Οι ΗΠΑ δεσμεύτηκαν ότι θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν πολεμώντας εναντίον της Κίνας σε περίπτωση που το Πεκίνο επιχειρήσει εισβολή στην νήσο.
H αποκαλυπτική δήλωση έγινε δημόσια κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου των προέδρων ΗΠΑ-Ιαπωνίας. Είναι πλέον δεδομένο ότι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας απλά δεν υφίστανται. Υπάρχει ολική ρήξη λόγω της Ταϊβάν.
H αμερικανική ηγεσία διαχώρισε πλήρως την θέση της με τις δράσεις στην Ουκρανία και ξεκαθάρισε πως στο θέμα της Ταϊβάν θα κινηθεί ένα βήμα παραπέρα με στρατιωτική εμπλοκή εναντίον της Κίνας.
Αυτό εξηγεί και γιατί οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει τις προετοιμασίες πολέμου με την Κίνα. Θυμίζουμε ότι πρόσφατα όπως αποκάλυψε το WarNews247, έγινε προσομοίωση πολέμου ΗΠΑ-Κίνας η οποία κατέληξε σε περιφερειακή σύρραξη με χρήση πυρηνικών.
Θα πρέπει να αναμένουμε την άμεση αντίδραση της Κίνας τις επόμενες ώρες στα όσα είπαν ή και συμφώνησαν ΗΠΑ-Ιαπωνία.
Πιθανότατα είμαστε πολύ κοντά σε μια κινεζική εισβολή στην Ταιβάν. Αυτό εξηγεί και τις δηλώσεις Τ.Μπάιντεν.
Mπάιντεν: Θα πολεμήσουμε στο πλευρό της Ταϊβάν
“Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστούν στρατιωτικά την Ταϊβάν, αν το Πεκίνο εισβάλει στην αυτόνομη νήσο” αποκάλυψε σήμερα από το Τόκιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σημειώνοντας ότι η Κίνα «φλερτάρει με τον κίνδυνο».
«Αυτή είναι η δέσμευση που έχουμε αναλάβει», σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος όταν ρωτήθηκε αν οι ΗΠΑ θα επέμβουν στρατιωτικά κατά μιας κινεζικής απόπειρας κατάληψης δια της βίας αυτού του εδάφους.
«Συμφωνήσαμε με την πολιτική της μίας Κίνας, το υπογράψαμε (…) αλλά η ιδέα ότι (η Ταϊβάν) θα μπορούσε να καταληφθεί δια της βίας απλώς δεν είναι αρμόζουσα», πρόσθεσε.
Οι Κινέζοι «φλερτάρουν ήδη με τον κίνδυνο αυτή την στιγμή πετώντας τόσο κοντά (στην Ταϊβάν) και με όλους τους ελιγμούς που επιχειρούν», σημείωσε.
Αξίζει να σημειωθεί πως ο Πρόεδρος Μπάιντεν παρέλειψε τη «στρατηγική ασάφεια» που παραδοσιακά προτιμούσαν οι Αμερικανοί πρόεδροι προκειμένου να περιγράψουν τι θα έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ένα τόσο σενάριο όπως μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν.
Ο Μπάιντεν είχε αγνοήσει την στρατηγική της ασάφειας των προκατόχων ακόμη μια φορά στο παρελθόν στην προεδρία του, δηλώνοντας με παρόμοιους όρους τον περασμένο Οκτώβριο ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα προστατεύουν την Ταϊβάν. «Ναι, έχουμε δέσμευση να το κάνουμε αυτό», είπε σε μια συνάντηση τύπου εκείνη την εποχή.
“Έχουμε δεσμευτεί”
Σε συνέντευξη Τύπου με τον Πρωθυπουργό Fumio Kishida της Ιαπωνίας κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τόκιο, ο Μπάιντεν τόνισε ότι θα ήταν πρόθυμος να προχωρήσει περισσότερο για λογαριασμό της Ταϊβάν από ό,τι στη βοήθεια της Ουκρανίας, όπου έχει προσφέρει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα καθώς και βοήθεια πληροφοριών για να νικήσει τους Ρώσους εισβολείς αλλά αρνήθηκε να στείλει αμερικανικά στρατεύματα.
«Δεν θέλατε να εμπλακείτε στη σύγκρουση στην Ουκρανία στρατιωτικά για προφανείς λόγους», είπε ένας δημοσιογράφος στον Μπάιντεν.
«Είστε διατεθειμένοι να εμπλακείτε στρατιωτικά για να υπερασπιστείτε την Ταϊβάν εάν πρόκειται για αυτό;»
-«Ναι», απάντησε κατηγορηματικά ο κ. Μπάιντεν.
-“Είσαι;” ο δημοσιογράφος ακολούθησε.
«Αυτή είναι η δέσμευση που αναλάβαμε», είπε ο Τ.Μπάιντεν.
Δείτε το βίντεο
#UPDATE President Joe Biden says Russia "has to pay a long-term price" for its "barbarism in Ukraine", referring to the possibility of sustaining sanctions imposed on Moscow by the United States and its allies. pic.twitter.com/oIL22HoUJm
— AFP News Agency (@AFP) May 23, 2022
“Θα διαλυθεί ολόκληρη η περιοχή”
Τα σχόλια του Μπάιντεν ξεπέρασαν την απλή επανάληψη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παράσχουν όπλα στην Ταϊβάν, επειδή το ερώτημα τέθηκε ως αντίθεση με αυτό που είχε κάνει με την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να περιγράψει τι εννοούσε όταν συμφώνησε ότι θα «εμπλακεί στρατιωτικά».
Μάλιστα, επανέλαβε την αντίληψη ότι η δέσμευσή του στην Ταϊβάν υπερβαίνει αυτό που έχει κάνει για την Ουκρανία. «Απλώς δεν είναι κατάλληλο», είπε σχετικά με μια πιθανή κινεζική επίθεση στην Ταϊβάν.
«Θα διαλύσει ολόκληρη την περιοχή και θα ήταν μια άλλη ενέργεια παρόμοια με αυτό που συνέβη στην Ουκρανία, και επομένως είναι ένα βάρος που είναι ακόμη πιο ισχυρό».
Αναφερόμενος στη Ρωσία, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε επίσης κατά την ίδια συνέντευξη Τύπου ότι «οφείλει να πληρώσει ένα τίμημα μακροπρόθεσμα» για «την βαρβαρότητά της στην Ουκρανία» με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.
«Δεν πρόκειται μόνον για την Ουκρανία», συνέχισε. Αν «οι κυρώσεις δεν διατηρούνταν από πολλές απόψεις, τότε τι μήνυμα θα έστελνε αυτό στην Κίνα για το κόστος μιας απόπειρας κατάληψης της Ταϊβάν δια της βίας;», διερρωτήθηκε.
Σημειώνοντας ότι αναμένει πως μια εισβολή αυτού του είδους «δεν θα γίνει», ο Μπάιντεν σημείωσε ωστόσο ότι αυτό θα εξαρτηθεί «από την ένταση με την οποία ο κόσμος θα κάνει» την Κίνα «να καταλάβει» το τίμημα που θα χρειαστεί να πληρώσει σε περίπτωση εισβολής.
Iαπωνία: “Καμία αλλαγή του Status quo”
Ο Kishida, ο οποίος μίλησε με έντονα λόγια για την Κίνα κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, εξέφρασε την ανησυχία του για μια σύγκρουση τύπου Ουκρανίας για την Ταϊβάν.
Οποιαδήποτε «μονομερής προσπάθεια αλλαγής του status quo με τη βία, όπως η επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας αυτή τη φορά δεν θα πρέπει ποτέ να γίνει ανεκτή στον Ινδο-Ειρηνικό», είπε.
Η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ «θα παρακολουθούν τις πρόσφατες δραστηριότητες του κινεζικού ναυτικού, όπως και τις κινήσεις που σχετίζονται με κοινές ασκήσεις της Κίνας και της Ρωσίας», δήλωσε παράλληλα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα μετά την συνάντηση που είχε με τον Αμερικανό πρόεδρο.
«Αντιτιθέμεθα σθεναρά στις απόπειρες αλλαγής του στάτους κβο δια της βίας στην Ανατολική Σινική Θάλασσα και στην Νότια Σινική Θάλασσα», σημείωσε ο Κισίντα κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Μπάιντεν.
«Επιπλέον, συμφωνήσαμε να ασχοληθούμε από κοινού με διάφορα ζητήματα που συνδέονται με την Κίνα, μεταξύ των οποίων αυτό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», πρόσθεσε ο Κισίντα.
«Η βασική θέση των δύο χωρών μας για την Ταϊβάν παραμένει αμετάβλητη», είπε.