Και τώρα ξεκινούν οι αποστολές όπλων προς τη Ρωσία
Οι ΗΠΑ με δύο κινήσεις “έλυσαν” τα χέρια της Κίνας η οποία μπορεί πλέον να ξεκινήσεις τις αποστολές οπλικών συστημάτων προς την Ρωσία. Η αρχή έγινε με την απόρριψη του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε το Πεκίνο για την Ουκρανία και το οποίο προέβλεπε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη μεταξύ των δύο χωρών
Αμέσως μετά, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι θα αυξήσουν σημαντικά τον αριθμό των Αμερικανών στρατιωτικών που στέλνονται στην Ταϊβάν για να εκπαιδεύσουν τις ένοπλες δυνάμεις του νησιού.
Ο αμερικανικός στρατός θα στείλει εντός των επόμενων μηνών 100-200 στρατιωτικούς στο νησί για ασκήσεις αλλά και για να εκπαιδεύσουν τους Ταϊβανέζους στη χρήση αμερικανικών οπλικών συστημάτων. Σήμερα οι Αμερικανοί εκπαιδευτές είναι περίπου 30.
Η απάντηση από το Πεκίνο ήταν άμεση. Το ΥΠΕΞ της Κίνας τόνισε ότι “είναι οι ΗΠΑ, όχι η Κίνα, που ρίχνουν όπλα στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία. Οι ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να πουν στην Κίνα τι να κάνει. Η Κίνα δεν θα δεχτεί ποτέ το δάχτυλο ή τον εξαναγκασμό των ΗΠΑ στις σχέσεις Κίνας-Ρωσίας.
Και σημείωσε:
“Η σχέση Κίνας-Ρωσίας οικοδομείται στη βάση της μη ευθυγράμμισης, της μη αντιπαράθεσης και της μη στόχευσης σε οποιοδήποτε τρίτο μέρος.
Eίναι ένα συμβαλλόμενο μέρος το οποίο δεν προκαλεί ανησυχία. Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι ο καταστροφικός ρόλος που οι ΗΠΑ έχουν παίξει στην ειρήνη και σταθερότητα στον κόσμο.
Oσο υπάρχει αμερικανική ηγεμονία και επιθετικότητα, o υπόλοιπος κόσμος δεν θα έχει ειρήνη”
Οι ΗΠΑ είναι ο Νο. 1 πολεμοκάπηλος στον κόσμο.
Δείτε το βίντεο
It is the US, not China, that has been pouring weapons into the battlefield in Ukraine. The US is in no position to tell China what to do. China will never accept US finger-pointing or coercion on China-Russia relations. pic.twitter.com/H6krhOqYtc
— Spokesperson发言人办公室 (@MFA_China) February 20, 2023
“Λύθηκαν” τα χέρια του Πεκίνου
“Η Κίνα πρότεινε επίσημα ένα σχέδιο για την ειρηνική διευθέτηση της ένοπλης σύγκρουσης στην Ουκρανία. Αυτή η κίνηση του Πεκίνου έχει ήδη προκαλέσει αισθητό εκνευρισμό στη Δύση: οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν χρειάζονται μια πιο ενεργή συμμετοχή της Κίνας στην επίλυση του ουκρανικού ζητήματος. Αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην παρέμβει η Κίνα” σημειώνουν ρωσικά ΜΜΕ.
Και προσθέτουν:
“Υποστηρίζοντας την Ταϊβάν με όπλα, οι ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες κατέστησαν σαφές στην Κίνα ότι δεν τη σέβονται ως δύναμη και δεν αναγνωρίζουν την επίσημη κυριαρχία της στο νησί. Στα γεγονότα στην Ουκρανία και στις ενέργειες της Δύσης προς τη Ρωσία, η Κίνα βλέπει μια εικόνα καθρέφτη του ζητήματος της Ταϊβάν, σε πιο σκληρή μορφή. Η Κίνα κατανοεί ότι η Ουκρανία αποφασίζει τώρα, ίσως, και το μέλλον της Κίνας – αν όχι ως κράτος, τότε ως σημαντικός πολιτικός παίκτης σε παγκόσμια κλίμακα.
Το γεγονός ότι εμφανίστηκε αυτό το σχέδιο, ότι ο Wang Yi έφτασε αμέσως στη Μόσχα την επέτειο της έναρξης της ειδικής επιχείρησης, δείχνει ότι η Κίνα έχει «κουραστεί» από την τρέχουσα κατάσταση και ότι, κατ’ αρχήν, αποφάσισε τελικά ποια πλευρά θα στηρίξει, ακόμα κι αν δεν μιλάει για αυτό επίσημα.
Ως επόμενες ενέργειες της Κίνας μετά την άρνηση της Δύσης να αποδεχθεί το σχέδιό της, μπορεί κανείς να προβλέψει, πρώτον, την έναρξη μιας πιο ενεργής υποστήριξης προς τη Ρωσία. Η άρνηση της Δύσης να αποδεχθεί το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για την Ουκρανία θα λύσει τα χέρια του Πεκίνου σε πολλά θέματα.
Εμφανιζόμενη ως συμβαλλόμενο μέρος στη σύγκρουση που δεν θέλει να τελειώσει, η Δύση δίνει στην πραγματικότητα το παράδειγμα για άλλες χώρες να συμπεριφέρονται έτσι. Για παράδειγμα, το Πεκίνο θα μπορεί να μεταφέρει στη Ρωσία πυρομαχικά σοβιετικής κατασκευής, τα οποία βρίσκονται σε τεράστιες ποσότητες στις αποθήκες του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού της Κίνας.
Δεύτερον, η Κίνα μπορεί να ακολουθήσει τον δρόμο της σύσφιξης της δικής της εμπορικής πολιτικής έναντι των δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής κατάλληλων κυρώσεων.
Αλλά το πιο ενδιαφέρον είναι το ζήτημα της Ταϊβάν. Πιθανότατα, η Κίνα θα εντείνει τις προετοιμασίες για μια επιχείρηση για τη δημιουργία ελέγχου στην Ταϊβάν. Το Πεκίνο προετοιμάζεται τώρα για αυτό το γεγονός, το οποίο δεν κρύβει ιδιαίτερα, αλλά σε περίπτωση προκλητικής άρνησης της Δύσης να αποδεχθεί ένα ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία, αυτή η προετοιμασία μπορεί να επιταχυνθεί και η ίδια η επιχείρηση μπορεί να ξεκινήσει νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε. .
Αμερικανοί αναλυτές περιμένουν την αναμενόμενη έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Κίνας στην Ταϊβάν το έτος 2027 αλλά το χρονοδιάγραμμα μπορεί να αλλάξει. Επιπλέον, η Δύση ξοδεύει γρήγορα τα οπλοστάσια της στην Ουκρανία και τώρα θα είναι πολύ πιο δύσκολο για αυτήν να πολεμήσει σε δύο μέτωπα.
Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη ακούγονται φωνές όλο και πιο δυνατά στις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάγκη «εγκατάλειψης» της Ουκρανίας και εστίασης στην κατάσταση στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού. Εξάλλου, η απώλεια της Ταϊβάν ως εταίρου και δορυφόρου θα είναι πολύ πιο τρομερό πλήγμα για τις Ηνωμένες Πολιτείες από όλες τις απόψεις – από την πολιτική μέχρι την οικονομία, ακόμη και από την πλήρη πτώση του καθεστώτος του Κιέβου” καταλήγουν οι Ρώσοι.
Το άγχος στις ΗΠΑ είναι πλέον έκδηλο.
Η Αμερικανίδα διπλωμάτης Βικτόρια Νούλαντ απευθύνθηκε στην Κίνα λέγοντας ότι «Εσείς… ισχυρίζεστε ότι είστε ουδέτεροι… Ισχυρίζεστε ότι υποστηρίζετε τις αρχές του καταστατικού του ΟΗΕ για την κυριαρχία των κρατών και τη μη επίθεση, μην συμβάλλετε σε αυτόν τον αγώνα της Ρωσίας».
Δείτε το βίντεο
As the west fears China may start sending arms to Russia, US diplomat Victoria Nuland addresses China: “You… claim to be neutral… You claim to support UN charter principles of the sovereignty of states & non-aggression – so behave that way, and do not contribute to this fight.” pic.twitter.com/gesFrzjZil
— Christiane Amanpour (@amanpour) February 23, 2023
Τι περιλαμβάνει το ειρηνευτικό σχέδιο της Κίνας για το ουκρανικό
Ανήμερα της συμπλήρωσης ενός έτους από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία , η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα την πολιτική πρόταση των 12 σημείων της για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης, υποστηρίζοντας πως το ουκρανικό θα επιλυθεί μόνο μέσω του διαλόγου και των διαπραγματεύσεων και μόνο εφόσον μπει ένα τέλος στη νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου.
Εν συντομία, η πολιτική πρόταση της Κίνας περιλαμβάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης, για άμεση κατάπαυση του πυρός και για έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, για την αποφυγή μιας πυρηνικής κρίσης, καθώς και για την ανάγκη να μην πληγούν περαιτέρω οι παγκόσμιες εφοδιαστικές αλυσίδες και να να προστατευθεί το υπάρχον σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας.
Πάντως, με το σχέδιο αυτό η Κίνα δεν απευθύνεται σε κάποιο από τα δύο μέρη διατυπώνοντας συγκεκριμένες προτάσεις, αν και αφήνει υπονοούμενα κυρίως προς τη Δύση υποστηρίζοντας πως δεν πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω στρατιωτικά μπλοκ – έμμεση αναφορά στο ΝΑΤΟ – και ότι όλα τα μέρη πρέπει να αποφύγουν την κλιμάκωση της έντασης, κάτι που θεωρείται πως απευθύνεται στις ΗΠΑ.
Αν και η Ουκρανία ανέφερε πως το σχέδιο αυτό αποτελεί ένα θετικό πρώτο σημάδι από την Κίνα, οι ΗΠΑ μέσω του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Jake Sullivan, απέρριψαν το μεγαλύτερο μέρος της κνεζικής πρότασης.
Δείτε και τις δηλώσεις του ΓΓ του ΝΑΤΟ ο οποίος απορρίπτει την πρόταση της Κίνας. Δείτε βίντεο
"China has no credibility with its peace proposal because China has not been able to condemn Russia's war of aggression, which violates the UN charter" – NATO SG#Nato #China #Ukraine #Russia pic.twitter.com/o54YmsVgeN
— @PStyleOne1 (@PStyle0ne1) February 24, 2023
Αποστρατικοποιημένη Ζώνη – Διχοτόμηση Κιέβου
Αν και το σχέδιο αυτό της Κίνας που δόθηκε στη δημοσιότητα, δεν απευθύνει συγκεκριμένες προτάσεις προς τη Ρωσία ή την Ουκρανία, κυκλοφορεί ένας χάρτης που – φέρεται – να συνοδεύει την κινεζική πρόταση, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα από το Πεκίνο.
Σε αυτόν αποτυπώνεται η Ρωσία να διατηρεί τις τέσσερις ουκρανικές επαρχίες -Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζιε – που προσάρτησε το περασμένο φθινόπωρο και προφανώς και την Κριμαία που έχει καταλάβει από το 2014 ενώ χρωματίζει ως αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη όλο το τμήμα εκείνο της Ουκρανίας που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού Δνείπερου.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό πως στον χάρτη αυτό στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη εντάσσεται και το τμήμα του Κιέβου που βρίσκεται ανατολικά του ποταμού. Το Κίεβο χωρίζεται σε δυτικό και Ανατολικό. Πρόκειται για μια παραλλαγή του σχεδίου Βόρειας/Νότιας Κορέας.
Πρόταση 12 σημείων
Στην πρόταση των 12 σημείων της η Κίνα απευθύνει έκκληση προς όλα τα μέρη για αυτοσυγκράτηση και αποφυγή συγκρούσεων.
«Όλες οι πλευρές θα πρέπει να επιδείξουν ορθολογισμό και αυτοσυγκράτηση, να αποφύγουν την τροφοδότηση εντάσεων ή τη λήψη μέτρων για να επιδεινώσουν τη σύγκρουση, να αποτρέψουν περαιτέρω κλιμάκωση και να αποτρέψουν την εκτροπή της κατάστασης εκτός ελέγχου, να βοηθήσουν τις επαφές μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και την επανάληψη του άμεσου διαλόγου, να προωθήσουν τη σταδιακή αποκλιμάκωση μέχρι να σταματήσουν τελείως τα πυρά και οι εχθροπραξίες» αναφέρει το σχέδιο της Κίνας.
Το έγγραφο αποτελείται από δώδεκα σημεία.
1. Τονίζει την ανάγκη σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. Αναφέρει ότι «όλες οι χώρες είναι ίσες, ανεξάρτητα από το μέγεθος, την δύναμη ή τον πλούτο τους» και επισημαίνει την ανάγκη για ίση και ομοιόμορφη εφαρμογή του διεθνούς δικαίου. «Τα διπλά πρότυπα πρέπει να απορριφθούν».
2. Το δεύτερο σημείο είναι αφιερωμένο στην κατάσταση ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Το Πεκίνο ζητά την εγκατάλειψη της νοοτροπίας του Ψυχρού Πολέμου, επισημαίνοντας ότι η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να διασφαλιστεί με την ενίσχυση και την επέκταση των στρατιωτικών μπλοκ. Όλα τα μέρη θα πρέπει να αγωνιστούν για μια βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας και «να αντισταθούν στην επιδίωξη της δικής τους ασφάλειας σε βάρος της ασφάλειας των άλλων, να αποτρέψουν τη σύγκρουση του μπλοκ και να εργαστούν από κοινού για την ειρήνη και την σταθερότητα στην ευρασιατική ήπειρο».
3. Το τρίτο σημείο, με τίτλο «Παύση των εχθροπραξιών και τέλος του πολέμου», καθιστά σαφές ότι δεν υπάρχουν νικητές στη σύγκρουση. Η Κίνα πιστεύει ότι όλα τα μέρη θα πρέπει να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση και να απέχουν από το να ανάβουν φλόγες «για να αποτρέψουν την περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία ή ακόμη και το να βγει εκτός ελέγχου». Τόνισε επίσης την ανάγκη επανέναρξης του άμεσου διαλόγου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου.
4. Το τέταρτο σημείο είναι αφιερωμένο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Η κινεζική πλευρά επισημαίνει ότι ο διάλογος και οι διαπραγματεύσεις είναι η μόνη πραγματική διέξοδος από την ουκρανική κρίση. Πρέπει να δημιουργηθούν προϋποθέσεις και να προβλεφθεί μια πλατφόρμα για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.
5. Στο παρόν, το Πεκίνο δηλώνει ότι πρέπει να υποστηριχθούν όλα τα μέτρα που συμβάλλουν στην άμβλυνση των ανθρωπιστικών κρίσεων και ότι τα ανθρωπιστικά ζητήματα δεν πρέπει να πολιτικοποιούνται.
6. Στο έκτο σημείο, η Κίνα εκφράζει την υποστήριξή της για την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου μεταξύ Μόσχας και Κιέβου και σημειώνει ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να δημιουργήσουν ευνοϊκότερες συνθήκες για αυτήν. Οι επιθέσεις εναντίον αμάχων ή αστικών εγκαταστάσεων θα πρέπει να αποφεύγονται σύμφωνα με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
7. Η Λαϊκή Δημοκρατία απορρίπτει τις ένοπλες επιθέσεις σε πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή άλλες ειρηνικές πυρηνικές εγκαταστάσεις και καλεί όλα τα μέρη “να συμμορφωθούν με το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της Σύμβασης για την Πυρηνική Ασφάλεια, και να αποφύγουν αποφασιστικά τα ανθρωπογενή πυρηνικά ατυχήματα”.
8. Στο σημείο αυτό γίνεται αναφορά στο απαράδεκτο της χρήσης πυρηνικών όπλων. Το Πεκίνο υποστηρίζει την αντίθεσή του στην χρήση ή την απειλή χρήσης όπλων μαζικής καταστροφής. Αυτό ισχύει επίσης για «την έρευνα, την ανάπτυξη και τη χρήση χημικών και βιολογικών όπλων από οποιαδήποτε χώρα υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».
9. Αυτό το σημείο είναι αφιερωμένο στην λεγόμενη συμφωνία σιτηρών. Η Κίνα καλεί όλα τα μέρη να εφαρμόσουν τη συμφωνία για τη μεταφορά σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Παραπέμπει επίσης στην προτεινόμενη από το Πεκίνο Παγκόσμια Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Επισιτιστική Ασφάλεια ως βιώσιμη λύση για την παγκόσμια επισιτιστική κρίση.
10. Η δέκατη παράγραφος είναι αφιερωμένη στις μονομερείς κυρώσεις. «Η Κίνα αντιτίθεται στις μονομερείς κυρώσεις που δεν έχουν εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», αναφέρεται στο έγγραφο. Οι μονομερείς κυρώσεις και η μέγιστη πίεση δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα γιατί δημιουργούν μόνο νέα προβλήματα. Οι ενδιαφερόμενες χώρες θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν κατάχρηση μονομερών κυρώσεων και «μακράς ένοπλης δικαιοδοσίας» εναντίον άλλων χωρών, προκειμένου να βοηθήσουν στην αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία.
11. Το ενδέκατο σημείο απαιτεί τη διασφάλιση της σταθερότητας των αλυσίδων παραγωγής και εφοδιασμού. Η Κίνα ζητά επίσης να αντιταχθούν όλες οι πλευρές στην πολιτικοποίηση του παγκόσμιου οικονομικού συστήματος.
12. Στην τελευταία παράγραφο, η Κίνα δηλώνει ότι είναι έτοιμη να βοηθήσει και να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην μεταπολεμική ανοικοδόμηση στην ζώνη σύγκρουσης.
Eπίσης σημειώνεται ότι πρέπει:
Να μπει τέλος στην ψυχροπολεμική νοοτροπία
«Η νοοτροπία του Ψυχρού Πολέμου θα πρέπει να εγκαταλειφθεί.
Η ασφάλεια μιας χώρας δεν πρέπει να διασφαλίζεται βλάπτοντας την ασφάλεια άλλων κρατών και η περιφερειακή ασφάλεια δεν μπορεί να διατηρηθεί μέσω της ενίσχυσης και της επέκτασης των στρατιωτικών μπλοκ.
Τα νόμιμα συμφέροντα και ανησυχίες για την ασφάλεια όλων των χωρών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και να διευκολυνθούν κατάλληλα» τονίζει η Κίνα.
Όχι σε μονομερείς κυρώσεις
Επιπλέον, η Κίνα εκφράζει την αντίθεση της σε τυχόν μονομερείς κυρώσεις για την κρίση στην Ουκρανία, που επιβλήθηκαν χωρίς σχετική απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
«Οι μονομερείς κυρώσεις θα πρέπει να σταματήσουν.
Είμαστε αντίθετοι στην επιβολή μονομερών κυρώσεων χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ» επισημαίνει το σχέδιο.
Να διασφαλιστεί η σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού
Μεγάλη σημασία δίνει η Κίνα και στη σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού.
«Η σταθερότητα των αλυσίδων εφοδιασμού και παράδοσης πρέπει να διασφαλιστεί.
Όλες οι πλευρές θα πρέπει να προστατεύσουν δεόντως το υπάρχον σύστημα της παγκόσμιας οικονομίας, να αντιταχθούν στις προσπάθειες πολιτικοποίησης, εργαλειοποίησης και στρατιωτικοποίησης του» αναφέρει το κινέζικο σχέδιο.
Δείτε το βίντεο
China's 12-point proposal for a cease-fire between Russia and Ukraine appears to offer some reprieve to Moscow and has little chance of winning broad support as the conflict enters its second year.
Bloomberg's Rebecca Choong Wilkins reports https://t.co/Ci1YSjz7qf pic.twitter.com/IqHPnHAQ0n
— Bloomberg TV (@BloombergTV) February 24, 2023
Ο χάρτης που διαιρεί το Κίεβο και προβλέπει αποστρατικοποιημένη ζώνη ανατολικά του Δνείπερου