Ιράν: Πρώτα δείγματα γραφής του νεοεκλεγμένου προέδρου Πεζεσκιάν

930

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν εξελέγη νέος πρόεδρος του Ιράν στις επαναληπτικές εκλογές της 5ης Ιουλίου, που έγιναν πρόωρα λόγω του δυστυχήματος στο οποίο έχασε τη ζωή του ο προηγούμενος πρόεδρος, Ραϊσί, ο υπουργός εξωτερικών Αμίρ Αμπντολαχιάν και άλλοι αξιωματούχοι.Παρότι δεν έχει αναλάβει ακόμη τα καθήκοντά του, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας έχει ήδη δώσει δείγματα γραφής για την πολιτική που θα ακολουθήσει στη διεθνή αρένα.

Ο Πεζεσκιάν κέρδισε τις εκλογές στη βάση μιας πλατφόρμας μεταρρυθμίσεων. Για τους δυτικούς, ο όρος “μεταρρυθμιστής”, στο πλαίσιο της Ιρανικής πολιτικής σκηνής, μπορεί και να υπονοεί φιλοδυτική κατεύθυνση. Επόμενο ήταν λοιπόν, να αναθαρρήσουν κάποιοι δυτικοί αναλυτές, ελπίζοντας ότι η εκλογή του Πεζεσκιάν θα μπορούσε να αδυνατίσει, σε κάποιο βαθμό τη στίριξη της Ισλαμικής Δημοκρατίας προς τα απελευθερωτικά-αντιστασιακά κινήματα του Αραβικού κόσμου – Χεζμπολλάχ στο Λίβανο, αντιστασιακές οργανώσεις στην Παλαιστίνη, Ανσάρ Άλλαχ (“Χούθι”) στην Υεμένη, αντιστασιακές οργανώσεις στο Ιράκ. Για παράδειγμα το Newsweek, μετά την ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων, έγραψε ότι η νίκη του Πεζεσκιάν “έγινε δεκτή με συγκρατημένη αισιοδοξία διεθνώς για το τι μπορεί να σημαίνει για τους τεταμένους δεσμούς της Τεχεράνης με τη Δύση”.

Οι Ιρανοί, βέβαια, που ψήφισαν τον Πεζεσκιάν, δε βασίστηκαν στη “σφραγίδα” του μεταρρυθμιστή. Η πολιτεία του νεοεκλεγέντος προέδρου είναι γνωστή στη χώρα του, καθώς έχει μακριά πορεία, τόσο ως υπουργός υγείας (4 χρόνια – ο Πεζεσκιάν είναι καρδιοχειρουργός) όσο και ως βουλευτής (5 θητείες, μία ως αντιπρόεδρος της βουλής).

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος αναλαμβάνει καθήκοντα στις 28 Ιουλίου. Δεν περίμενε όμως την ανάληψη των καθηκόντων του για να δώσει δείγματα γραφής. Πριν ακόμη τη δημοσίευση του άρθρου του “Το μήνυμά μου στο νέο κόσμο”, το οποίο δημοσιεύσαμε και στην Ίσκρα, στρώθηκε στη δουλειά. Όσοι έχουν παρακολουθήσει τις πρώτες κινήσεις και δηλώσεις του έχουν ήδη καταλάβει ότι οι όποιες ελπίδες δυτικών αναλυτών μάλλον φρούδες θα αποδειχτούν – και ότι όσοι βρίσκονται στο στρατόπεδο των απελευθερωτικών κινημάτων δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν από την αλλαγή φρουράς στην Ιρανική Κυβέρνηση.

  • 8 /7/2024: Επιστολή του Πεζεσκιάν στο Σαγέντ Νασράλλα, ηγέτη της Λιβανέζικης αντίστασης.

Από τους πρώτους ξένους ηγέτες – ίσως ο πρώτος – με τους οποίους επικοινώνησε ο νεοεκλεγείς πρόεδρος, δύο μόνον ημέρες μετά την εκλογή του (αν υπολογίσουμε ότι τα τελικά αποτελέσματα βγήκαν την επόμενη των εκλογών, δεν ήταν κάποιος ηγέτης κράτους αλλά ηγέτης αντιστασιακού κινήματος: ο Σαγέντ Χασάν Νασράλλα, ηγέτης της Χεζμπολλάχ. Στην επιστολή του προς τον Νασράλλα ο νεοεκλεγείς πρόεδρος έγραψε μεταξύ άλλων ότι το Ιράν θα συνεχίσει να υποστηρίζει με σθένος τον άξονα της αντίστασης.

«Η Ισλαμική Δημοκρατία πάντα υποστήριζε την αντίσταση ενάντια στο παράνομο σιωνιστικό καθεστώς», είπε ο Πεζεσκιάν, προσθέτοντας ότι «Η υποστήριξη στην αντίσταση έχει ρίζες στις θεμελιώδεις πολιτικές της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, στα ιδανικά του αείμνηστου Ιμάμη Χομεϊνί και στις κατευθυντήριες γραμμές του Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης και θα συνεχιστεί με σθένος».

«Είμαι βέβαιος ότι τα κινήματα αντίστασης στην περιοχή δεν θα επιτρέψουν στο [σιωνιστικό] καθεστώς να συνεχίσει τις πολεμοχαρείς και εγκληματικές πολιτικές του εναντίον του καταπιεσμένου λαού της Παλαιστίνης και άλλων εθνών της περιοχής», είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν.

Στο τέλος της επιστολής του, ο Πεζεσκιάν ευχαρίστησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ για τα συγχαρητήριά του για τη νίκη του (Πεζεσκιάν) στις εκλογές του Ιράν, ευχόμενος περαιτέρω ευημερία και πρόοδο στους Λιβανέζους Μουτζαχεντίν.

  • 8 /7/2024: Τηλεφωνική συνομιλία του Πεζεσκιάν με το Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για να τονίσουν τη συνέχιση των επαφών και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε σε ανακοίνωσή του ότι και οι δύο πρόεδροι του Ιράν και της Ρωσίας εξέφρασαν την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν στενά για την ανάπτυξη αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τοπικά ιρανικά μέσα ενημέρωσης, ο Πούτιν τηλεφώνησε στον εκλεγμένο πρόεδρο του Ιράν και τον συνεχάρη ξανά για τη νίκη του στις εκλογές του Ιράν.

Δηλώνοντας ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Ρωσίας βρίσκονται στο αποκορύφωμά τους, ο Πρόεδρος της Ρωσίας εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι σχέσεις θα συνεχιστούν κατά την προεδρία του Πεζεσκιάν και με την εφαρμογή των συμφωνιών που επετεύχθησαν μεταξύ των δύο χωρών επί του αείμνηστου προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στην διευρυνόμενη συνεργασία μεταξύ Ιράν και Ρωσίας, ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών, τονίζοντας την ετοιμότητα της Ρωσίας να υπογράψει μια συνολική συμφωνία συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο περιθώριο της συνάντησης BRICS στο ρωσικό Καζάν. Ο Ρώσος πρόεδρος κάλεσε τον Πεζεσκιάν να συμμετάσχει στη συνάντηση του Καζάν.

Εκφράζοντας ευγνωμοσύνη για το θερμό και φιλικό συγχαρητήριο μήνυμα του Ρώσου Προέδρου, ο Πεζεσκιάν, από την πλευρά του, είπε ότι «Δίνουμε μεγάλη σημασία στις σχέσεις με τη φίλη και γειτονική χώρα Ρωσία και αναμφίβολα θα ενισχύσουμε αυτές τις σχέσεις».

  • 9/7/2024: Τηλεφωνική συνομιλία του Πεζεσκιάν με το Σύριο πρόεδρο Άσαντ.

Κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας συζητήθηκαν και ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών και τον ορίζοντα διεύρυνσης και σύσφιξης των σχέσεων σε όλους τους τομείς.

Ο Σύρος πρόεδρος, από την πλευρά του, τόνισε ότι οι φιλικές σχέσεις μεταξύ Τεχεράνης και Δαμασκού βασίζονται στην αμοιβαία πίστη και αρχές και αντλούν τη σημασία τους από την αντίσταση ενάντια στη Δυτική ηγεμονία σε μια ταραγμένη περιοχή που έχει γίνει στόχος της αποικιακής απληστίας ιστορικά.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν, με τη σειρά του, τόνισε τη στήριξη της χώρας του στη Συρία και την αντίσταση, την ενίσχυση των διμερών σχέσεων και την εφαρμογή των συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών σύμφωνα με τα συμφέροντα των δύο εθνών.

  • 10/7/2024: Επιστολή του Πεζεσκιάν στον πρόεδρο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Σε επιστολή του προς τον Αρχηγό του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, Ο Πεζεσκιάν εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για το συγχαρητήριο μήνυμα του Χανίγιε για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές του Ιράν.

Τηρώντας τις υψηλές αρχές και στόχους της Ισλαμικής Επανάστασης και στο πλαίσιο των ιδανικών του Ιμάμη Χομεϊνί και των κατευθυντήριων γραμμών του Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν θεωρεί ανθρώπινο και ισλαμικό καθήκον της να υποστηρίξει την Το παλαιστινιακό έθνος και η μάχη του ενάντια στην κατοχή και το απαρτχάιντ του σιωνιστικού καθεστώτος, σημείωσε ο Πεζεσκιάν.

«Και αυτό (το Ιράν) θα συνεχίσει να στηρίζει το καταπιεσμένο παλαιστινιακό έθνος μέχρι την πραγματοποίηση όλων των ιδανικών και των δικαιωμάτων του και την απελευθέρωση της ιερής Αλ Κουντς», υπογράμμισε.

Τόνισε ότι στη σκιά της ιστορικής σταθερότητας του παλαιστινιακού έθνους και της ηρωικής γενναιότητας των μαχητών της Αντίστασης στον πόλεμο κατά των Σιωνιστών, η τελική νίκη θα είναι στα χέρια της «αγαπητής Παλαιστίνης».

  • 10/7/2024: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Οι δύο αρχηγοί κρατών είχαν τηλεφωνική συνομιλία αυτή την Τρίτη, στην οποία ο Νοτιοαμερικανός πρόεδρος συνεχάρη Μασούντ Πεζεσκιάν για την πρόσφατη εκλογική του νίκη, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με την Prensa Latina.

Το κείμενο σημείωσε ότι οι κυβερνώντες «επιβεβαίωσαν τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών».

Δεσμεύτηκαν επίσης για μια σύντομη συνάντηση υψηλού επιπέδου και για συνέχιση, με αυτόν τον τρόπο, της συνεργασίας και των κοινών αναπτυξιακών σχεδίων.

Το Σάββατο, Μπολιβαριανή κυβέρνηση συνεχάρη τον λαό του Ιράν για τη δέσμευση που επέδειξε στη δημοκρατία της χώρας του, που εκφράστηκε στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που έδωσε τη νίκη στον Μασούντ Πεζεσκιάν.

Μια επίσημη δήλωση εξέφρασε την πεποίθηση ότι η απόφαση που έλαβε ο ιρανικός λαός «θα συμβάλει στην ευημερία αυτού του έθνους».

Θα εδραιωθεί επίσης ως αναδυόμενη δύναμη στον εκκολαπτόμενο πολυπολικό κόσμο, λόγω του εξέχοντος ρόλου που διαδραματίζει στο σενάριο της εδραίωσης της ειρήνης και της παγκόσμιας ανάπτυξης, σημείωσε. Το σημείωμα εξέφραζε ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος και ο αδελφός επαναστατικός λαός του Ιράν, «έχουν την απόλυτη υποστήριξη του Προέδρου Νικολάς Μαδούρο» και της Μπολιβαριανής Επανάστασης, για να συνεχίσουν να εμβαθύνουν τις αδελφικές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών.

Όπως και στη συνολική στρατηγική συμμαχία για αμοιβαία επωφελή συνεργασία και στην επίτευξη προσπαθειών για εδραίωση ενός πολυκεντρικού και πολυπολικού κόσμου, που είναι απαραίτητες για να συνεχίσουν να νικούν τις ηγεμονικές αξιώσεις που απειλούν την πολυμέρεια και την παγκόσμια ειρήνη.

  • 12/7/2024: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν, απαντώντας στο τηλεφώνημα του Προέδρου της Σερβίας, είπε ότι το Ιράν υποστηρίζει άνευ ορίων εμβάθυνση και ενίσχυση των σχέσεων με τη Σερβία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον εκλεγμένο πρόεδρο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συνεχάρη τον ιρανικό λαό για την εκλογή του Πεζεσκιάν στην προεδρία και του ευχήθηκε επιτυχία και περηφάνια, ενώ είπε ότι οι σχέσεις Ιράν-Σερβίας αναπτύχθηκαν καλά κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Αγιατολάχ Ραϊσί λέγοντας «Ελπίζω ότι κατά την περίοδο της Προεδρίας της Εξοχότητάς σας θα συνεχιστεί η διαδικασία προώθησης των σχέσεων και διεύρυνσης της συνεργασίας σε διάφορους τομείς».

Σε αυτήν την τηλεφωνική συνομιλία, αναφερόμενος στο γεγονός ότι ήταν επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ιράν-Σερβίας κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής του εκπροσώπησης, ο Πεζεσκιάν είπε ότι «έχω καλή γνώση της Σερβίας και ελπίζω ότι μέσω της αμοιβαίας συνεργασίας θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε τα πεδία και τις ικανότητες για συνεργασία».

  • 14/7/2024: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του ανώτατου πολιτικού συμβουλίου της Υεμένης, Μάχντι αλ Μάσατ.

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου της Υεμένης Μάχντι αλ Μάσατ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία της Κυριακής, ο Μάχντι αλ Μάσατ της Υεμένης συνεχάρη τον Μασούντ Πεζεσκιάν του Ιράν για τη νίκη του στον πρόσφατο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στο Ιράν και εξέφρασε την ελπίδα για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ Σανα’α και Τεχεράνης σε διάφορους τομείς.

Επίσης, ο Πρόεδρος του Ανώτατου Πολιτικού Συμβουλίου της Υεμένης εξέφρασε την εκτίμησή του για τις θέσεις του Ηγέτη της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράν και του λαού του Ιράν στη στήριξη και βοήθεια του καταπιεσμένου λαού της Παλαιστίνης.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν Πεζεσκιάν, από την πλευρά του, ευχαρίστησε τον Αλ Μασάτ για αυτό το τηλεφώνημα και τα συγχαρητήριά του. Ο Πεζεσκιάν επαίνεσε τη θαρραλέα απόφαση της κυβέρνησης και του λαού της Υεμένης να βοηθήσει τον παλαιστινιακό λαό.

Τόνισε ότι ο λαός του Ιράν και τα έθνη που επιζητούν την ελευθερία εκτιμούν την υποστήριξη των Υεμένης προς τους Παλαιστίνιους στη σημερινή δύσκολη κατάσταση.

«Έχουμε γίνει μάρτυρες του γεγονότος ότι ορισμένες μουσουλμανικές χώρες έχουν ενεργήσει με βάση τα λεγόμενα συμφέροντά τους και αρκέστηκαν στο να εκδίδουν ανακοινώσεις. », είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν.

Φυσικά, τα έθνη που αναζητούν την ελευθερία θα κρίνουν τους κυβερνώντες που δεν έχουν λάβει μέτρα για να σταματήσουν το έγκλημα του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον του παλαιστινιακού έθνους», είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν.

Ο Πεζεσκιάν δήλωσε περαιτέρω ότι η βασική αιτία των δυσάρεστων γεγονότων στην περιοχή είναι η ύπαρξη του Σιωνιστικού καθεστώτος και οι καταστροφικές πολιτικές της Δύσης, προσθέτοντας ότι, “Οι κοινοί δεσμοί μεταξύ Υεμένης και Ιράν είναι βαθιά ριζωμένοι. Ελπίζουμε οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα διευρυνθούν σε αυτό το στάδιο».

  • 14/7/2024: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Ο νεοεκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε.

Ο Χανίγιε συνεχάρη για άλλη μια φορά τον Πεζεσκιάν για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Ιράν και ευχαρίστησε το Ιράν για την υποστήριξή του στους Παλαιστίνιους.

Ο ανώτερος αξιωματούχος της Χαμάς σημείωσε ότι ο πρωθυπουργός του ισραηλινού καθεστώτος Νετανιάχου εμποδίζει τις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας ότι, “Στις πρόσφατες παρατηρήσεις του, ο Νετανιάχου πρότεινε νέους όρους που δεν περιλαμβάνονται στο προτεινόμενο κείμενο της συμφωνίας. Αυτό είναι κάτι που δείχνει την επιθυμία του Νετανιάχου να συνεχίσει τον πόλεμο».

Ο Χανίγιε ευχαρίστησε τη στάση του Ιράν για υποστήριξη των Παλαιστινίων και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταβληθούν περισσότερες πολιτικές και διπλωματικές προσπάθειες για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός.

Το κείμενο της τηλεφωνικής συνομιλίας που δημοσιεύτηκε από τη Χαμάς ανέφερε αρχικά ότι ο Πεζεσκιάν από την πλευρά του καταδίκασε έντονα τη βάναυση επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος στους Παλαιστίνιους στο στρατόπεδο αλ Μαουάσι χθες.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος του Ιράν χαρακτήρισε το χθεσινό έγκλημα ως ένδειξη της επιθυμίας του Σιωνιστικού καθεστώτος να συνεχίσει τη γενοκτονία του παλαιστινιακού έθνους και να σπάσει τη βούληση της Αντίστασης, τονίζοντας ότι οι Σιωνιστές δε θα καταφέρουν να επιτύχουν αυτόν τον στόχο.

Ο εκλεγμένος πρόεδρος τόνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα εγκαταλείψει ποτέ το παλαιστινιακό έθνος «μόνο» στη δύσκολη κατάσταση, προσθέτοντας ότι το υπουργικό του συμβούλιο θα θέσει το παλαιστινιακό ζήτημα ως βασικό ζήτημα του ισλαμικού κόσμου στην κορυφή των προτεραιοτήτων του.

Ο Πεζεσκιάν τόνισε περαιτέρω, “Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να σταματήσουμε τον πόλεμο και τη γενοκτονία. Η επιθυμητή μακροπρόθεσμη δράση είναι το τέλος της κατοχής και η εκπλήρωση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού”.

  • 17/7/2024: Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν και τον Εμίρη του Κατάρ, Σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Στην επικοινωνία του με τους ηγέτες των δύο χωρών, ο Πεζεσκιάν τόνισε τη σημασία της συνέχιση και του βαθέματος των σχέσεων ανάμεσα στο Ιράν και τις χώρες τους.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας