Πόλεμος των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας είναι στην πραγματικότητα η σύγκρουση που μαίνεται στα πεδία μάχης της Ουκρανίας από τις 24 Φεβρουαρίου 2022.
Και είναι ένας πόλεμος στον οποίο αποτυγχάνουν οι ΗΠΑ.
Στρατιωτικά ήδη όλα έχουν αλλάξει και η φερόμενη ως ήττα των ρωσικών δυνάμεων, όταν αποσύρθηκαν την άνοιξη από το Kharkiv και από την Kherson το Φθινόπωρο 2022, γίνεται πλέον παραδεκτή ως νίκη της Ρωσίας, όπως συνομολογούν οι ίδιοι οι Αμερικανοί.
Οι Ουκρανοί στρατιώτες που είναι εξοπλισμένοι με αμερικανική και συμμαχική χρηματοδότηση και όπλα χάνουν τον πόλεμο ενώ το ΝΑΤΟ εξαντλεί τα όπλα και πυρομαχικά που μπορεί να στείλει εκεί, παρατηρεί ο Eric Zuesse, διάσημος ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας.
Ωστόσο η Ρωσία συνεχίζει ακάθεκτη να προμηθεύεται νέα όπλα και πυρομαχικά και σιγά- σιγά να κατακτά νέα εδάφη στην Ουκρανία.
Αυτός ο πόλεμος φθοράς εναντίον της Δύσης εκτυλίσσεται πλέον πολύ άσχημα για την κυβέρνηση των ιμπεριαλιστικών ΗΠΑ και των συμμάχων ή αλλιώς αποικιών της, σε ΕΕ και ΝΑΤΟ.
Ήττα της Δύσης και στην οικονομία
Από οικονομική άποψη, οι ειδικοί στη Δύση υποστηρίζουν όλο και περισσότερο πως οι κυρώσεις τους που είχαν σκοπό να στραγγαλίσουν τη ρωσική οικονομία είναι, μέχρι στιγμής, μια τεράστια και εκπληκτική αποτυχία, η οποία πιθανώς έκανε μεγαλύτερη ζημιά στους Ευρωπαίους «συμμάχους» της Αμερικής παρά στη Ρωσία.
Εάν αυτό αποδειχθεί αλήθεια, τότε ολόκληρο το σύστημα πεποιθήσεων που στέκεται πίσω από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας της Δύσης (οι οποίες είχαν αρχίσει να εφαρμόζονται στην πραγματικότητα με τις κυρώσεις του νόμου Magnitsky της εποχή Obama το 2012) πρόκειται να καταρρεύσει. Στις 31 Ιανουαρίου, οι New York Times είχαν τον εξής τίτλο: «Η Ρωσία παρακάμπτει τις δυτικές τιμωρίες, με τη βοήθεια φίλων: Η αύξηση του εμπορίου από τους γείτονες και τους συμμάχους της Ρωσίας υποδηλώνει έναν λόγο για τον οποίο η οικονομία της παραμένει τόσο ανθεκτική μετά τις σαρωτικές κυρώσεις».
Ανθίζει το ρωσικό εμπόριο
Το ρωσικό εμπόριο φαίνεται να έχει ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό στο σημείο που βρισκόταν πριν από την εισβολή στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εισαγωγές της Ρωσίας μπορεί να έχουν ήδη ανακάμψει στα προπολεμικά επίπεδα, ή θα το κάνουν σύντομα, ανάλογα με τα μοντέλα τους.
Εν μέρει, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι πολλά κράτη δυσκολεύτηκαν να εγκαταλείψουν τη Ρωσία.
Πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι λιγότερο από το 9% των εταιρειών που εδρεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και των G7 είχαν κλείσει μία από τις ρωσικές θυγατρικές τους.
