Ιράν, Β. Κορέα: Νέα οπλικά συστήματα

872

Ιράν: Νέοι τύποι Drone, πυραύλου

Σε μια ισχυρή επίδειξη στρατιωτικής ισχύος, το Ιράν αποκάλυψε μια εκπληκτική σειρά βαλλιστικών πυραύλων και ένα υπερσύγχρονο drone καμικάζι κατά την τελετή έναρξης της Εβδομάδας Ιεράς Άμυνας.

Το Σάββατο, 21 Σεπτεμβρίου, το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC) παρέλασε 23 τύπους προηγμένων βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων αξιοσημείωτων μοντέλων όπως οι Kheibar Shekan, Fatah, Haj Qasem, Qadr H, Emad, Khorramshahr, Sejil και ο νέος πύραυλος Τζιχάντ. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο πύραυλος Τζιχάντ είναι ένα βαλλιστικό όπλο υγρού καυσίμου επόμενης γενιάς, ικανό να διανύσει έως και 1.000 χιλιόμετρα και διαθέτει αποσπώμενη κεφαλή υψηλής εκρηκτικότητας.

Επιπλέον, οι εορτασμοί σηματοδότησαν το ντεμπούτο του Shahed-136B, της τελευταίας εξέλιξης του ιρανικού drone καμικάζι Shahed-136. Αυτό το drone μπορεί να υπερηφανεύεται για μια εντυπωσιακή επιχειρησιακή εμβέλεια άνω των 4.000 χιλιομέτρων και έχει σχεδιαστεί με φτερά τύπου δέλτα. Φέρει κεφαλή 50 κιλών και λειτουργεί με εμβολοφόρο κινητήρα Ιρανικής κατασκευής, φτάνοντας ταχύτητες περίπου 200 χιλιομέτρων την ώρα.

Το Shahed 136B αποτελεί εξέλιξη του Shahed 136 που έχει αποδείξει την αξία του σε πραγματικές συνθήκες μάχης. Το Ρωσικό Geran-2 θεωρείται ότι παράγεται με βάση συμφωνία μεταφοράς τεχνογνωσίας από το Ιράν και ότι είναι πανομοιότυπο με το Shahed-136, το οποίο έχει επίσης χρησιμοποιηθεί με επιτυχία περισσότερες της μίας φορές από τη Λιβανέζικη Χεζμπολλάχ για να πλήξει συστήματα αεράμυνας τύπου patriot του κατοχικού μορφώματος του Ισραήλ. Η νέα έκδοση του μη επανδρωμένου αεροσκάφους έχει βελτιωμένο βεληνεκές και κινητήρα, ενώ ενδέχεται να έχει και βελτιωμένα ηλεκτρονικά συστήματα. Είναι πολύ πιθανό στο επόμενο διάστημα να το δούμε να επιχειρεί είτε ενάντια σε στόχους του κατοχικού μορφώματος, είτε των νεοναζί της πρώην Ουκρανίας.

Το δεύτερο όπλο που πρωτοπαρουσιάστηκε στην παρέλαση του Σαββάτου είναι ο πύραυλος Τζιχάντ: ο νεώτερος βαλλιστικός πύραυλος υγρού καυσίμου της Αεροδιαστημικής Δύναμης του IRGC (σώματος των φρουρών της Ισλαμικής επανάστασης). Με αποσπώμενη κεφαλή με υψηλή εκρηκτικότητα, έχει βεληνεκές 1000 km. Ο πύραυλος “Τζιχάντ” έρχεται να συμπληρώσει την ήδη πολύ εξελιγμένη σειρά πυραύλων που παράγει η Ισλαμική Δημοκρατία.

Βόρεια Κορέα: Νέος βαλλιστικός πύραυλος με κεφαλή 4.5 τόννων!

Την ίδια μέρα, το Σάββατο 21/9, η Βόρεια Κορέα παρουσίασε ένα νέο παράγωγο του βαλλιστικού πυραύλου Hwasong 11a (γνωστού στη δύση με την επωνυμία KN-23) με διευρυμένη κεφαλή 4500 κιλών – μία από τις μεγαλύτερες κεφαλές που έχουν ενσωματωθεί ποτέ σε βαλλιστικό πύραυλο. Ο πύραυλος εκτοξεύτηκε στις 18 Σεπτεμβρίου ως απάντηση σε μια «σοβαρή απειλή από εξωτερικές δυνάμεις», σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους, με την εκτόξευση να πραγματοποιείται στην ανατολική ακτή της χώρας. Ο πρόεδρος του κυβερνώντος Εργατικού Κόμματος της Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν επέβλεψε προσωπικά τη δοκιμή και ανέφερε σχετικά με τη διεξαγωγή της: «Τέτοιες δοκιμές και η σταθερή βελτίωση της απόδοσης των όπλων και του εξοπλισμού μέσω αυτών σχετίζονται άμεσα με τη σοβαρή απειλή από εξωτερικές δυνάμεις προς το κρατικό περιβάλλον ασφαλείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κορέας». «Μόνο όταν έχουμε ισχυρή ισχύ, μπορούμε να περιορίσουμε και να αποτρέψουμε τη στρατηγική εσφαλμένη εκτίμηση των εχθρών», πρόσθεσε ο πρόεδρος, τονίζοντας την ανάγκη για συνεχή εκσυγχρονισμό του πυραυλικού οπλοστασίου. Ο πύραυλος, που ονομάστηκε τοπικά Hwasong-11-Da-4.5, έχει δοκιμαστεί, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, μια φορά την 1η Ιουλίου. Ενώ ο προκάτοχός του είχε εμβέλεια 700 χιλιόμετρα, λέγεται ότι η νέα έκδοση μπορεί να πλήξει στόχους σε μέγιστη απόσταση περίπου 350 χιλιόμετρα μακριά. Από την άλλη μεριά, ενώ η αρχική έκδοση του Hwasong-11 έφερε κεφαλή 500 χιλιογράμμων, η νέα έκδοση έχει αυξήσει το βάρος της κεφαλής κατά 9 φορές!!!

 

Το μέγεθος της νέας κεφαλής της επιτρέπει να επιφέρει πλήγματα που θα απαιτούσαν ολόκληρη ομοβροντία πυραύλων. Τα 500 κιλά θεωρούνται τυπικό ωφέλιμο φορτίο για συστήματα βαλλιστικών πυραύλων όπως το βορειοκορεατικό Hwasong-6 ή το ρωσικό Iskander-M. Αυτό το ωφέλιμο φορτίο θα επιτρέψει στο νέο πυραυλικό σύστημα να χτυπήσει βαριά οχυροωμένους στόχους και θα το βελτιστοποιήσει για επιθέσεις σε συγκεντρώσεις εχθρικών δυνάμεων. Η Ρωσία από τις αρχές του 2024 έχει κάνει ολοένα και μεγαλύτερη χρήση υπερ-βομβών που μεταφέρουν ωφέλιμα φορτία μέχρι 3000 κιλών με μεγάλη αποτελεσματικότητα κατά των ουκρανικών δυνάμεων, αν και αυτές πρέπει να ριφθούν από αεροσκάφη που να πετάνε μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον στόχο. Η ικανότητα του νέου βορειοκορεατικού πυραύλου να πλήττει στόχους με 50 τοις εκατό μεγαλύτερο ωφέλιμο φορτίο, και να το κάνει με μία αξιοπρεπέστατη για τακτικό βαλλιστικό πύραυλο εμβέλεια, έχει σημαντικές επιπτώσεις για τους πιθανούς αντιπάλους της χώρας, δηλαδή τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Κορέα και τους συμμάχους τους του δυτικού μπλοκ. Δεν είναι γνωστό ότι υπάρχει αντίστοιχο με το Hwasong-11-Da-4.5 πουθενά στον κόσμο, με το υψηλό ωφέλιμο φορτίο του πυραύλου να του επιτρέπει δυνητικά να διατεθεί στην αγορά για εξαγωγή στη Ρωσία. Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας φέρεται να είναι – τουλάχιστον σύμφωνα με ισχυρισμούς των ΗΠΑ και των υποτελών τους χωρών, από τα τέλη του 2023 ο κύριος πελάτης για μια σειρά βορειοκορεατικών τύπων τακτικών βαλλιστικών πυραύλων, συμπεριλαμβανομένων των KN-23B και KN-24.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας