ΗΠΑ & Αυστραλία απειλούν Κίνα με πόλεμο-“Όχι βάση στα Νησιά Σολομώντος”

1133

Προς μετωπική αντιπαράθεση οδεύουν ΗΠΑ-Αυστραλία και Κίνα στον Ειρηνικό. Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ξεκαθάρισε πριν λίγο πως “δεν πρόκειται να επιτραπεί στην Κίνα να κατασκευάσει στρατιωτική βάση στις Νήσους Σολομώντα”.

Eπιπλέον ο Scott Morrison, τόνισε πως αυτό αποτελεί “κόκκινη γραμμή” τόσο για την χώρα του όσο και για ΗΠΑ-Νέα Ζηλανδία.

“Κόκκινη γραμμή για ΗΠΑ-Αυστραλία-Νέα Ζηλανδία”

«Η Αυστραλία δεν θα επιτρέψει μια κινεζική στρατιωτική βάση στις Νήσους Σολομώντα.

Η κινεζική στρατιωτική βάση είναι μια “κόκκινη γραμμή” τόσο για τις ΗΠΑ όσο και για την Αυστραλία» τόνισε ο Scott Morrison.

«Αυτό είναι μια κοινή ανησυχία, όχι μόνο για την Αυστραλία, αλλά και για τις περιφερειακές κυβερνήσεις, όπως Φίτζι και Παπούα Νέα Γουινέα.

Δουλεύοντας μαζί με τους εταίρους μας στη Νέα Ζηλανδία και φυσικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, μοιράζομαι την ίδια κόκκινη γραμμή που έχουν οι Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά αυτά τα ζητήματα.

Δεν θα έχουμε κινεζικές στρατιωτικές ναυτικές βάσεις στην περιοχή μας στο κατώφλι μας» πρόσθεσε.

Ο  Μόρισον δεν αποκάλυψε πως θα απαντήσει εάν επανεκλεγεί και ξεπεραστεί η «κόκκινη γραμμή» και η Κίνα όντως κινηθεί για τη δημιουργία στρατιωτικής βάσης.

“Βομβαρδισμός ή αλλαγή καθεστώτος”: Προ των πυλών η πρώτη μεγάλη μάχη Κίνας-ΗΠΑ – 4 εβδομάδες διορία για να αποτραπεί μια “Κούβα Νο2”

Η Κίνα θα το πάει μέχρι τέλους…- Προειδοποίηση Κινέζου ΥΠΕΞ 

Νωρίτερα, στις απειλές των Αμερικανών απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Wang Wenbin, ο οποίο επιτέθηκε λέγοντας:

“Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να βοηθήσει το νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού να ενισχύσει τις ικανότητες για τη διασφάλιση της εθνικής ασφάλειας του.

Σημειώνοντας ότι η συνεργασία για την ασφάλεια μεταξύ της Κίνας και των Νήσων Σολομώντος είναι ανοιχτή, διαφανής και περιεκτική, ο Wang είπε ότι λειτουργεί παράλληλα και συμπληρώνει τους υφιστάμενους διμερείς και πολυμερείς μηχανισμούς συνεργασίας στον τομέα της ασφάλειας στις Νήσους του Σολομώντα.

Ο Wang σχολίασε την ξαφνική επίσκεψη του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Α.Μπλίνκεν, και άλλων υψηλόβαθμων αξιωματούχων λέγοντας:

Κίνα: Μάταιες οι προσπάθειες…

Σύμφωνα με τις αναφορές, η αμερικανική πρεσβεία στις Νήσους Σολομώντα είναι κλειστή εδώ και 29 χρόνια. Η πιο πρόσφατη επίσκεψη στην περιοχή έγινε από Αμερικανό ΥΠΕΞ στα Φίτζι πριν 37 χρόνια.

Τώρα ξαφνικά την επισκέπτονται μαζικά Αμερικανοί Αξιωματούχοι μετά από τόσα χρόνια.

Ανησυχούν για τις νησιωτικές χώρες ή έχουν άλλα κίνητρα;.

Οποιεσδήποτε προσπάθειες να ανακατευτούν και να μας εμποδίσουν θα είναι μάταιες.

Οι νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού δεν είναι η «πίσω αυλή» κάποιου, ακόμη περισσότερο δεν ένα πιόνι σε μια γεωπολιτική αντιπαράθεση. Έχουν πραγματικές ανάγκες όσον αφορά τη διαφοροποίηση της εξωτερικής τους πολιτικής και έχουν επίσης το δικαίωμα να επιλέγουν ανεξάρτητα τους συνεργάτες τους.

Δεν υπάρχει χώρος στις νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού για σκόπιμη αύξηση των εντάσεων και προώθηση συγκρουσιακών μπλοκ” πρόσθεσε.

Ο Wang επέκρινε τις ΗΠΑ και άλλες χώρες για συκοφαντική δυσφήμιση της Κίνας, λέγοντας ότι “θα ήταν πιο σωστό να επικολληθεί η ετικέτα της καταστροφής της περιφερειακής ασφάλειας σε αυτές τις χώρες”.

Ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν προωθήσει την δημιουργία του λεγόμενου “AUKUS”, ενός τριμερούς πλαισίου συνεργασίας για την ασφάλεια μεταξύ Ουάσιγκτον, Λονδίνου και Καμπέρας, που φέρνει τον κίνδυνο διάδοσης των πυρηνικών όπλων και μια νοοτροπία Ψυχρού Πολέμου στην περιοχή του Νότιου Ειρηνικού και απειλεί σοβαρά την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή” πρόσθεσε ο Wang.

Δείτε βίντεο με τις δηλώσεις του ΥΠΕΞ της Κίνας

Ρωσικά & κινεζικά ΜΜΕ: Νέα σύγκρουση φουντώνει μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ

Ρωσικά και Κινεζικά ΜΜΕ κάνουν ειδική αναφορά στο νέο μέτωπο που έχει προκύψει. Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

Ένα νέο μέτωπο έχει ανοίξει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Το επίκεντρό του δεν είναι η Ταϊβάν ή τα αμφισβητούμενα νησιά της Ανατολικής Ασίας, αλλά τα νησιά του Σολομώντα, που βρίσκονται στην Ωκεανία, τα οποία σύναψαν συμφωνία ασφαλείας με το Πεκίνο.

Το σύμφωνο αυτό απασχολεί ιδιαίτερα όχι μόνο τη γειτονική Αυστραλία, αλλά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Αφού η Αυστραλία απέτυχε να πείσει τις Νήσους του Σολομώντα να μην υπογράψουν τη συμφωνία ασφαλείας με την Κίνα, ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ επισκέφθηκαν το νησιωτικό έθνος για να προσπαθήσουν να ανακαλέσουν ένα ήδη υπογεγραμμένο σύμφωνο ασφαλείας.

Ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για την περιοχή Ινδο-Ειρηνικού Κερτ Κάμπελ και ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ασία ταξίδεψαν στα Νησιά του Σολομώντα.

“Aπειλούν ΗΠΑ και Αυστραλία”

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι ΗΠΑ και η Αυστραλία ενδέχεται να αυξήσουν τη στρατιωτική συνεργασία και τις πολιτικές επενδύσεις στα Νησιά του Σολομώντα και σε άλλες χώρες του Νότιου Ειρηνικού για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη κινεζική επιρροή, αλλά η ιστορία δείχνει ότι οι υποσχέσεις των ΗΠΑ είναι συχνά δύσκολο να τηρηθούν και μια τέτοια συνεργασία σπάνια φέρνει πραγματική αξία, λένε οι Global Times.

Η επίσκεψη του Κάμπελ έρχεται αφού η Ουάσιγκτον προειδοποίησε πολλές φορές τις Νήσους του Σολομώντα για το σύμφωνο ασφαλείας με την Κίνα και η Αυστραλία έκανε αρκετές απειλές υπό το πρόσχημα της «ανησυχίας» και έστειλε υψηλόβαθμους αξιωματούχους στο νησιωτικό έθνος.

Ο Yang Honglian, ανώτερος συνεργάτης στο Ερευνητικό Κέντρο Νήσων Ειρηνικού στο Πανεπιστήμιο Liaocheng με έδρα τα Φίτζι, είπε στους Global Times ότι στη νοοτροπία των ΗΠΑ και των διαδόχων τους στον Ψυχρό Πόλεμο, στην Αυστραλία, οι χώρες του Νοτίου Ειρηνικού θεωρούνται πάντα ως «πίσω αυλή». Πιστεύουν ότι ο έλεγχος των νησιωτικών εθνών μέσω στρατιωτικής ανάπτυξης μπορεί να διατηρήσει την επιρροή τους στην περιοχή, γι’ αυτό αναφέρουν ότι το Πεκίνο θα κάνει το ίδιο βήμα ακόμη και αν η Κίνα δεν διεξάγει στρατιωτικές δραστηριότητες στην περιοχή. 

Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας ασφαλείας προκάλεσε μια υστερική αντίδραση από την Ουάσιγκτον αφού είδε την αποτυχία της Καμπέρα να αλλάξει τη συνεργασία Κίνας-Νήσων Σολομώντα, δήλωσε ο Τσεν Χονγκ, πρόεδρος της Κινεζικής Ένωσης Αυστραλιανών Σπουδών και διευθυντής του Κέντρου Αυστραλιανών Σπουδών στο Normal University της Ανατολικής Κίνας.

“Πρόκληση κατά Κίνας”

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο «πράκτοράς» τους στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού – η Αυστραλία – έχουν ασκήσει επανειλημμένα πιέσεις στα νησιά του Σολομώντα.

«Αυτό δεν είναι μόνο παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις των Νήσων Σολομώντα, αλλά και πρόκληση κατά της κινεζικής διπλωματίας», δήλωσε ο Τσεν στους Global Times 

Ο εμπειρογνώμονας σημείωσε ότι η Ουάσιγκτον βλέπει τον Νότιο Ειρηνικό ως ένα σημαντικό «προπύργιο» ενάντια στην Κίνα, καθώς επιδιώκει να προωθήσει περαιτέρω τη στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού σε όλη την περιοχή και να ασκήσει πίεση στο Πεκίνο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και την Ταϊβάν.

«Βλέπουμε όμως ότι τα Νησιά του Σολομώντα υπερασπίστηκαν την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και το δικαίωμα να λαμβάνουν τις δικές τους αποφάσεις, επιδεικνύοντας πολιτική σοφία και αποφασιστικότητα. Αυτός είναι ο λόγος που οι ΗΠΑ βάζουν τώρα την Αυστραλία στο περιθώριο και παρεμβαίνουν πιο άμεσα στην περιοχή», είπε ο Τσεν.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός των Νήσων Σολομώντος Manasseh Sogaware υπερασπίζεται το σύμφωνο ασφαλείας που υπέγραψε η κυβέρνησή του με την Κίνα. Είπε στο κοινοβούλιο ότι απαιτείται συμφωνία με το Πεκίνο για την αντιμετώπιση της «κατάστασης εσωτερικής ασφάλειας» της χώρας.

Το νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού παλεύει εδώ και καιρό με πολιτικές αναταραχές, με πιο πρόσφατη τον Νοέμβριο του 2021, όταν διαδηλωτές στοχοποίησαν την πρωτεύουσα Χονιάρα και επιχείρησαν να εισβάλουν στην κατοικία του πρωθυπουργού.

Το σώμα της Αυστραλιανής Αστυνομίας βοήθησε στην αποκατάσταση της σταθερότητας κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης. Η Αυστραλία ηγήθηκε επίσης της πολυμερούς αποστολής του 2003 μετά τη βία και το πραξικόπημα στα τέλη της δεκαετίας του 1990.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Νέα Ζηλανδία έχουν επίσης εκφράσει ανησυχίες ότι η συμφωνία αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει στην ίδρυση βάσης της Κίνας στον Ειρηνικό.

Ο Μαρκ Χάρισον, ανώτερος λέκτορας κινεζικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Τασμανίας, είπε στο Al Jazeera ότι η συμφωνία Κίνας-Νήσων Σολομώντα ήταν μια «καταστροφή» για την Αυστραλία, της οποίας η σχέση με το Πεκίνο ήταν εδώ και καιρό τεταμένη.

“Η Κίνα αποκτά έλεγχο σε μια αλυσίδα από νησιά”

«Αυτό είναι ένα ακόμη δύσκολο βήμα για την Αυστραλία να επαναξιολογήσει το μέλλον της σε μια περιοχή που κυριαρχείται από την Κίνα», είπε ο Χάρισον.

«Η Αυστραλία εκτίμησε εντελώς εσφαλμένα τις επιπτώσεις της ανόδου της Κίνας στις αρχές της δεκαετίας του 2010 και η επαναξιολόγηση ήταν αργή και διφορούμενη και έχει ακόμη πολύ δρόμο να διανύσει».

Τα νησιά του Σολομώντα, με πληθυσμό λιγότερο από 700.000, είναι μια αλυσίδα από εκατοντάδες νησιά που βρίσκονται ανατολικά της Παπούα Νέας Γουινέας στον Ειρηνικό Ωκεανό. Η πρωτεύουσα, η Χονιάρα, βρίσκεται στο νησί Γκουανταλκανάλ, τόπος σκληρής μάχης μεταξύ των αμερικανικών και των ιαπωνικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Sogaware εξελέγη ξανά πρωθυπουργός το 2019 και λίγους μήνες αργότερα αποφάσισε να διακόψει τη μακροχρόνια διπλωματική σχέση των Νήσων Σολομώντα με την Ταϊβάν υπέρ του Πεκίνου.

Η κίνηση δεν άρεσε σε όλους στα νησιά του Σολομώντα και ο Ντάνιελ Σουϊντάνι, πρωθυπουργός της επαρχίας Μαλάιτα, απέρριψε την κίνηση, λέγοντας ότι θα επιδιώξει την ανεξαρτησία της Μαλάιτα, της μεγαλύτερης επαρχίας της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Παρακαλώ προσθέστε το σχόλιό σας
Παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας