Σε συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των κεντρικών τραπεζών της Ρωσίας και του Ιράν, ολοκληρώθηκε η συμφωνία για την εγκατάλειψη της χρήσης του δολαρίου στις συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών. Εφεξής οι συναλλαγές θα γίνονται με χρήση των εθνικών νομισμάτων των δύο χωρών: Του Ιρανικού ριάλ και του Ρωσικού ρουβλιού.
Το Ιράν και η Ρωσία ανακοίνωσαν για πρώτη φορά σχέδιο διεξαγωγής των μεταξύ τους συναλλαγών σε ριάλ και ρούβλια τον Ιούλιο του 2022. Τον Ιούλιο που μας πέρασε, ο Ιρανός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί κάλεσε σε εγκατάλειψη του δολαρίου στο διεθνές εμπόριο λέγοντας ότι το δολάριο χρησιμοποιείται σαν εργαλείο δυτικής ηγεμονίας.
* * *
Η σταδιακή απεξάρτηση όλο και περισσοτέρων χωρών από το δολάριο θα καταστήσει δυνατή τη μείωση του ποσοστού των δολαρίων στα αποθέματα συναλλάγματος διαφόρων χωρών. Αυτή είναι μία κίνηση απαραίτητη, τόσο από πολιτική όσο και από οικονομική άποψη.
Πολιτικά επειδή οι χώρες που κρατούν δολάρια ενισχύουν με αυτό τον τρόπο την οικονομία των ΗΠΑ που μπορούν να παίρνουν προϊόντα ανθρώπινου μόχθου δίνοντας τυπωμένα χαρτάκια με όλο και λιγότερο αντίκρυσμα. Και ενίσχυση της οικονομίας των ΗΠΑ σημαίνει ενίσχυση της διεθνούς ισχύος τους σε βάρος, τελικά, και των χωρών αυτών.
Οικονομικά επειδή η παραγωγική δύναμη των ΗΠΑ έχει εδώ και χρόνια πάρει την κατιούσα. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ανταλλακτική δύναμη του δολαρίου (και του εξαρτημένου από αυτό ευρώ) συνεχώς μειώνεται. Όποιος λοιπόν κρατάει αποθέματα δολαρίων είναι καταδικασμένος, όταν τα χρησιμοποιήσει να αγοράσει πολύ λιγότερα εμπορεύματα από αυτά που είχε δώσει για να τα αποκτήσει.
* * *
Υπενθυμίζουμε ότι τον Ιούλιο του 2023, το Ιράν έγινε πλήρες μέλος και του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης, ενός πολιτικού, οικονομικού και αμυντικού οργανισμού στον οποίο συμμετέχουν επίσης η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, το Πακιστάν και άλλες μικρότερες χώρες.
Την εβδομάδα που μας πέρασε, η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση, της οποίας ηγείται η Ρωσία, υπέγραψε πλήρη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την Ισλαμική Δημοκρατία.
Εχθές δε (Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2024) το Ιράν και άλλες 4 χώρες (Αίγυπτος, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Αιθιοπία) έγιναν πλήρη μέλη των BRICS ανεβάζοντας τον αριθμό των μελών τους από 5 σε 10.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Ιράν από το 2019 έως το 2022 σχεδόν τριπλασιάστικαν από 1.6 δις δολάρια σε 4.6 δις.