Ιράν-«Υπόγεια πυρηνική δοκιμή» ή σεισμός 4,1 Ρίχτερ σε έρημο της χώρας ;

301

Μια σεισμική δόνηση 4 με 4,5 βαθμούς της κλιμακας Ρίχτερ σε ερημική τοποθεσία του βορείου  Ιράν έχει προκαλέσει αναστάτωση, καθώς πολλοί διαδίδουν ότι το γεωλογικό φαινόμενο  «ίσως συνδέεται με κάποια πυρηνική δοκιμή του Ιράν» σε μία φημολογία που σαφώς συνδέεται και με το επικείμενο κτύπημα του Ισραήλ.

Το Ισραήλ επανειλημμένα όταν προτίθεται να κτυπήσει το Ιράν, διασπείρει φήμες για «ενεργό πυρηνικό πρόγραμμα» που όμως δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.

Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε το βράδυ της 5ης Οκτωβρίου και ήταν μεταξύ 4,1 και 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτε. Η τοποθεσία που σημειώθηκε η δόνηση είναι η έρημος Dasht-e Kavir μια μεγάλη έρημος που βρίσκεται στη μέση του  ιρανικού οροπεδίου. Είναι περίπου 800 χιλιόμετρα σε μήκος και 320 χιλιόμετρα σε πλάτος με συνολική έκταση περίπου 77.600 τ.χλμ. καθιστώντας την την 24η μεγαλύτερη έρημο στον κόσμο.

Η έρημος εκτείνεται από την οροσειρά Alborz στα βορειοδυτικά έως το Dasht-e Lut στα νοτιοανατολικά.

Αν και το Ιράν έχει κτυπηθεί πολλές φορές από σεισμούς και μάλιστα μεγάλους και καταστροφικούς η συγκεκριμένη περιοχή δεν έχει πλούσιο ιστορικό σεισμικών δονήσεων και έτσι η φημολογία για την δόνηση αυτή με το σε εξέλιξη πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

 

 

 

 

 

 

Για την ώρα η μόνη χώρα που επιβεβαιωμένα έχει πυρηνικά στην περιοχή είναι το Ισραήλ.

Πάντως, μια μεγάλη πυρηνική έκρηξη μπορεί να προκαλέσει σεισμικά κύματα ισοδύναμα με αρκετά μεγάλο σεισμό. Για παράδειγμα, η μεγαλύτερη υπόγεια πυρηνική δοκιμή που έγινε ποτέ, η δοκιμή «Cannikin» το 1971, στην Αλάσκα είχε απόδοση 5 μεγατόνων και παρήγαγε σεισμικά κύματα ισοδύναμα με σεισμό μεγέθους 5,9 Ρίχτερ!

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η σχέση μεταξύ απόδοσης και μεγέθους είναι πολύπλοκη και μπορεί να επηρεαστεί από παράγοντες όπως το βάθος της έκρηξης και οι ιδιότητες του γύρω βράχου.

Longshot (1965). Η  δοκιμή είχε απόδοση 1 μεγατόνων και σεισμό με μέγεθος 5,3 Ρίχτερ.

Πρόγραμμα Πυρηνικών Εκρήξεων (1971-1989, Σοβιετική Ένωση): Αυτό το πρόγραμμα διεξήγαγε μια σειρά υπόγειων πυρηνικών δοκιμών. Το μεγαλύτερο από αυτά, το CHARGING, είχε απόδοση 1,2 μεγατόνων και μέγεθος κλίμακας Ρίχτερ 5,2.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας