«Με αυτή την ξεδιάντροπη ομολογία, το ισραηλινό καθεστώς ομολόγησε ανοικτά την ευθύνη του για αυτό το ειδεχθές έγκλημα», ανέφερε ο Ιρανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη
Η διπλωματία του Ιράν κατήγγειλε χθες Τρίτη εκ νέου το «ειδεχθές έγκλημα» μετά την παραδοχή του Ισραήλ μια ημέρα νωρίτερα πως προχώρησε στην εξόντωση του πρώην ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στα τέλη Ιουλίου στην Τεχεράνη, κάνοντας λόγο περί «ξεδιάντροπης ομολογίας».
«Με αυτή την ξεδιάντροπη ομολογία, το ισραηλινό καθεστώς ομολόγησε ανοικτά την ευθύνη του για αυτό το ειδεχθές έγκλημα», ανέφερε ο Ιρανός πρέσβης στα Ηνωμένα Έθνη, ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, σε επιστολή του προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, που δημοσιοποιήθηκε παράλληλα από τις υπηρεσίες του μέσω X.
Τη Δευτέρα, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Ισραέλ Κατς αναγνώρισε δημόσια πως η χώρα του σκότωσε τον γενικό γραμματέα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Το Ιράν και η Χαμάς είχαν εξαρχής αποδώσει τη δολοφονία του Παλαιστίνιου πρώην πρωθυπουργού —κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τεχεράνη, λίγες ώρες αφού παραβρέθηκε στην ορκωμοσία του Ιρανού προέδρου Μαχμούντ Πεζεσκιάν— στο Ισραήλ, το οποίο μέχρι προχθές δεν είχε κάνει επισήμως κανένα σχόλιο.
Σε αντίποινα για τους θανάτους του Ισμαήλ Χανίγια και του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη του λιβανικού κινήματος Χεζμπολάχ, συμμάχου του Ιράν, σε ισραηλινό βομβαρδισμό στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο, η Ισλαμική Δημοκρατία εξαπέλυσε την 1η Οκτωβρίου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.
Κατά τον Ιρανό μόνιμο αντιπρόσωπο στον ΟΗΕ, η αναγνώριση από το Ισραήλ ότι εξόντωσε τον Ισμαήλ Χανίγια δείχνει πως τα στρατιωτικά αντίποινα της 1ης Οκτωβρίου ήταν «θεμιτά και νόμιμα» και ότι η Τεχεράνη έχει δίκιο που θεωρεί πως «το τρομοκρατικό καθεστώς του Ισραήλ παραμένει η πιο σοβαρή απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο».
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις σκότωσαν επίσης τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια μάχης στη Γάζα τον διάδοχο του Ισμαήλ Χανίγια, τον Γιαχία Σινουάρ, που θεωρείτο ο εγκέφαλος της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ.
Στις ευρείας κλίμακας ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις αντιποίνων στον παλαιστινιακό θύλακα έκτοτε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 45.338 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με δεδομένα του υπουργείου Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, που χαρακτηρίζονται αξιόπιστα από τον ΟΗΕ.