Η αστυνομία της Νότιας Χερσόνησου της Ισλανδίας κάλεσε τους πολίτες του Γκρίνταβικ, μία μικρή πόλη στα νοτιοδυτικά παράλια της χώρας, να εκκενωθεί λόγω μιας ηφαιστειακής έκρηξης που ξεκίνησε στα βόρεια.
«Θέλουμε να ζητήσουμε από τους οδηγούς να μην μπλοκάρουν δρόμους και να δημιουργήσουν περιττούς κινδύνους! Κρατήστε τους δρόμους ανοιχτούς, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να απομακρυνθούν», αναφέρει σε ανακοίνωση της η αστυνομία, καθώς η ρωγμή του ηφαιστείου έχει ξεπεράσει τα 3 χλμ και πλησιάζει προς την πόλη.
Το ηφαίστειο στη νοτιοδυτική Ισλανδία που άρχισε να εκρήγνυται τη Δευτέρα δημιούργησε «συντριβάνια» λάβας ύψους έως και 100 μέτρων, ενώ η λάμψη της έκρηξης ήταν ορατή μέχρι και το κέντρο της πρωτεύουσας, το Ρέικιαβικ.
Η τοποθεσία της ρωγμής ενέχει κίνδυνο για τον κοντινό γεωθερμικό σταθμό Svartsengi και την πόλη Γκρίνταβικ, η οποία άρχισε να εκκενώνεται από τον περασμένο μήνα λόγω της αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας.
«Εξετάζουμε το χειρότερο σενάριο», δήλωσε ο Thorvaldur Thordarson, ηφαιστειολόγος στην Ισλανδία. «Η έκρηξη φαίνεται μεγάλη και μόλις δύο χιλιόμετρα από τις μεγάλες υποδομές».
Χιλιάδες σεισμοί είχαν σημειωθεί στην Ισλανδία από τα τέλη Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Ισλανδική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Τον Νοέμβριο, με κατεστραμμένα σπίτια και δρόμους, οι αρχές κήρυξαν κατάσταση έκτακτης ανάγκης και εκκένωσαν το Γκρίνταβικ, μια πόλη με περισσότερους από 3.000 κατοίκους κοντά στο ηφαίστειο.
Μόλις τα τελευταία δύο χρόνια, υπήρξαν τρεις εκρήξεις στη χερσόνησο Reykjanes, την πιο πυκνοκατοικημένη γωνιά της Ισλανδίας. Όταν το Γκρίνταβικ διατάχθηκε να εκκενωθεί στις 11 Νοεμβρίου, οι αρχές ανέφεραν σε δήλωση ότι η χώρα ήταν «προετοιμασμένη για τέτοια γεγονότα».
«Η Ισλανδία διαθέτει ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα ετοιμότητας ηφαιστείων στον κόσμο», αναφέρουν.
Οι αρχές ανέβασαν τον αεροπορικό συναγερμό σε πορτοκαλί, επειδή μια ηφαιστειακή έκρηξη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τα αεροσκάφη που πετούν στον Βόρειο Ατλαντικό εάν εκτοξευθεί τέφρα στον ουρανό.
Οι Ηφαιστειακές εκρήξεις δεν είναι ασυνήθιστες στην Ισλανδία, η οποία έχει λιγότερους από 400.000 κατοίκους και περίπου 130 ηφαίστεια.
Η χώρα απλώνεται σε δύο τεκτονικές πλάκες, οι οποίες χωρίζονται από μια υποθαλάσσια οροσειρά που εκπέμπει λάβα ή μάγμα.
Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα δεν έχει επηρεάσει ένα από τα πιο γνωστά ηφαίστεια της Ισλανδίας, το Κάτλα, το οποίο έχει εκραγεί πέντε φορές από το 1721, σε διαστήματα που κυμαίνονται από 34 έως 78 χρόνια. Η τελευταία μεγάλη έκρηξη ήταν το 1918.