Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ταξίαρχος Πατ Ράιντερ, δήλωσε ότι η Ρωσία εκτόξευσε την περασμένη εβδομάδα έναν δορυφόρο, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιθανότατα ως όπλο κατά άλλων δορυφόρων.
Τα αντιδορυφορικά όπλα είναι το αμέσως επόμενο στάδιο της σύγκρουσης μεταξύ των τριών υπερδυνάμεων, των ΗΠΑ, της Ρωσίας και της Κίνας καθώς όποιος κυριαρχήσει στο διάστημα θα έχει και το πλεονέκτημα έναντι των άλλων.
Η διαστημική εξέλιξη και των τριών υπερδυνάμεων μπορεί να είναι ισορροπημένη και να μην αποκτήσει ποτέ καμία τους ένα σαφές προβάδισμα αλλά σίγουρα οι Αμερικανοί φοβούνται πως ίσως στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο έχουν χάσει έδαφος.
Από το διάστημα εκτός τον αντιδορυφορικών όπλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν και άλλα οπλικά συστήματα, όπως η ρίψη μεγάλων μεταλλικών μπαρών (βολφραμίου), οι οποίες λόγω της κινητικής ενέργειας που θα έχουν φτάνοντας στο έδαφος, θα αποκτούν την ισχύ μίας πολύ ισχυρής ατομικής βόμβας.
Αυτή τη στιγμή δίνεται προτεραιότητα στην αντιμετώπιση των δορυφόρων καθώς από αυτούς πραγματοποιείται η παρακολούθηση-επιτήρηση όλου του πλανήτη και εξασφαλίζονται οι επικοινωνίες.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός ταξίαρχος, «η Ρωσία εκτόξευσε έναν δορυφόρο σε χαμηλή τροχιά γύρω από τη Γη, που εκτιμούμε ότι πιθανώς είναι ένα διαστημικό όπλο».
Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση και πρέπει να είναι έτοιμη να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποιο σχόλιο από τη ρωσική πλευρά.
Ρωσία και ΗΠΑ έχουν συγκρουστεί κατ’ επανάληψη τις τελευταίες εβδομάδες στον ΟΗΕ με αφορμή το θέμα των διαστημικών όπλων αλληλοκατηγορούμενες ότι επιδιώκουν στρατιωτικοποίηση του διαστήματος.
Νωρίτερα χθες η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, ισχυρίστηκε ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μετατρέψουν το διάστημα σε «αρένα στρατιωτικής αντιπαράθεσης».
Για πολλούς αναλυτές το διάστημα θα μετατραπεί πιθανώς στο επόμενο μέτωπο αντιπαράθεσης σε έναν κόσμο που εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από την τεχνολογία.
Ο ταξίαρχος Ράιντερ είπε ότι το Πεντάγωνο εκτιμά ότι ο ρωσικός δορυφόρος είναι «πιθανώς ικανός να επιτεθεί σε άλλους δορυφόρους σε χαμηλή τροχιά της Γης».
«Η Ρωσία ανέπτυξε αυτό το νέο αντιδιαστημικό όπλο στην ίδια τροχιά με έναν δορυφόρο της αμερικανικής κυβέρνησης (…) Έχουμε ευθύνη να είμαστε έτοιμοι να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε τον τομέα, τον διαστημικό τομέα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου.
Τα ίδια υποστήριξε με δηλώσεις του στο Reuters και εκπρόσωπος της Αμερικανικής Διοίκησης Διαστήματος, σημειώνοντας ότι ο ρωσικός δορυφόρος Cosmos 2576 εκτοξεύτηκε στις 16 Μαΐου από το κοσμοδρόμιο Πλεσέτσκ, περίπου 800 χλμ. βόρεια της Μόσχας και βρίσκεται στην ίδια τροχιά με τον αμερικανικό δορυφόρο USA 314.
Σε δήλωσή της η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos είπε ότι η εκτόξευση της 17ης Μαΐου – η διαφορά στις ημερομηνίες που δίνουν Μόσχα και Ουάσιγκτον πιθανώς εξηγείται από τη διαφορά ώρας – έγινε για «τα συμφέροντα του υπουργείου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Από την έναρξη της επέμβασης στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 η Ρωσία έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να αποτελέσουν νόμιμους στόχους οι αμερικανικοί δορυφόροι που βοηθούν τις ένοπλες δυνάμεις του Κιέβου.
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο Λευκός Οίκος είπε ότι η Ρωσία αναπτύσσει ένα «ανησυχητικό» νέο διαστημικό όπλο.
Έκθεση του περασμένου χρόνου του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών που εδρεύει στην Ουάσιγκτον υποδείκνυε ότι η Ρωσία αναπτύσσει σειρά όπλων κατά δορυφόρων (ASAT), περιλαμβανομένου και ενός πυραύλου που είχε δοκιμαστεί με επιτυχία τον Νοέμβριο του 2021 για την καταστροφή ενός σοβιετικής εποχής δορυφόρου, όπως μεταδίδει το BBC.