ΗΠΑ-Καταρρέει το άλλοτε ακμάζον Σαν Φρανσίσκο-Οι δρόμοι του πεδίο μάχης αστέγων

1852

Την στιγμή που η αμερικανική βοήθεια σε χορηγίες, δάνεια και πολεμικό υλικό προς την Ουκρανία φτάνει τα 72 δισ. δολάρια, το Σαν Φρανσίσκο, η εμβληματική πόλη-λιμάνι της δυτικής ακτής, ζει μέσα σε σκηνικά «Mad Max» με τα πεζοδρόμια των κεντρικών δρόμων να είναι γεμάτα από αστέγους (κατά βάση εθισμένων στο ναρκωτικό φαιντανύλη) που ζουν σε μια ημι-αγρια κατάσταση.

Ξύλο, άστεγοι, ληστείες, κλοπές και χρήση ναρκωτικών βρίσκονται σε συνεχή χρήση με τις μονάδες επέμβασης να μην ξέρουν τι να πρωτοκάνουν αλλά και που να τους πάνε (ακόμα και αν συλληφθούν) και δημιουργώντας για την πόλη μια απόκοσμη ατμόσφαιρα.

Οι υπερβολικές δόσεις φαιντανύλης (ένα οπιοειδές που είναι φθηνότερο και πιο θανατηφόρο από την ηρωίνη) είναι πλέον τόσο συχνές που η πόλη έχει επεκτείνει τη διανομή κιτ αναστροφής σε βιβλιοθήκες, χώρους ψυχαγωγίας, εκκλησίες και σχολεία.

Η περιοχή αυτή φιλοξενεί τέσσερις από τις 10 πιο πολύτιμες εταιρείες στον κόσμο – Apple, Alphabet, Nvidia και Meta – αλλά και ένα εντυπωσιακό ένα τοις εκατό του πληθυσμού της πόλης είναι άστεγοι, σε σύγκριση με λιγότερο από 0,2 τοις εκατό σε όλες τις ΗΠΑ.

Το χάσμα μεταξύ πλουσίων και φτωχών —και λευκών και μαύρων— είναι από τα μεγαλύτερα στην Αμερική. Οι τιμές και τα ενοίκια κατοικιών εκτινάχθηκαν σε ιστορικά υψηλά κατά την τελευταία τεχνολογική έκρηξη.

Από την πανδημία, οι εταιρείες τεχνολογίας αγκάλιασαν την τηλεργασία, απέλυσαν προσωπικό και περιέκοψαν τους χώρους γραφείων, αφήνοντας κενό σχεδόν το ένα τρίτο των εμπορικών ακινήτων της πόλης. Με άλλα λόγια, τα σπίτια είναι πιο ακριβά και πιο σπάνια και τα γραφεία είναι φτηνά και άδεια.

Σύμφωνα με τους FT υπάρχει επίσης «μια αυξανόμενη αίσθηση ότι η προοδευτική πολιτική τάξη της πόλης έχει απογοητεύσει τους πολίτες της».

Οι βίαιες επιθέσεις σε πλούσιες γειτονιές, συμπεριλαμβανομένου του θανατηφόρου μαχαιρώματος του ιδρυτή της Cash App, Μπομπ Λι και μιας διάρρηξης στο σπίτι της πρώην προέδρου της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, που άφησε τον σύζυγό της στο νοσοκομείο με κάταγμα στο κρανίο, ερμηνεύτηκαν ως ενδείξεις διάχυτης ανομίας.

Ο αριθμός των αστέγων στους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο κορυφώθηκε σε περίπου 8.000 λίγο μετά την εκλογή του Μπριντ, περίπου 25% περισσότεροι από μια δεκαετία νωρίτερα.

Η πρώτη γυναίκα Αφροαμερικανίδα δήμαρχος της πόλης, η Μπριντ μεγάλωσε από τη γιαγιά της στο δημόσιο σύστημα στέγασης του Σαν Φρανσίσκο και βίωσε πολλά από τα ζητήματα της πόλης από πρώτο χέρι.

Η μικρότερη αδερφή της πέθανε από υπερβολική δόση ναρκωτικών το 2006 και ο αδερφός της καταδικάστηκε σε 44 χρόνια φυλάκιση το 2000 με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας και της ένοπλης ληστείας.

Από τον Μάρτιο του 2020 περισσότερες από 2.500 επιχειρήσεις έχουν αποχωρήσει από την πόλη παρά το ότι η δήμαρχος έχει δυνατότηα να διαχειριστεί 14 δισ. δολάρια προυπολογισμού.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας