ΗΠΑ-Τινάζουν στον αέρα τα Βαλκάνια-Θέλουν Βοσνία-Κόσσοβο στο ΝΑΤΟ

1381

ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ μπροστά στην γενικότερη πολιτική και οικονομική ήττα τους και στο στρατιωτικό τους ναυάγιο στην Ουκρανία έχουν αποχαλινωθεί και ο πανικός τους τους εξωθεί να σπρώξουν τις εξελίξεις σε ένα Γ.Π.Π.

                                 Π.Λ.

                            ΗΠΑ: Βάζουν φωτιά στα Βαλκάνια

Μετά την εξέλιξη από τις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές σε Συρία και Ιράκ κατά ιρανικών πολιτοφυλακών, και την κατάσταση στην Ερυθρά θάλασσα, μία νέα ακόμη εστία ανάφλεξης είναι στα σκαριά στην Βοσνία.

“Η Βοσνία «κινδυνεύει να διαλυθεί» από σερβικές αποσχιστικές απειλές”, προειδοποιεί Αμερικανός αξιωματούχος Ο Βοηθός Γραμματέας των ΗΠΑ, James O’Brien, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην πρωτεύουσα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (Β-Ε).

Ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα κινδυνεύει με καθυστερήσεις στην πορεία της προς την ΕΕ εξαιτίας του ότι πολιτικοί ηγέτες στην Βοσνία ( Μίλοραντ Ντόντικ), κινούνται πλέον ξεκάθαρα αποσχιστικά.

Η πρόταση «κίνδυνος διάλυσης» εξαιτίας των αποσχιστικών απειλών από την ηγεσία της σερβικής οντότητας”, ακούγεται ωμά για πρώτη φορά από τα χείλη ενός αξιωματούχου των ΗΠΑ για την Βοσνία με τέτοιο τόνο, αποκαλύπτοντας το τι μέλει γενέσθαι όχι μόνο στην χώρα αυτή, αλλά και σε ολόκληρα τα Βαλκάνια, αφού οι αντιδράσεις θα είναι αλυσιδωτές.

Το θέμα σχετίζεται με την προσπάθεια εισόδου της Βοσνίας στο ΝΑΤΟ

Υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Μιρτσέα Γκεοάνα έφτασε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη για διήμερες συνομιλίες εν μέσω αποσχιστικών απειλών που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν τις φιλοδοξίες του βαλκανικού έθνους να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία.

Οι αρχές της Βοσνίας στο Σεράγεβο, είχαν δεσμευθεί νωρίτερα για την υποστήριξή τους για την ένταξη στο ΝΑΤΟ, αλλά αυτό βρίσκεται σε αναμονή λόγω της αντίθεσης της Σερβοκρατούμενης Δημοκρατίας Σέρπσκα, η οποία θέλει το έθνος να παραμείνει ουδέτερο.

Ο Γκεοάνα και άλλοι εκπρόσωποι του ΝΑΤΟ την 1η Φεβρουαρίου συναντήθηκαν με δύο μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας, τον Ντένις Μπεσίροβιτς και τον Ζέλικο Κόμσιτς.

Το τρίτο μέλος, η Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς, η οποία εκπροσωπεί τη Δημοκρατία Σέρπσκα ( Σερβοβόισνιοι), δεν παρευρέθηκε.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, ο φιλορώσος πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, ο οποίος τελεί υπό τις κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, έχει ζητήσει απόσχιση από τη Βοσνία.

Η Βοσνία έχει στρατιωτικούς και πολιτικούς εκπροσώπους στα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, εδώ και μεγάλο διάστημα.

Εν τω μεταξύ, το ΝΑΤΟ έχει το δικό του προσωπικό στη χώρα από το 2004 ως μέρος της εντολής του ΟΗΕ να βοηθήσει στη μεταρρύθμιση των ενόπλων δυνάμεών του.

Από το 2018, η Βοσνία είναι μέρος του Ετήσιου Εθνικού Προγράμματος του ΝΑΤΟ, το οποίο είναι το τελευταίο βήμα πριν από την πλήρη ένταξη στη συμμαχία.

Η αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ συναντήθηκε επίσης με μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου καθώς και με μέλη του κοινοβουλίου. Ο Γκεοάνα πρότεινε τα οφέλη της ένταξης στο ΝΑΤΟ σε Βόσνιους αξιωματούχους, λέγοντας ότι εκείνες οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης που έχουν ενταχθεί στη συμμαχία από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου είναι πιο ευημερούσες και πιο ασφαλείς.

Η αντιπροσωπεία του ΝΑΤΟ θα επισκεφθεί τη στρατιωτική βάση Rajlovac κοντά στο Σεράγεβο στις 2 Φεβρουαρίου για να συζητήσει τη συνεργασία Βοσνίας-ΝΑΤΟ.

Το παρασκήνιο είναι μεγάλο και ενδιαφέρει σαφώς την Ελλάδα

Οι ΗΠΑ θέλουν να βάλουν την Βοσνία στην συμμαχία με κάθε κόστος, για να αποφύγουν ρωσικές αντιδράσεις.
Τι θα γίνει όμως εάν ένα μέλος (η Ρωσία) συμφωνεί με τον Ντόντικ (σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων), και την ανακήρυξη ανεξαρτησίας στη χώρα αυτή;

Σε αυτή την περίπτωση, είναι ήδη γνωστό ότι το ΝΑΤΟ θα αναπτύξει τις δυνάμεις του στη Βοσνία, ενώ διαπιστώθηκε επίσης από διπλωματικές πηγές ότι η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.

Τι θα πράξει όμως η Ρωσία για να εμποδίσει την δράση αυτήν, μέσω του ΟΗΕ, με πιθανή ταυτόχρονη ανάπτυξη εθελοντών;

Υπενθυμίζουμε ότι  είχαμε αναφέρει ότι “η Ρωσία προειδοποιεί τη Βοσνία ότι εάν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, η Μόσχα θα ανταποδώσει”, σύμφωνα με τον Ρώσο πρεσβευτή  στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Igor Kalbukhov.

Ο ίδιος είχε προειδοποιήσει ότι η Μόσχα επιφυλάσσεται να απαντήσει εάν η Βοσνία αποφασίσει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ενώ το Σεράγεβο κατήγγειλε την δήλωση  ως “ξεκάθαρη απειλή”.

Η φωτιά’ της Ουκρανίας υπάρχει δυστυχώς περίπτωση να απλωθεί μέχρι τα Βαλκάνια και συγκεκριμένα να φτάσει στην Βοσνία, χώρα μη μέλος ακόμη του ΝΑΤΟ, μετά την ρωσική απειλή προς το Σεράγεβο.

Η Βοσνία είναι μια χώρα με συλλογική προεδρία που περιλαμβάνει έναν Κροάτη, έναν Μουσουλμάνο και έναν Σέρβο.

Η περίπλοκη διοικητική δομή της Βοσνίας, που απορρέει από τις Ειρηνευτικές Συμφωνίες του Ντέιτον για τον τερματισμό του πολέμου (1992-1995), και έχει μια συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων, την οποία δεν αποδέχονται οι Σερβοβόσνιοι.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά λόγω των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μίλοραντ Ντόντικk, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας