ΗΠΑ-ΕΕ συζητούν τους όρους συνθηκολόγησης της Ουκρανίας–Επειγόντως η Ο.Φ.Ν.Λάιεν στο Κίεβο

1579

Όλα δείχνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία φτάνει στο τέλος της με την Δύση να “πετά λευκή πετσέτα” μετά τις εξελίξεις στην Γάζα αλλά και την διαπίστωση ότι παρά τον πακτωλό χρημάτων προς το Κίεβο η αντεπίθεση απέτυχε πλήρως την ίδια στιγμή που γίνεται διαπίστωση ότι τα εφόδια και το έμψυχο δυναμικό των ρωσικών δυνάμεων είναι ανεξάντλητο.

Οι πρώτες συνομιλίες Αμερικανών και Ευρωπαίων ήδη έχουν ξεκινήσει και η ξαφνική μετάβαση της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν στο Κίεβο δείχνει ότι αναμένεται να ανακοινωθούν οι όροι της συνθηκολόγησης.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η Μόσχα έχει συμφωνήσει εξαρχής και εν λευκώ για αποδοχή μιας συνθηκολόγησης παρά μόνο αν τεθούν σε ισχύ οι δικοί της όροι που θα είναι σκληροί για την κυβέρνηση του Β.Ζελένσκι και την Δύση.

Μάλιστα το όλο ζήτημα της συνθηκολόγησης ανέφερε το αμερικανικό δίκτυο NBC, σύμφωνα με το οποίο Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανησυχούν ότι η σύγκρουση, έφθασε σε αδιέξοδο.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα εκφράσει την ετοιμότητά της για διαπραγματεύσεις, αλλά οι αρχές του Κιέβου έχουν απαγορεύσει τις συνομιλίες με την Ρωσική κυβέρνηση όμως τώρα όλα δείχνουν να αλλάζουν.

Ήδη έγινε γνωστό ότι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι άρχισαν να συζητούν εν κρυπτώ με την ουκρανική κυβέρνηση για το τι θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν οι πιθανές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου, σύμφωνα με σημερινό υψηλόβαθμο αξιωματούχο των ΗΠΑ και έναν πρώην ανώτερο αξιωματούχο των ΗΠΑ που γνωρίζουν για τις συγκεκριμένες συζητήσεις.

Οι συνομιλίες περιελάμβαναν πολύ γενικές περιγραφές για το τι μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψει η Ουκρανία ώστε να καταλήξει σε συμφωνία, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι καθώς δεν θελουν επισήμως να διαρρεύσουν ότι οι όροι της Ρωσίας θα είναι σκληροί.

Πλήρης αναγνώριση της ενσωμάτωσης των απελευθερωμένων περιοχών σε όλη τους την έκταση (και πιθανόν ο Δνείπερος να είναι το νέο σύνορο), δηλαδή ολόκληρο το Ντονμπάς, ολόκληρες οι περιοχές της Ζαπορίζια και της Χερσώνας αλλά και το Χάρκοβο (τεράστιο κέντρο βιομηχανίας, ορυχείων και ρωσόφωνο),

Πλήρης αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας,

Αλλαγή κυβέρνησης από νέα κοινής αποδοχής και τέλος

άρση των κυρώσεων της Δύσης απέναντι στην Ρωσία που θα σημάνει αντίστοιχη άρση των ρωσικών κυρώσεων έναντι της Δύσης.

«Αξιωματούχοι από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη έχουν ξεκινήσει συνομιλίες με την ουκρανική κυβέρνηση για τις πιθανές συνέπειες των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με τη Ρωσία για τον τερματισμό του πολέμου. Πρέπει να τα παρατήσουμε για να επιτύχουμε συμφωνία ειρήνης με την Ρωσία», αναφέρει το NBC.

Ορισμένες από αυτές τις συζητήσεις, τις οποίες αξιωματούχοι περιέγραψαν ως «εξαιρετικά λεπτές», πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια συνάντησης εκπροσώπων από περισσότερα από 50 έθνη που υποστηρίζουν την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων των μελών του ΝΑΤΟ, γνωστής ως «Ομάδα Επαφής για την Άμυνα της Ουκρανίας».

Φαίνεται λοιπόν ότι η Δύση πιέζει την Ουκρανία για συνθηκολόγηση και όχι για συνέχιση του πολέμου καθώς δεν είναι επίσης σίγουροι Αμερικανοί και Ευρωπαίοι για την ικανότητά τους να παράσχουν περαιτέρω βοήθεια στην Ουκρανία, οικονομικά και στρατιωτικά ειδικά μετά τις εξελίξεις στην Γάζα και την σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς που μπορεί να φτάσει σε μεγάλη κρίση στην Μέση Ανατολή.

«Οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden ανησυχούν επίσης ότι η Ουκρανία εξαντλείται από δυνάμεις ενώ η Ρωσία φαίνεται να έχει ατελείωτες προμήθειες, εξέλιξη που δεν είχαν υπολογίσει στην Δύση», αναφέρει το NBC.

Την ίδια στιγμή, το NBC μιλά για τα προβλήματα της Ουκρανίας με τη στρατολόγηση στρατιωτικού προσωπικού και τις διαμαρτυρίες με τις οποίες η κοινωνία υποδέχτηκε τα πρόσφατα σχέδια κινητοποίησης.

Η Ρωσία χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια μπορεί να παράγει 2 εκατομμύρια βλήματα πυροβολικού, εκτός των όσων σαν σοβιετική χώρα είχε στις αποθήκες τις, όταν την ίδια στιγμή αυτοί ο αριθμοί θεωρούνται άπιαστο όνειρο για τις δυτικές χώρες.

Η διοίκηση Τ.Μπάιντεν έχει δαπανήσει μόνο σε στρατιωτικό υλικό προς το Κίεβο 44 δισ. δολάρια εκτός των όσων έχουν δώσει οι Ευρωπαίοι και το Κογκρέσο δεν δείχνει διατεθειμένο να δώσει περισσότερα την στιγμή μάλιστα που έχει ανοίξει το μέτωπο στην Μέση Ανατολή.

Πλέον η Ουκρανία έχει χρόνο… μόνο μέχρι το τέλος του 2023 πριν γίνουν πιο επείγουσες οι συνθήκες για ειρηνευτικές συνομιλίες, λένε Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Επίσης έχουν εκφράσει την άποψη ότι το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προσφέρει στην Ουκρανία κάποιες εγγυήσεις ασφαλείας χωρίς την επίσημη ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία ως κίνητρο για διαπραγματεύσεις.

Δεν ήταν άλλωστε τυχαία ότι στο Κίεβο έφτασε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και θα απευθυνθεί στο ουκρανικό κοινοβούλιο, ανέφερε ο Ουκρανός βουλευτής Γιάροσλαβ Ζελέζνιακ στο κανάλι του στο Telegram.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας