα απεστάλη ηλεκτρονικά στην διοίκηση της KFOR και το πρωί της Παρασκευής (16/12/2022) θα παραδοθεί από απεσταλμένο της σερβικής κυβέρνησης ιδιοχείρως στον διοικητή της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στο Κόσοβο.

Ο Vucic ανέφερε σε συνέντευξη του στην σερβική δημόσια τηλεόραση (RTS) ότι η Σερβία αποφάσισε να καταθέσει για πρώτη φορά, επίσημο αίτημα για στρατιωτική παρουσία στο Κόσοβο ώστε να μην βρεθεί κάποιος στο μέλλον να πει ότι δεν έκανε χρήση αυτού του δικαιώματος.

Ο Vucic εκτίμησε ότι το αίτημα δεν θα γίνει αποδεκτό.

«Το αίτημα είναι σύμφωνο με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ για επιστροφή ενός συγκεκριμένου αριθμού εκατοντάδων έως χιλίων στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου. Η απόφαση ελήφθη ομόφωνα με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο», εξήγησε ο Βούτσιτς, ο οποίος παρευρέθηκε στη συνεδρίαση της κυβέρνησης μετά από πρόσκληση της πρωθυπουργού.

Ο Βούτσιτς είπε στο RTS ότι αυτή τη στιγμή θα ήταν σημαντικό για τις σερβικές δυνάμεις ασφαλείας να επιστρέψουν για την προστασία του σερβικού πληθυσμού και κυρίως για αυτό που προβλέπεται στο ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ, που είναι ο έλεγχος στα περάσματα.

«Αυτή θα ήταν μια καλή απόφαση. Αλλά είμαστε σχεδόν βέβαιοι, με βάση όλες τις μέχρι τώρα δηλώσεις, ότι δεν θα γίνει δεκτό, αλλά περιμένουμε να δούμε», είπε.

Ο Βούτσιτς υπενθύμισε ότι είναι η πρώτη φορά που μια σερβική κυβέρνηση λαμβάνει μια τέτοια απόφαση, με πρωτοβουλία του.

Επεσήμανε ότι υπήρχαν ισχυρισμοί ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Τζίντζιτς το έκανε το 2003, αλλά πρόσθεσε ότι ο τότε πρωθυπουργός Τζίντζιτς έκανε μια πολιτική κίνηση και έστειλε επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά χωρίς επίσημο αίτημα.

«Είμαστε εξοπλισμένοι και έτοιμοι για όλα τα σενάρια…»

Παράλληλα, ο υπουργός Άμυνας Μίλος Βούτσεβιτς δήλωσε ότι η Σερβία δεν θα παραιτηθεί από το αίτημα για τη σύσταση της Κοινότητας Σερβικών Δήμων στο λεγόμενο Κοσσυφοπέδιο.

Ο Βούτσεβιτς είπε στον τηλεοπτικό σταθμό Happy ότι η Κοινότητα Σερβικών Δήμων είναι “μια μορφή αυτονομίας” και εγγύηση ότι “η σερβική κοινότητα μπορεί να ζήσει σε αυτές τις περιοχές” και υπενθύμισε ότι η ΕΕ είναι “ο εγγυητής αυτής της συμφωνίας”.

Επεσήμανε ότι «η Σερβία πρέπει να παραμείνει προσηλωμένη στην ειρήνη και τη σταθερότητα», και ότι το κύριο συμφέρον είναι «η διατήρηση της ειρήνης».

“Χρειαζόμαστε οικονομική και αμυντική ενίσχυση της Σερβίας. Δεν θέλουμε συγκρούσεις, αλλά κανείς δεν υπάρχει κανένα δίλημμα, η Σερβία θα προστατεύσει τους πολίτες της και δεν θα συμβεί νέα “Καταιγίδα”. Ο στρατός είναι εξοπλισμένος και οπλισμένος. Η Σερβία έχει σχέδια για όλα τα σενάρια», είπε ο Βούτσεβιτς.

Υπενθυμίζουμε ότι ο σερβικός Στρατός βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένης πολεμικής ετοιμότητας με εντολή του προέδρου της χώρας, Aleksandar Vučić, από τις 2 Νοεμβρίου, μετά την εμφάνιση drones που εντοπίστηκαν να παρακολουθούν στρατιωτικές εγκαταστάσεις από την κατεύθυνση του Κοσσυφοπεδίου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας