Ισραηλινοί έφεδροι στρατιώτες εκφράζουν την αντίθεσή τους στον πόλεμο στη Γάζα

95

Ο πόλεμος του Ισραήλ στη Γάζα συνεχίζεται, αλλά η αντίθεση αυξάνεται.

Τις τελευταίες εβδομάδες, χιλιάδες Ισραηλινοί εφέδροι – από όλους τους κλάδους του στρατού – έχουν υπογράψει επιστολές με τις οποίες ζητούν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπένιαμιν Νετανιάχου να σταματήσει τις εχθροπραξίες και να επικεντρωθεί στην επίτευξη συμφωνίας για την απελευθέρωση των 59 ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς.

Πριν από 18 μήνες, λίγοι Ισραηλινοί αμφισβητούσαν τη λογική του πολέμου: να νικήσει η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι όμηροι.

Για πολλούς, η κατάπαυση του πυρός τον Ιανουάριο και η επακόλουθη επιστροφή περισσότερων από 30 ομήρων έθεσαν ελπίδες ότι ο πόλεμος θα τελειώσει σύντομα.

Αλλά μετά την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός από το Ισραήλ και την επανάληψη του πολέμου στα μέσα Μαρτίου, αυτές οι ελπίδες διαψεύστηκαν.

«Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το Ισραήλ οδεύει προς μια πολύ κακή κατάληξη», μου είπε ο Ντάνι Γιατόμ, πρώην επικεφαλής της μυστικής υπηρεσίας Μοσάντ.

«Καταλαβαίνουμε ότι αυτό που ενοχλεί κυρίως τον Νετανιάχου είναι τα δικά του συμφέροντα. Και στη λίστα των προτεραιοτήτων, τα συμφέροντά του και η σταθερότητα της κυβέρνησης είναι τα πρώτα, και όχι οι όμηροι».

Πολλοί από όσους υπέγραψαν τις πρόσφατες επιστολές είναι, όπως ο Γιατόμ, μακροχρόνιοι επικριτές του πρωθυπουργού. Ορισμένοι συμμετείχαν στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που προηγήθηκαν της έκρηξης του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου 2023, μετά την επίθεση της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ.

Ωστόσο, ο Γιατόμ λέει ότι δεν είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο αποφάσισε να μιλήσει.

«Υπέγραψα το όνομά μου και συμμετέχω στις διαδηλώσεις όχι για πολιτικούς λόγους, αλλά για εθνικούς λόγους», είπε.

«Είμαι πολύ ανήσυχος ότι η χώρα μου θα χάσει τον δρόμο της».

Η πρώτη ανοιχτή επιστολή που δημοσιεύθηκε, στις αρχές Απριλίου, υπογράφηκε από 1.000 εφέδρους και συνταξιούχους της πολεμικής αεροπορίας.

«Η συνέχιση του πολέμου δεν συμβάλλει σε κανέναν από τους δηλωμένους στόχους του», έγραψαν, «και θα οδηγήσει στο θάνατο των ομήρων».

Οι υπογράφοντες κάλεσαν τους Ισραηλινούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους πριν τελειώσει ο χρόνος για τους 24 ομήρους που εκτιμάται ότι είναι ακόμα ζωντανοί στη Γάζα.

«Κάθε μέρα που περνάει θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο τη ζωή τους. Κάθε στιγμή δισταγμού είναι μια ντροπή».

Τις εβδομάδες που ακολούθησαν, παρόμοιες επιστολές εμφανίστηκαν από σχεδόν όλους τους κλάδους του στρατού, συμπεριλαμβανομένων ελίτ μονάδων μάχης και πληροφοριών, καθώς και από έναν αριθμό διακεκριμένων διοικητών.

Συνολικά, συγκεντρώθηκαν περισσότερες από 12.000 υπογραφές.

Μετά τις 7 Οκτωβρίου, εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί εφέδροι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, πρόθυμοι να υπηρετήσουν.

Τώρα, όμως, όλο και περισσότεροι αρνούνται, με αναφορές να υποδηλώνουν ότι η συμμετοχή των εφέδρων έχει μειωθεί στο 50-60%.

Για έναν στρατό που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους εφέδρους για να πολεμήσει τους πολέμους του, πρόκειται για μια κρίση που δεν έχει ξαναγίνει από τον πρώτο πόλεμο του Ισραήλ με τον Λίβανο το 1982.

Σε ένα καταπράσινο πάρκο της Ιερουσαλήμ, συνάντησα τον «Γιοάβ» (όνομα φανταστικό), έναν εθνοφρουρό του πεζικού που ζήτησε να μην αποκαλυφθεί η ταυτότητά του.

Ο Γιοάβ υπηρέτησε στη Γάζα το περασμένο καλοκαίρι, αλλά είπε ότι δεν θα το ξανακάνει.

«Είχα την αίσθηση ότι έπρεπε να πάω να βοηθήσω τους αδελφούς και τις αδελφές μου», μου είπε.

«Πίστευα ότι έκανα κάτι καλό. Περίπλοκο, αλλά καλό. Τώρα, όμως, δεν το βλέπω πια με τον ίδιο τρόπο».

Η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να συνεχίσει τον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, ενώ οι όμηροι κινδυνεύουν να πεθάνουν στα τούνελ της Γάζας, είναι λανθασμένη, σύμφωνα με τον Γιοάβ.

«Είμαστε πολύ ισχυροί και μπορούμε να νικήσουμε τη Χαμάς, αλλά δεν πρόκειται για το να νικήσουμε τη Χαμάς», είπε. «Πρόκειται για το να χάσουμε τη χώρα μας».

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γάζα, ο Γιοάβ μου είπε ότι προσπάθησε να είναι «ο καλύτερος ηθικός στρατιώτης που μπορεί να είναι ένας άνδρας».

Όμως, όσο περισσότερο συνεχίζεται ο πόλεμος, τόσο πιο δύσκολο είναι για το Ισραήλ να ισχυρίζεται, όπως συχνά κάνουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ότι ο στρατός του είναι ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο, σύμφωνα με τους επικριτές.

Σε πρόσφατη στήλη στην κεντροαριστερή εφημερίδα Haaretz, ο συνταξιούχος στρατηγός Αμιράμ Λεβίν είπε ότι ήρθε η ώρα οι στρατιώτες – ξεκινώντας από τους ανώτερους διοικητές – να σκεφτούν να παρακούσουν τις διαταγές.

«Ο κίνδυνος να εμπλακούν σε εγκλήματα πολέμου και να υποστούν ένα θανάσιμο πλήγμα οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις και το κοινωνικό μας ήθος», έγραψε, «καθιστά αδύνατο να παραμείνουμε αδρανείς».

Ορισμένοι επικριτές του Ισραήλ, μεταξύ των οποίων και εκείνοι που έχουν προσφύγει στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και στο Διεθνές Δικαστήριο, υποστηρίζουν ότι τα όρια έχουν ήδη ξεπεραστεί.

Ο Νετανιάχου επιτέθηκε στους διαδηλωτές, απορρίπτοντας τις ανησυχίες τους ως «προπαγανδιστικά ψέματα» που διαδίδονται από «μια μικρή ομάδα περιθωριακών στοιχείων – φωνακλάδες, αναρχικοί και αποξενωμένοι συνταξιούχοι, οι περισσότεροι από τους οποίους δεν έχουν υπηρετήσει για χρόνια».

Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι επιστολές διαμαρτυρίας αντικατοπτρίζουν μια αυξανόμενη πεποίθηση του κοινού: ότι η απελευθέρωση των υπολοίπων ομήρων πρέπει να προηγηθεί όλων των άλλων.

Στο Τελ Αβίβ, όπου για περισσότερο από ένα χρόνο γίνονται θορυβώδεις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, οι ομήροι κρατούν φωτογραφίες τους ψηλά, ενώ άλλοι διαδηλωτές κάθονται στο δρόμο, κρατώντας φωτογραφίες Παλαιστινίων παιδιών που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου.

Μέσα στη φασαρία που προκάλεσαν οι επιστολές, τέτοιες συναισθηματικές εκδηλώσεις φαίνεται να έχουν ταράξει τις αρχές.

Στις 20 Απριλίου, η αστυνομία ενημέρωσε εν συντομία τους διαδηλωτές ότι δεν θα επιτρέπονταν «φωτογραφίες παιδιών ή μωρών από τη Γάζα», καθώς και αφίσες με τις λέξεις «γενοκτονία» ή «εθνοκάθαρση».

Μετά τις εκφράσεις οργής των διοργανωτών, η αστυνομία υποχώρησε γρήγορα.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός συνεχίζει να μιλά για την αποφασιστικότητά του να νικήσει τη Χαμάς.

Ο Νετανιάχου επιμένει ότι η στρατιωτική πίεση είναι ο μόνος τρόπος για να επιστρέψουν οι όμηροι.

Πηγή BBC

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας