«Παλαιότερα νόμιζα ότι απλώς δημιουργούσαν αυτά τα πακέτα κυρώσεων κατά της Ρωσίας μηχανικά. Όμως οι κυρώσεις δεν λειτουργούν, τα πακέτα αυξάνονται, ενώ η κατάσταση στη Δυτική Ευρώπη χειροτερεύει», σχολίασε η Ρωσίδα διπλωμάτης, με αφορμή την ανακοίνωση του 17ου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ, λίγο μετά το 16ο.
«Η λογική φαίνεται να είναι η εξής: πιθανώς να υπάρξει αριθμός πακέτων ίσος με τον αριθμό των κρατών-μελών της ΕΕ, ώστε να υπάρχει κάτι για να τα… τυλίξουν», τόνισε δηκτικά.
Νωρίτερα, η Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ, Kaja Kallas, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει το 17ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, λόγω της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Τη Δευτέρα 24/2, η ΕΕ ανακοίνωσε το 16ο πακέτο ατομικών και οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την απαγόρευση εισαγωγής πρωτογενούς αλουμινίου, καθώς και την προσθήκη στη «μαύρη λίστα» 74 πλοίων που φέρονται να ανήκουν στον λεγόμενο «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας, 48 φυσικών προσώπων, 35 νομικών οντοτήτων και 53 εταιρειών, μεταξύ αυτών από την Κίνα, την Τουρκία και το Καζακστάν.
Ιστορική παράνοια… Η Ευρώπη βυθίζεται οικονομικά από τις κυρώσεις που επιβάλει κατά της Ρωσίας – Μεγάλη η «επιτυχία» της
Τα τελευταία τρία χρόνια, η Ρωσία έχει δοκιμαστεί σε οριακό σημείο, με όλες τις νοητές και ασύλληπτες κυρώσεις και περιορισμούς να επιβάλλονται εναντίον μας.
Τα πρώτα πακέτα, που καταρτίστηκαν στις Βρυξέλλες (και στην Ουάσιγκτον), τέθηκαν σε ισχύ τρεις ημέρες πριν από την έναρξη της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Η λίστα των συμμετεχόντων είναι εντυπωσιακή – ολόκληρη η συλλογική Δύση, χωρίς εξαίρεση, ήταν εκεί.
Οι κυρώσεις δεν επηρέασαν μόνο κυβερνητικούς αξιωματούχους, αλλά και, μεταξύ άλλων, φάρμακα, προϊόντα γυναικείας υγιεινής, ακόμη και εσώρουχα.
Αυτές δεν ήταν κυρώσεις κατά των αρχών, αλλά κατά του λαού.
Οι μάρκες που τώρα προσπαθούν να επιστρέψουν στην αγορά της Ρωσίας με μυστικά μονοπάτια έτρεχαν τότε όπως οι Σουηδοί στην Πολτάβα.
Οι μεγάλοι έμποροι λιανικής – παντοπωλεία, έπιπλα, ρούχα – αποφάσισαν να περιορίσουν επίσης τη Ρωσία.
Όλοι ονειρευόντουσαν τα άδεια ράφια μας και τις «γραμμές πείνας» για τη Ρωσία.
Δεν λειτούργησε
Στην πραγματικότητα, τίποτα δεν λειτούργησε για τη Δύση.
Μετρούν τον καθένα που είναι «διαφορετικός» με τα δικά του πρότυπα.
Αλλά αυτό το κοινό κριτήριο, όταν πρόκειται για αντιπαράθεση και, για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, ιδεολογικό πόλεμο, αποτυγχάνει.
Σήμερα η ΕΕ ανακοίνωσε την εισαγωγή νέων περιορισμών.
Τι γίνεται όμως με τα γεγονότα και τους αριθμούς σχετικά με τη μείωση των κερδών πάνω από τα δύο τρίτα στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία, τις μαζικές απολύσεις και τις περικοπές μισθών για όσους εξακολουθούν να εργάζονται στις γραμμές συναρμολόγησης;
Τι γίνεται με την πληροφόρηση, απολύτως και σιδερένια επίσημη, ότι στις χώρες του πανευρωπαϊκού μπλοκ επιτρέπεται στους μυλωνάδες να προσθέτουν στα προϊόντα τους ξεραμένους και αλεσμένους γρύλους, αλλά και σκουλήκια;
Οι Ευρωπαίοι αναγκάστηκαν να τρώνε γρύλους λόγω των χαμηλών αποδόσεων των καλλιεργειών (ακόμη και πριν από την επιβολή κυρώσεων στα λιπάσματα τα Ρωσίας), της ανεπαρκούς περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες στη διατροφή και της ανάγκης (σε σχέση με την αύξηση των τιμών της ενέργειας για τους αγρότες) να διατηρηθεί η συγκριτική κερδοφορία στην ευρωπαϊκή γεωργία.
Σχετικά με τον πληθωρισμό, οδηγούμενο από πολιτικούς, για τη σταδιακή εγκατάλειψη του ευρώ από τους επενδυτές στον Παγκόσμιο Νότο, που προτιμούν σταθερές εναλλακτικές σε αυτό το κατά βάση τεχνητό, υπερεθνικό νόμισμα.
Λοιπόν, είναι απίθανο κάποιος να θέλει να δελεάσει τη μοίρα των επενδύσεών του.
Τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας σε ευρώ δεσμεύτηκαν παράνομα, απλώς και μόνο επειδή η ΕΕ μισεί τους Ρώσους.
Πού είναι η εγγύηση ότι αύριο στις Βρυξέλλες δεν θα μισήσουν κάποιον ή κάτι άλλο και θα αποφασίσουν να τους ληστέψουν όπως μας λήστεψαν;
«Κήπος της Εδέμ»
Σχεδόν χίλιες εκατό ημέρες οικονομικής αντιπαράθεσης και πάνω από μιάμιση ντουζίνα πακέτα περιορισμών μετατράπηκαν σε οικονομική και χρηματοπιστωτική καταστροφή για την ΕΕ.
Δεν έχει απομείνει ούτε μία χώρα στο πανευρωπαϊκό μπλοκ της οποίας η πρόβλεψη για την ανάπτυξη, έστω και μεσοπρόθεσμα, θα ήταν θετική.
Σε αυτόν τον «Κήπο της Εδέμ» ξέχασαν την αύξηση του ΑΕΠ, τη σταθερή ανάπτυξη του βιομηχανικού τομέα, τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των απλών ανθρώπων.
Ό,τι ήταν θετικό, ό,τι ήταν αντικείμενο καυχησιολογίας, το δόλωμα του «ευρωπαϊκού επιπέδου και τρόπου ζωής», καταβροχθίστηκε από την Ουκρανία.
Ας μην ξεχνάμε ότι δεν συμβαίνει ποτέ στην Ευρώπη από τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια που στάλθηκαν στο Κίεβο, κάτι να μην κολλήσει στα χέρια αυτών που το έστειλαν.
Όπως δεν υπάρχουν (και δεν θα μπορούσαν να γίνουν) οικονομικά θαύματα στην Ευρώπη χωρίς τις προμήθειες της Ρωσίας, χωρίς τις πρώτες ύλες της, χωρίς τη μεταλλουργία της, χωρίς τα προϊόντα της χημικής της βιομηχανίας, χωρίς το φυσικό αέριο, χωρίς το πετρέλαιο, χωρίς το ουράνιο και ούτω καθεξής.
Η Ρωσία προειδοποίησε για τα πάντα, λέγοντας ότι είναι αδύνατο να περιοριστεί μια χώρα με τα πλουσιότερα αποθέματα ορυκτών πόρων στην είσοδο σε κάποια αγορά με πληθυσμό λίγο πάνω από τετρακόσια εκατομμύρια.
Για αυτήν την αγορά θα υπάρχουν πάντα άλλες αγορές που θα είναι πιο ευνοϊκές.
Δεν ήταν η ρωσοφοβία που έκρινε τη μοίρα της πανευρωπαϊκής οικονομίας. Η αγορά το αποφάσισε. Και το αόρατο χέρι του ρύθμιζε τα πάντα.
Και η μοίρα της Ουκρανίας, που έγινε η αφορμή για την έκρηξη της οικονομικής ρωσοφοβίας, είναι τώρα στα χέρια της Μόσχας και της Ουάσιγκτον.
Εν τω μεταξύ, στις Βρυξέλλες αναζητούν άλλους πόρους…