Και οι εταιρείες ναυτιλιακής παρακολούθησης έχουν δει μια αύξηση της δραστηριότητας από ναυτιλιακούς στόλους που μπορεί να βοηθούν τη Ρωσία να εξάγει την ενέργειά της, παρακάμπτοντας προφανώς τους δυτικούς περιορισμούς σε αυτές τις πωλήσεις.
Ορισμένες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των H&M, IBM, Volkswagen και Maersk, διέκοψαν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία μετά την εισβολή, επικαλούμενες ηθικούς και υλικοτεχνικούς λόγους.
Αλλά η ρωσική οικονομία έχει αποδειχθεί εκπληκτικά ανθεκτική, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κυρώσεων της Δύσης.
Οι χώρες δυσκολεύτηκαν να μειώσουν την εξάρτησή τους από τη Ρωσία για ενέργεια και άλλα βασικά εμπορεύματα, και η ρωσική κεντρική τράπεζα κατάφερε να στηρίξει την αξία του ρουβλίου και να διατηρήσει σταθερές τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Έπεσε έξω το ΔΝΤ
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε ότι αναμένει τώρα πως η ρωσική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 0,3% φέτος, μια απότομη βελτίωση από την προηγούμενη εκτίμησή του για συρρίκνωση 2,3%. …
Ο Matthew Klein, συγγραφέας οικονομικών επιστημών και συν-συγγραφέας του «Trade Wars Are Class Wars», είναι ένας από τους εμπειρογνώμονες που βρίσκουν τις εξελίξεις εξαιρετικά ανησυχητικές.
Οι παγκόσμιες εξαγωγές στη Ρωσία πιθανότατα ανέκαμψαν πλήρως τον Δεκέμβριο, αν και πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη εκδώσει τα εμπορικά τους στοιχεία για τον μήνα, είπε.
«Το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ανάκαμψης έχει οδηγηθεί συνολικά από την Κίνα και την Τουρκία ιδιαίτερα», σημείωσε ο Klein.
Δεν είναι σαφές πόσο από αυτό το εμπόριο παραβιάζει τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, αλλά τα μοτίβα είναι ύποπτα, είπε.
«Θα ήταν συνεπές με την ιδέα ότι υπάρχουν τρόποι να παρακάμψουμε ορισμένες από τις κυρώσεις», συνέχισε.
Η Silverado Policy Accelerator, μη κερδοσκοπικός οργανισμός της Ουάσιγκτον, εξέδωσε πρόσφατα παρόμοια ανάλυση, εκτιμώντας ότι η αξία των ρωσικών εισαγωγών από τον υπόλοιπο κόσμο είχε ξεπεράσει τα προπολεμικά επίπεδα μέχρι τον Σεπτέμβριο 2022.
Η προσαρμοστικότητα
Η Samsung και η Apple, παλαιότερα σημαντικοί προμηθευτές ρωσικών κινητών τηλεφώνων, αποσύρθηκαν από τη ρωσική αγορά μετά την εισβολή.
Οι εξαγωγές δημοφιλών κινεζικών εμπορικών σημάτων τηλεφώνων, όπως η Xiaomi, η Realme και η Honor, επίσης αρχικά μειώθηκαν καθώς οι εταιρείες δυσκολεύονταν να κατανοήσουν και να αντιμετωπίσουν τους νέους περιορισμούς στην αποστολή τεχνολογίας ή στην πραγματοποίηση διεθνών πληρωμών στη Ρωσία.
Αλλά μετά από μια «περίοδο προσαρμογής», οι κινεζικές μάρκες άρχισαν να απογειώνονται στη Ρωσία. …
Συνολικά οι κινεζικές εξαγωγές στη Ρωσία έφτασαν σε υψηλό ρεκόρ τον Δεκέμβριο 2022, συμβάλλοντας στην αντιστάθμιση της απότομης πτώσης του εμπορίου με την Ευρώπη. …
Οι αποστολές στη Ρωσία άλλων προϊόντων, όπως τα επιβατικά οχήματα, έχουν επίσης ανάκαμψη. Και η Κίνα έχει αυξήσει τις εξαγωγές ημιαγωγών στη Ρωσία, αν και οι συνολικές εισαγωγές τσιπ της Ρωσίας παραμένουν κάτω από τα προπολεμικά επίπεδα. …
Ο Ami Daniel, ο διευθύνων σύμβουλος της Windward, μιας εταιρείας ναυτιλιακών δεδομένων, είπε ότι είχε δει εκατοντάδες περιπτώσεις στις οποίες άνθρωποι από χώρες όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία, η Κίνα, το Πακιστάν, Μαλαισία αγόρασαν πλοία για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν αυτό που φαινόταν ένα μη δυτικό εμπορικό πλαίσιο για τη Ρωσία.
Σημείο καμπής στην ιστορία
Οι New York Times, που απηχούν τις θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης κάνουν λόγο για συναλλαγές εκτός κράτους δικαίου, προκειμένου να πλήξουν τη Ρωσία και να δικαιολογήσουν τις κυρώσεις.
Ωστόσο αυτός ο ισχυρισμός είναι ολοφάνερα ψευδής γιατί για να είναι οποιαδήποτε διεθνής κύρωση σύμφωνη και μέρος του διεθνούς δικαίου, θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ένα από τα έξι κύρια όργανα των Ηνωμένων Εθνών και οι αρμοδιότητές του περιλαμβάνουν τη θέσπιση «κυρώσεων» ως μέτρο που πρέπει να ληφθεί εναντίον ενός κράτους για την προώθηση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Εντός του Κεφαλαίου VII, τα άρθρα 41 και 25, συνολικά, καθιστούν υποχρεωτικές για όλα τα μέλη τυχόν οικονομικές κυρώσεις που εγκρίνονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
Διαφορετικά, δεν είναι «υποχρεωτικό» αλλά μόνο εθελοντικό.
Καμία κύρωση των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας (και τα δύο κράτη είναι μεταξύ των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας) δεν έχει ποτέ «εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας».
Επομένως δεν μπορεί να σταθεί η θέση των NYT ότι το διεθνές εμπόριο μεταξύ της Ρωσίας και άλλων εθνών είναι «εκτός του κράτους δικαίου».
Είναι μόνο εκτός νόμου της Αμερικής (και αυτές οι κυρώσεις άρχισαν να επιβάλλονται από την Αμερική υπό τον Obama το 2012, με βάση ψέματα, ακόμη και εκείνη την εποχή), αλλά η Αμερική δεν είναι διεθνής οργανισμός και δεν έχει εξουσιοδότηση να ενεργεί σαν είναι ο ΟΗΕ. Έτσι, κανένα κράτος δεν έχει καμία διεθνή νομική υποχρέωση να τηρήσει αυτό που είναι, στην ουσία, εξαναγκασμός από το καθεστώς των ΗΠΑ.
Η αναφορά των NYT ότι πρόκειται για «εμπόριο εκτός του κράτους δικαίου» είναι ψέμα.
Παρά το γεγονός ότι οι NYT προπαγανδίζουν τις θέσεις των ΗΠΑ και επομένως στο παρελθόν διατύπωνε την ιδέα ότι η Ρωσία χάνει τον πόλεμο της στην Ουκρανία, τώρα υποχωρεί στις νέες οδηγίες που έχει και αυτές οι οδηγίες φαίνεται να είναι να προετοιμάσει το αμερικανικό κοινό για μια ήττα που έρχεται στην Ουκρανία.
Δεν θα είναι σαν τις ήττες που είχε βιώσει η Αμερική σε μέρη όπως το Βιετνάμ, το Ιράκ, τη Λιβύη, την Υεμένη, τη Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν, γιατί αυτό θα είναι ξεκάθαρα, μια ήττα ενάντια στη Ρωσία.
Μια ήττα αυτού του μεγέθους θα ήταν ένα σημείο καμπής στην παγκόσμια ιστορία.