Ιράν: Δεν είναι κρατούμενοι οι ναυτικοί των δύο ελληνικών τάνκερ

793
ναυτικοί των δύο ελληνικών τάνκερ

Οι ναυτικοί των δύο τάνκερ ελληνικής σημαίας που κατασχέθηκαν από το Ιράν δεν είναι κρατούμενοι και είναι καλά στην υγεία τους, σύμφωνα με ανακοίνωση της Τεχεράνης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι 49 ναυτικοί, εκ των οποίων εννέα Έλληνες και ένας Κύπριος, παραμένουν στις καμπίνες τους και έχουν επικοινωνήσει τόσο με τους δικούς τους, όσο και με τις πλοιοκτήτριες εταιρίες που χθες, Παρασκευή, όταν πραγματοποιήθηκε η πειρατεία δήλωσαν ότι έχουν χάσει την επικοινωνία με τα πληρώματα.

«Το πλήρωμα των δύο ελληνικών δεξαμενόπλοιων δεν έχει συλληφθεί και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι καλά στην υγεία τους και προστατεύονται, ενώ τους παρέχονται οι απαραίτητες υπηρεσίες μέσα στα πλοία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» ανακοίνωσε ο Οργανισμός Λιμένων και Ναυτιλίας του Ιράν. Την ανακοίνωση μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης και αναδημοσίευσε το Reuters.

Κατά την ίδια ανακοίνωση, τα δύο τάνκερ εμποδίστηκαν στο να συνεχίσουν την πορεία τους, λόγω «θαλάσσιων παραβιάσεων». Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζονται τι είδους είναι αυτές οι «παραβιάσεις».

Μέσω μιας λιτής ανακοίνωσης, το Ιράν επιβεβαίωσε το βράδυ της Παρασκευής την κατάληψη των δύο τάνκερ ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε από τους Φρουρούς της Επανάστασης (IRGC) -το επίλεκτο τμήμα των ενόπλων δυνάμεων του Ιράν- αναφέρει:

«Σήμερα (Παρασκευή) το Πολεμικό Ναυτικό του IRGC κατέλαβε δύο ελληνικά πετρελαιοφόρα λόγω παραβιάσεων στα νερά του Περσικού Κόλπου».

Δεν δόθηκαν περαιτέρω διευκρινίσεις για τις «παραβιάσεις», που επικαλούνται οι Φρουροί της Επανάστασης.

«Πειρατεία» καταγγέλλει η Αθήνα

Οργή επικρατεί στην Αθήνα για την προκλητική ενέργεια του Ιράν. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε σε διάβημα διαμαρτυρίας.

Ειδικότερα, με εντολή του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Θεμιστοκλής Δεμίρης πραγματοποίησε έντονο διάβημα διαμαρτυρίας στον Ιρανό Πρέσβη στην Αθήνα, αναφορικά με την βίαιη κατάληψη δύο πλοίων ελληνικής σημαίας στον Κόλπο.

«Οι ανωτέρω πράξεις ισοδυναμούν ουσιαστικά με πράξεις πειρατείας» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο γενικός γραμματέας καταδίκασε έντονα τις πράξεις αυτές, οι οποίες αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και της Διεθνούς Ναυσιπλοΐας. Κάλεσε για την άμεση απελευθέρωση των πλοίων και των πληρωμάτων τους. Τόνισε επίσης ότι οι πράξεις αυτές θα έχουν ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις διμερείς σχέσεις, καθώς και στις σχέσεις ΕΕ-Ιράν», επισημαίνεται.

Σε ό,τι αφορά τα γεγονότα, όπως σημειώνει το ελληνικό ΥΠΕΞ: «Νωρίτερα σήμερα ελικόπτερο του ιρανικού πολεμικού ναυτικού προσνηώθηκε στο ελληνικής σημαίας πλοίο Delta Poseidon το οποίο έπλεε σε διεθνή ύδατα (22 ναυτικά μίλια από τις ακτές του Ιράν) στον Κόλπο.

»Στη συνέχεια ένοπλοι αιχμαλώτισαν το πλήρωμα του πλοίου, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται δύο Έλληνες πολίτες. Αντίστοιχο συμβάν αναφέρθηκε ότι συνέβη και σε άλλο πλοίο ελληνικής σημαίας, στο οποίο επέβαιναν επτά Έλληνες πολίτες, και που ευρίσκετο πλησίον των ιρανικών ακτών.

»Το υπουργείο Εξωτερικών έχει ήδη προβεί σε ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας, καθώς και συμμάχων και εταίρων της Ελλάδας.

»Υπό το φως των ανωτέρω, το Υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Έλληνες πολίτες να αποφεύγουν ταξίδια στο Ιράν.

»Τα πλοία ελληνικής σημαίας καλούνται να ακολουθούν τις οδηγίες του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με το οποίο το Υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε στενό συντονισμό και συνεχή επικοινωνία.»

Εκπρόσωπος της Polembros Shipping στην Ελλάδα, που διαχειρίζεται το Prudent Warrior, κατασκευής 2017, είπε ότι στο πλοίο επέβαινε πλήρωμα συνολικά 24 ατόμων, Ελλήνων και Φιλιππινέζων. Το δεξαμενόπλοιο είχε αποπλεύσει από τη Βασόρα του Ιράκ και -σύμφωνα με πληροφορίες- μεταφέρει φορτίο πετρελαίου για τις ΗΠΑ. Από το ίδιο λιμάνι είχε αποπλεύσει και το Delta Poseidon, με πλήρωμα 25 ατόμων.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, ενημέρωσε 17 παραπλέοντα στην περιοχή ελληνικά σκάφη να βρίσκονται σε επιφυλακή για αποφυγή τυχόν παρόμοιων καταδρομικών επιθέσεων.

Διάβημα διαμαρτυρίας και από το ΥΠΕΞ της Κύπρου

Την έντονη ανησυχία του για το περιστατικό εξέφρασε το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου. Στο πλήρωμα του ενός πλοίου περιλαμβάνεται και ένας Κύπριος υπήκοος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου βρίσκεται σε συνεχή επαφή και συντονισμό με τις ελληνικές αρχές για διαχείριση του όλου ζητήματος, συμπεριλαμβανομένης και της προξενικής του διάστασης.

Συγκεκριμένα, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη προβαίνει σε διαβήματα προς τις Ιρανικές αρχές για άμεση επίλυση του όλου θέματος. Παράλληλα, οι κυπριακές αρχές επικοινώνησαν με την οικογένεια του Κύπριου ναυτικού με την οποία θα παραμείνουν σε ανοιχτή επικοινωνία.

Επιπρόσθετα, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τεχεράνη έχει ζητήσει με τη μορφή του κατεπείγοντος συνάντηση στο υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν για να λάβει εξηγήσεις και πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, να ενημερωθεί για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πλήρωμα και συγκεκριμένα ο Κύπριος υπήκοος και να ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της ομηρίας.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου καταδικάζει την επίθεση στα ελληνικά δεξαμενόπλοια, η οποία αποτελεί παράβαση του Διεθνούς Δικαίου καθώς και των κανόνων διεθνούς ναυσιπλοΐας και καλεί για άμεση απελευθέρωση των πλοίων και του πληρώματος.

Διεθνοποίηση του ζητήματος

Την έντονη αντίδραση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η είδηση της κατάσχεσης από το Ιράν των δύο τάνκερ ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο.

«Η κατάσχεση ελληνικών πλοίων από τους IRGC (Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης) είναι απαράδεκτη. Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δεσμευτεί για την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια της ναυτιλίας στα στενά του Ορμούζ» ήταν η απάντηση του Φόρεϊν Όφις στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιούλιο του 2019 και η Βρετανία αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα όταν οι Φρουροί της Επανάστασης -το επίλεκτο σώμα του ιρανικού στρατού- κατέλαβαν δύο βρετανικά πετρελαιοφόρα: το Stena Impero και το Mesdar. Το δεύτερο το άφησαν ελεύθερο σχεδόν άμεσα μετά από οδηγίες που πήραν από τις ιρανικές αρχές. Το Stena Impero όμως, αφού «ακολουθήθηκε η νόμιμη διαδικασία και ξεκίνησαν οι απαραίτητες έρευνες», σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης, κατασχέθηκε γιατί «δεν τηρούσε τους διεθνείς θαλάσσιους κανονισμούς».

Η Βρετανία όπως και άλλες δυτικές χώρες υποστήριζαν ότι η κατάσχεση του Stena Impero αποτελούσε αντίποινα για την κατάσχεση του ιρανικού υπερ-δεξαμενόπλοιου Grace 1 κοντά στο Γιβραλτάρ, 15 μέρες πριν. Οι Βρετανοί τότε κατηγόρησαν το Grace 1 ότι παραβίασε τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Συρίας.

Τελικά το Stena Impero απελευθερώθηκε δύο μήνες αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2019.

Την εποχή εκείνη, για να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αποφάσισε να στείλει πλοία του Πολεμικού Ναυτικού της χώρας τα οποία συνόδευαν τα υπό βρετανική σημαία δεξαμενόπλοια κατά τη διέλευσή τους από τα Στενά του Ορμούζ.

New York Times: Πράξη αντεκδίκησης και μήνυμα προς Αθήνα και ΗΠΑ

Ως πράξη αντεκδίκησης χαρακτηρίζουν οι New York Times την κατάσχεση από το Ιράν των δύο τάνκερ ελληνικής σημαίας στον Περσικό Κόλπο, την ώρα που η αγωνία για την τύχη των Ελλήνων ναυτικών κορυφώνεται.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα:

«Τα δύο πλοία κατασχέθηκαν ως αντίποινα για την κατάσχεση ενός πετρελαιοφόρου από την Ελλάδα τον Απρίλιο που μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο κοντά στις ακτές της, με την κατάσχεση να γίνεται κατόπιν αιτήματος των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με αναφορές δύο ημιεπίσημων ιρανικών πρακτορείων ειδήσεων, Tasnim και Fars News που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης».

Η κατάσχεση αφορά στο δεξαμενόπλοιο «Pegas» ή «Lana» το οποίο δεσμεύθηκε από τις Λιμενικές Αρχές στην Κάρυστο, μετά από εντολή της Αρχής για τη Νομιμοποίηση Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες στις 19 Απριλίου 2022.

Επιπλέον, συνεχίζει η εφημερίδα, «Ιρανοί ειδικοί στον τομέα του πετρελαίου και της ενέργειας είπαν ότι η κατάσχεση των πλοίων από το Ιράν ήταν ένα μήνυμα προς την Ουάσιγκτον ότι το Ιράν θα σκληρύνει τη στάση του εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν επιστρέψει στις πολιτικές μέγιστης πίεσης της εποχής Τραμπ και αρχίσει να κατάσχει δεξαμενόπλοια και φορτία αργού πετρελαίου που ανήκουν στο Ιράν».

«Ο κύριος σκοπός είναι να σταλεί ένα σαφές μήνυμα στη Δύση ότι οι μελλοντικές κατασχέσεις πετρελαιοφόρων θα αντιμετωπιστούν με ανάλογη απάντηση», δήλωσε ο Σίνα Αζόντι, αναλυτής του Ιράν στο Ατλαντικό Συμβούλιο στην Ουάσινγκτον.

Οι NYT υπογραμμίζουν, μάλιστα, ότι το πρακτορείο ειδήσεων Tasmin, προειδοποίησε ότι και άλλα 17 τάνκερ που αυτή τη στιγμή πλέουν στον Περσικό Κόλπο υπό ελληνική σημαία θα κατασχεθούν από το Ιράν αν δεν επιστραφεί το κατεσχεμένο ιρανικό δεξαμενόπλοιο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας