ΗΠΑ-Τουρκία συμφώνησαν σε “στρατηγικό μηχανισμό συνεργασίας”!-Κλωτσιές στο δεδομένο ελληνικό προτεκτοράτο

889
ΗΠΑ-Τουρκία συμφώνησαν σε

Προάγγελος δυσμενών εξελίξεων σε Αιγαίο-Αν Μεσόγειο και Κυπριακό είναι η κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ-Τουρκίας για την εφαρμογή “στρατηγικού μηχανισμού συνεργασίας” μεταξύ των δύο χωρών.

Πουθενά στην ανακοίνωση δεν γίνεται πλέον λόγος για “απειλές και κυρώσεις” προς την Τουρκία. Αντίθετα, όπως είπε και η ίδια η Β.Νούλαντ, ΗΠΑ και Τουρκία διαπραγματεύονται  και συζητούν τα πάντα: Καύκασο, Μέση Ανατολή, Μεσόγειο, ενεργειακά ζητήματα κτλ.

Αυτό σημαίνει πως η “βεντάλια” της αμερικανοτουρκικής διαπραγμάτευσης έχει ανοίξει και περιλαμβάνει όλα τα παγκόσμια και περιφερειακά ζητήματα.

Πριν λίγο η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για Πολιτικές Υποθέσεις, Β.Νούλαντ μίλησε για την “ανάγκη δημιουργίας νέου αγωγού ή αγωγών” και για “διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας της Τουρκίας”.

Είναι δεδομένο πως οι ΗΠΑ έχουν ήδη προσφέρει τον East-Med στην Άγκυρα (όδευση μέσω τουρκικού εδάφους) με αντάλλαγμα τον τερματισμό του Turkish Stream.

Tαυτόχρονα, όπως είχε αποκαλύψει το WarNews247, υπάρχει στα σκαριά και δεύτερη προσφορά προς την Τουρκία. Πρόκειται για τον αγωγό από το Β. Ιράκ προς Τουρκία και ΕΕ.

Δεν είναι τυχαίο πως η Β.Νούλαντ επισκέπτεται πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες: Το Παρίσι, την Άγκυρα, την Αθήνα, το Βερολίνο και τη Λευκωσία. Οι επισκέψεις σχετίζονται με ενεργειακές εξελίξεις.

Δυστυχώς, όλα δείχνουν οι Αμερικανοί εμφανίζονται διατεθειμένοι να στριμώξουν ξανά Ελλάδα και Κύπρο προκειμένου να επιστρέψει η Τουρκία στο δυτικό “μαντρί”.

Στρατηγικός Μηχανισμός συνεργασίας ΗΠΑ-Τουρκίας

Οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας κρατήθηκαν κρυφές και διήρκεσαν αρκετούς μήνες όπως αποκαλύπτεται από την ανακοίνωση που θα διαβάσετε.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία ανακοίνωσαν την ολοκλήρωση πολύμηνων συνομιλιών για την θέσπιση διαδικασίας με στόχο την βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, με επίκεντρο την συνεργασία τους στους τομείς της οικονομίας και της άμυνας, σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στην δημοσιότητα.

«Βάσει της δέσμευσης που ανέλαβαν οι πρόεδροι Τζο Μπάιντεν και Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της συνάντησής τους στην Ρώμη τον Οκτώβριο 2021, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας στις 4 Απριλίου στην Άγκυρα», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

«Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Σεντάτ Ονάλ, μαζί με τις εκατέρωθεν αντιπροσωπείες τους, συναντήθηκαν στην Άγκυρα για να εξετάσουν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, περιλαμβανομένης της οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και τομέων κοινού περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος».

«Επαναδιατύπωσαν την από κοινού προσήλωσή τους στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Οι ΗΠΑ χαιρέτισαν τις προσπάθειες της Τουρκίας για την επίτευξη δίκαιης διπλωματικής λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου», αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Η υφυπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Μαρίζα Λάγκο θα επισκεφθεί την Άγκυρα στις 5 και 6 Απριλίου για την προώθηση στόχων οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού, διευκρινίζεται επίσης στο κείμενο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία προσβλέπουν σε συνάντηση σε υπουργικό επίπεδο στο πλαίσιο του Στρατηγικού Μηχανισμού αργότερα εντός του 2022, καταλήγει το κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Στο πλαίσιο των συνομιλιών της στην Άγκυρα, η Βικτόρια Νούλαντ συναντήθηκε με τον κορυφαίο σύμβουλο σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής του Ταγίπ Ερντογάν Ιμπραΐμ Καλίν, ανακοίνωσε το γραφείο του.

Επίσκεψη Β.Νούλαντ σε Κύπρο για το Κυπριακό 

Το ενδιαφέρον από πλευράς των ΗΠΑ για το Κυπριακό σημείωσε ο Kύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, με αφορμή την επίσκεψη της Αμερικανίδας Βοηθού Υπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ στην Κύπρο.

Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε πως «το Κυπριακό δεν μπορεί να τεθεί στο περιθώριο τέτοιων μεγάλων τεκτονικών αλλαγών που λαμβάνουν χώρα για την αρχιτεκτονική ασφάλειας της Ευρώπης, επομένως ερμηνεύω την επίσκεψη της κυρίας Νούλαντ ως ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον από πλευράς των ΗΠΑ».

«Το γεγονός ότι δεν είναι μόνο οι διμερείς σχέσεις που αποτελούν το αντικείμενο της επίσκεψης της κυρίας Νούλαντ, αλλά πρόκειται να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Τατάρ, αυτό υποδηλοί», προσέθεσε.

Επιπλέον, ερωτηθείς για το πώς επηρεάζουν τη στάση της Κύπρου οι γενικότερες εξελίξεις του πολέμου στην Ουκρανία, ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι η Κύπρος «όφειλε και πρέπει να συνταχθεί με τους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται με ομοφωνία. Θεωρούμε πως δεν είχαμε δικαίωμα να προβούμε σε τέτοιου είδους ενέργεια η οποία θα παρεμπόδιζε τους εταίρους μας από το να λάβουν αποφάσεις».

 

Β.Νούλαντ: Χρειάζονται νέοι αγωγοί – Να διαφοροποιήσει τις πηγές της η Τουρκία!

Η Αμερικανίδα Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, σε δηλώσεις της στη τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» ανέφερε πως θα χρειαστεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις αερίου και νέοι αγωγοί στην ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι «είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ».

«Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ευκαιρίες στην ανατολική Μεσόγειο, μερικές από τις οποίες θα αφορούν τους άμεσους γείτονές σας», είπε η Αμερικανίδα αξιωματούχος.

Ανέφερε ακόμη ότι «το κλείσιμο της Μαύρης Θάλασσας ήταν πολύ σημαντικό». «Ακόμη και αν η Τουρκία δεν συμμετέχει στις κυρώσεις, δεν θα πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει το έδαφός της για να αποφύγει τις κυρώσεις».

Σχολιάζοντας την προσέγγιση Τουρκίας-Ισραήλ, είπε ότι «αυτό είναι και προς το συμφέρον μας. Είμαστε βέβαιοι ότι είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε ισχυρές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, τόσο εμπορικές όσο και ενεργειακές σχέσεις».

«Ένα από τα ζητήματα που έφερε ενώπιον μας αυτός ο πόλεμος είναι ότι πολλές χώρες που εισάγουν μεγάλες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου πρέπει να διαφοροποιήσουν τους πόρους τους και να το κάνουν γρήγορα.

Δηλαδή, υπάρχουν πολλές διαφορετικές ευκαιρίες στην ανατολική Μεσόγειο, μερικές από τις οποίες θα αφορούν τους άμεσους γείτονές σας, θα χρειαστεί να γίνουν νέες ανακαλύψεις αερίου και νέοι αγωγοί.

Θέλουμε να εργαστούμε σε αυτά τα ζητήματα και να βοηθήσουμε την Τουρκία να διαφοροποιήσει τους πόρους της ειδικά έναντι του ρωσικού φυσικού αερίου», είπε η κ. Νούλαντ.

Για το Ουκρανικό, η Αμερικανίδα αξιωματούχος είπε ότι «η Τουρκία σίγουρα παίζει κεντρικό ρόλο» και ότι «η εφαρμογή της Σύμβασης του Μοντρέ ήταν πολύ σημαντική όσον αφορά τη μη χρήση της Μαύρης Θάλασσας σε αυτόν τον πόλεμο».

Σχολίασε τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας λέγοντας ότι «όταν πρόκειται για τη φιλοξενία συνομιλιών, υπάρχουν πολύ λίγα μέρη όπου τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι Ρώσοι αισθάνονται εξίσου άνετα. Από αυτή την άποψη, οι προσπάθειες του Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν να φιλοξενήσει τις συνομιλίες είναι θετικές.

Γενικά, οι ειρηνευτικές συνομιλίες διεξάγονται μετά την επίτευξη εκεχειρίας. Ωστόσο, η απροθυμία της Ρωσίας για κατάπαυση του πυρός ενισχύει την πιθανότητα να μην υπάρξει αποτέλεσμα και λύση. Θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι τα μέρη έρχονται στο τραπέζι και ανακοινώνουν σε ποια θέματα μπορούν να συμφωνήσουν και σε ποια όχι. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη απόσταση στις απόψεις των πλευρών αυτή τη στιγμή. Αυτό που όλοι θέλουμε να δούμε τώρα –και η Τουρκία το εύχεται έντονα– είναι η κατάπαυση του πυρός».

 «Νομίζω ότι η Τουρκία κατανοεί πλήρως ότι πρέπει να κόψουμε τη ροή χρημάτων που τροφοδοτεί την πολεμική μηχανή του Πούτιν και ότι πρέπει να πληρώσει βαριά για όσα έκανε σε αυτόν τον πόλεμο. Ακόμα κι αν δεν μπορεί να συμμετάσχει στις κυρώσεις, νομίζω ότι είναι πολύ πιο σημαντικό για την Τουρκία να είναι πολύ προσεκτική για να μην μετατραπεί σε μια δεξαμενή βρώμικου χρήματος των ολιγαρχών επιτρέποντάς τους να χρησιμοποιήσουν το έδαφός της για να αποφύγουν τις κυρώσεις. Βλέπω μια καλή κατανόηση από την Κυβέρνηση σχετικά με αυτούς τους κινδύνους».

Στο τραπέζι όλα τα περιφερειακά ζητήματα

Για την ίδρυση στρατηγικού μηχανισμού μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας, η Βικτόρια Νούλαντ είπε ότι «το καλύτερο χαρακτηριστικό αυτού του νέου μηχανισμού είναι ότι παρέχει τη δυνατότητα συζήτησης όλων των θεμάτων σε μια ενιαία μορφή. Μπορούμε να μιλήσουμε για διμερείς σχέσεις, είτε πρόκειται για θέματα εμπορίου, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνίας των πολιτών.

Μπορούμε επίσης να μιλήσουμε για περιφερειακά ζητήματα όπως το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, τη Συρία και την Ουκρανία. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι οι δημοκρατίες ενεργούν από κοινού, όπως οι αυταρχικές Κυβερνήσεις ενεργούν από κοινού, μπορούμε επίσης να αντιμετωπίσουμε παγκόσμια ζητήματα με αυτή τη μορφή».

Η Βικτόρια Νούλαντ είπε πως «όταν οι χώρες του ΝΑΤΟ συνεργάζονται, όταν τα συστήματά τους είναι συμβατά, είναι ακόμη πιο ισχυρά και δεν εξαρτώνται από χώρες όπως η Ρωσία. «Είναι σε γνώση μας οι αναφορές για ανήθικη χρήση ρωσικών όπλων. Είμαι αισιόδοξη ότι θα συνεργαστούμε για αυτό το ζήτημα (S-400). Ξέρετε, η Τουρκία έχει επίσης επιθυμία να αγοράσει F-16 και μιλάμε και γι` αυτό. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για θέματα ασφάλειας από όλες τις πλευρές», ανέφερε.

Image

Image

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας